TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Denetim yapmayanlar şirketi kurtarmanın peşinde

Denetim yapmayanlar şirketi kurtarmanın peşinde

Denetim yapmayanlar şirketi kurtarmanın peşinde

Elbistan Çöllolar Kömür Sahası‘nda 6 ve 10 Şubat tarihlerinde arka arkaya yaşanan maden kazalarının ardından, madencilerin de kamuoyunun da soruları yanıtsız bırakılırken, Hükümet‘in, Park Teknik A.Ş.‘nin sözleşmesini feshedip, bölgeyi "afet alanı" ilan etmeye hazırlandığı konuşuluyor. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ise böyle bir girişimin, ilgili şirketi kurtarmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi.

6 ve 10 Şubat günleri arka arkaya iki kaza, ilkinde 1 işçinin ölümü, Türkiye‘nin belki de dünyanın bu şekildeki en büyük maden kazanı olarak geçen ikinci kazada ise 10 işçinin ölümü, 9‘unun hala toprak altında çıkarılmamış olmasının ardından bir ay geçmesine rağmen, Hükümet‘ten, ilgili bakanlıklardan doyurucu bir açıklama gelmedi.

BAKANLIK BELGELERDEN HABERSİZ

Gazetemizin 21 Şubat tarihli nüshasında "İşte cinayetin belgeleri" başlığıyla manşette yer alan haberde, bir yıl öncesinden "önlemleri alın" uyarıları yapıldığına dair belgeler yayınlanmış, kazanın da o açıdan "kaza" değil, "cinayet" olduğu belirtilerek, kamuoyunun yanıt beklediği sorulara yer verilmişti.

Ancak aradan geçen süreye rağmen o sorular yanıtlanmadığı gibi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bu belgeleri "kurumların kendi iç yazışmaları" olarak değerlendirerek, bilgileri olmadığını söyledi.

Ailelerin cenazelerini istediği, ilgisizliğe isyan ettiği Elbistan Çöllolar alanına ilişkin Hükümet‘in denetim raporlarını açıklayıp, cenazeleri çıkaracak çalışmaları hızlandırmak yerine, maden sahasını "afet alanı" ilan etmeye hazırlandığı, ilgili şirketin sözleşmesini feshettiği yönünde söylentiler dolaşıyor.

‘OLUMSUZLUKLARI DEVLET Mİ SATIN ALIYOR‘

Yetkililere ulaşıp, doğrulatamadığımız bu söylentileri Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun‘a sorduk. Torun kendilerinin de bu söylentileri duyduklarını, ancak doğru olup olmadığını bilmediklerini belirterek, "Eğer bu iddialar doğru ise daha büyük yanlış yapılıyor demektir. Sözleşmenin iptali, doğru ise buradaki olumsuzlukları devlet satın alıyor demektir. 50 milyon metreküp toprağı devlet kaldıracak, içeriğini bilmiyoruz ama sözleşmeden doğan sorumluluk ve mali yükümlülükleri devlet üstlenecek demektir. Sözleşme hangi şartlarda iptal edilir bilemiyoruz. Yazılı olarak sözleşmeyi istedik. Gelecek yanıta göre bir değerlendirme yapabiliriz" dedi.

‘ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK‘

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı‘nın, gazetemizde de yer alan belgelerden haberdar olmamasını "Özrü kabahatinden büyük" diye nitelendiren Torun, "Çalışma Bakanlığı‘nın o işyerlerini öncelikli denetlemek gibi bir görevi var. Çünkü orası birinci derecede en ağır ve tehlikeli iş kolu, maden işkoludur. Bakanlığın burayı sürekli denetlemesi gerekiyor. Denetlemiyorsa görevini yapmıyor demektir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü‘nün de Maden Kanunu‘ndan doğan denetim yetkisi var. Ama görülüyor ki, o denetimler yapılmamış" diye konuştu.

BAKANLIKLARDAKİ RAPORLAR

Torun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı‘na yazılar yazarak, bilgi ve belgeler istediklerini, Kandilli Rasathanesi‘ne yazdıkları yazıyla da "Söz konusu tarihlerde bölgede meydana gelen depremler ile bu depremlerin maden kazası ile ilişkisini belirten görüşlerini" istediklerini söyledi. Torun gelecek yanıtlara göre kazanın nedenine ve denetim yapılıp yapılmadığına ilişkin kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtirken, bu kazaya ilişkin özellikle muhalefet partilerinin, milletvekillerinin konuyu soru önergeleri ile Meclis‘e taşımaları gerektiğinin de altını çizdi. Bu kazanın nedenlerinin iyi irdelenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının gelecekte yaşanacak benzer kazaları önlemesi açısından önemli olduğunu kaydeden Torun, "Nedeni, sonucu itibariyle ülkemizin de dünyanın da en büyük kazalarından biri. Hiçbir şey olmamış gibi davranırsak ileride yine yaşar, bedelini daha büyük öderiz" dedi.

‘ASIL SORUMLULARI BAKANLIKLAR‘

Bu işte asıl sorumluluğun Çalışma ve Enerji Bakanlıklarında olduğunun da altını çizen Torun, bakanlıkları yol haritalarının ne olduğu, bundan sonra ne yapılacağına ilişkin acil açıklama yapmaya çağırarak, "Haberim yok demeleri sorumluluklarını ortadan kaldırmaz, tersine görevlerini eksik ya da yapmadıklarını gösterir" dedi.

Muhalefet parti milletvekillerinin bu kazanın üzerine daha fazla gitmesi gerektiğini belirten Torun, "11 insan hayatını kaybetti, 9‘u hala toprak altında. Meclis‘te de değerlendirilmesi, gündeme getirilmesi, soru önergesi olarak verilmesini önemserim. Gelecekte olacak kazaları da azaltacaktır bu" dedi. Ocak‘ta sorunların artarak devam ettiğini, kış koşulları ve gerekli çalışmaların yapılmaması nedeniyle, yeraltı suyunun da çok daha arttığını, toprağın suya doygun hale geldiğini kaydeden Torun, bütün bu şartların uzun vadede sıkıntıları artıracağı uyarısı yaptı.

(Ankara/EVRENSEL)  6 Mart 2011


MMO‘NUN YAZILI OLARAK TALEP ETTİĞİ BELGELER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘ndan istenen belgeler:
1- Afşin- Elbistan havzası Çöllolar sahası için yapılan EÜAŞ ve Park Teknik ve Elektrik Madencilik, Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında yapılan sözleşme ve şartname örneği,
2- Park Enerji tarafından hazırlanan işletme ve üretim projesi,
3- EÜAŞ  tarafından yapılan söz konusu saha denetim raporları,
4- Çöllolar sahasındaki ocağın kazadan önceki son durumu ve planları,
5- Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetim raporları,
6- Eğer hazırlandıysa kaza sonrası Bakanlıkça yapılan inceleme raporları.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘ndan istenen belgeler:
1 - Afşin- Elbistan havzası Çöllolar sahası için yapılan denetim raporları örnekleri,
2 - Eğer hazırlandıysa kaza sonrası Bakanlıkça yapılan inceleme raporları.

Okunma Sayısı: 904
Yayın Tarihi: 07.03.2011