DEMİRYOLLARI İNŞAASINDA MADEN MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRILMASI İLE İLGİLİ YAZI
TCDD İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI‘NA TALATPAŞA BULVARI 06330 GAR / ANKARA | Ankara; 15.01.2011 Sayı : 272 |
Bilindiği üzere, yürürlükteki 5995 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 3213 SAYILI MADEN KANUNU‘nun MADENLER başlığı altındaki 2. maddesinde;
"Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre madendir." tanımı yapılmış, aynı maddenin II. Grup (a) bendinde de; "Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega, mıcır veya öğütülerek kullanılacak kayaçlar" yer almıştır.
Yine aynı Kanunun TEKNİK NEZARET başlığı altındaki 31. maddesi "Maden işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılır, ..........Maden mühendisi istihdamı veya nezareti gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Maden mühendisi istihdamı/nezareti sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir" şeklinde düzenlenmiştir.
Görüldüğü gibi, agrega ve mıcır elde edilen tüm kayaçlar kanunda maden olarak tanımlanmış ve bu madenlerin işletilmesi ile ilgili faaliyetlerde maden mühendisi çalıştırılma zorunluluğu kanunla düzenlenmiştir.
Demiryolları inşasında da kullanılacak madenlerin üretilmesi ile ilgili faaliyetlerde ve zenginleştirilmesi aşamalarında maden mühendisi çalıştırılması ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması hususunu bilgilerinize sunar, bu konularda Oda olarak her türlü desteği vereceğimizi belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla
Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı
Dağıtım: Yol Dairesi Başkanlığı,
Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı