TMMOB Maden Mühendisleri Odası

DİYARBAKIR VE ÇEVRESİ MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI 14 ARALIK 2024 TARİHİNDE BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

DİYARBAKIR VE ÇEVRESİ MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI 14 ARALIK 2024 TARİHİNDE BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubemiz tarafından düzenlenen Diyarbakır ve Çevresi Madencilik Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı 14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ayhan Yüksel’in açılış konuşması aşağıdadır;

Diyarbakır ve Çevresi Madencilik Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı

Açılış Konuşması

Sayın Valim, Sayın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanım, Değerli Sektör Temsilcileri, Saygıdeğer Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubemiz tarafından düzenlenen "Diyarbakır ve Çevresi Madencilik Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı"na hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Madencilik, ruhsat için ilk müracaat aşamasından işletmenin faaliyete geçmesi ve sona ermesi aşamasına kadar, 30 yılı aşan uzun vadeli planlamaları ve politikaların uygulanmasını gerektiren bir sektördür. Ancak ne yazık ki son yıllarda ülkemizde her sabah farklı bir uygulama, düzenleme ve politika ile karşılaşmaktayız.

Bir sabah uyandığımızda üniversitelere, belediyelere kayyum atandığını duyuyoruz. Başka bir sabah ise bir savaşın çıktığını ya da bir ülkede yönetim değişikliği meydana geldiğini öğreniyoruz.

Madencilik sektörümüzle ilgili olarak yapılan mevzuat düzenlemelerinin sayısını kanunu düzenleyenler dahi bilmiyor desem yanlış olmaz. Son 20 yıl içerisinde Maden Kanunu'nda tam 30 kez değişiklik yapılmış olup, her biri bir önceki düzenlemeyi aratır hale gelmiştir.

Yaşadığımız bu sorunlara ek olarak bulunduğumuz coğrafyada yaşanan savaşlar ve çatışmalar, sektörümüzle birlikte toplumun tüm kesimlerinin sorunlarının çözümü bir yana artarak devam etmektedir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, savaşa karşı barışı, ölümü karşı yaşamı savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, barışı, adaleti, insan haklarını, eşitliği, özgürlüğü savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, ülkemizin kalkınması ve toplumsal refahın artması için çevreyle barışık, doğal ve kültürel varlıklarımızı koruyarak bilimsel ve teknik madenciliğin yapılabileceğini ve yapılması gerektiğini savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz.

Saygıdeğer Konuklar,

Sevgili Meslektaşlarım,

TMMOB Maden Mühendisleri Odası; içinde bulunduğumuz 49. çalışma döneminde düzenlediği uluslararası kongre ve sempozyumlara ek olarak, sektörün ve meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu konularda ülke madenciliğinin gelişimi için çalıştaylar düzenleme kararlılığındadır.

Bu kapsamda Çalışma Programımızda da belirttiğimiz üzere Diyarbakır Şubemizin görev alanı içerisinde yer alan bugünkü çalıştayımızı düzenliyoruz. Benzer çalıştayları farklı illerde de düzenlemeye devam edeceğiz.

Dünya çapında kongreler düzenleyen, uluslararası alanda onlarca ülkeye, binlerce meslektaşa ulaşan etkinlikler düzenleyen TMMOB Maden Mühendisleri Odası örgütlülüğüne bir kez daha teşekkür ederken, bu örgütün bir üyesi ve burada sizlerle birlikte olmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtmek isterim.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası; mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki maden mühendislerini temsil etmektedir. Odamız, başta ülkemizin ve halkımızın olmak üzere, üyelerinin hak ve menfaatlerini kamu yararı temelinde korumak ve geliştirmek, üyelerinin mesleki, sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak, mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevli olup, tüm çalışmalarını bu eksende yürütmektedir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak bu amaç ve görevlerimizi yerine getirmek için kamu yararı temelinde bilime ve tekniğe uygun her türlü çalışmayı yürütmek için başta kamu kurumları olmak üzere sektörün tüm bileşenleri ile birlikte olmaya ve ortak çalışma yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.

Saygıdeğer Konuklar;

Sevgili Meslektaşlarım;

Çalıştayımızda öncelikli olarak yapılması gerekli olan ve beklenilen Diyarbakır ve çevre illerinin maden potansiyelinin belirlenmesi, madencilik bilim ve tekniğine uygun olarak yöre halkıyla barışık ve çevreye duyarlı üretimin sağlanarak kamu yararı doğrultusunda ülke ekonomisine kazandırılması ve yöredeki mevcut sorunlar için çözüm önerilerinin üretilmesidir. Ancak bölgede yaşanan sorunlar ile çözüm önerilerinin, ülkemizde yaşanan sorunlardan ve çözüm önerilerinden çok farklı olmadığı da bilinen bir gerçektir.

Çalıştayımızda bölgedeki madencilik potansiyeli ve çözüm önerileri üzerine konunun uzmanları tarafından gerekli olan en detaylı çalışmalar burada siz katılımcıların bilgisine sunulacaktır. Ben konuşmamda genel sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri üzerine Odamız Kurulları tarafından üretilen görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ülkemizde madencilik sektörünün yaşadığı en önemli sorun "Bakanlık Onayı" sorunudur. Maden ruhsatları ve izinleri ile sınırlı kalmamak üzere, neredeyse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurusu yapılan her tür işlem Bakanlık Onayı nedeniyle belirsizlik içerisindedir. Maalesef uygulanan süreçte hiçbir şeffaflık sağlanmamakta, başvurunun hangi makamda, hangi hukuki gerekçeyle bekletildiği veya reddedildiği talep sahibi madencilere bildirilmemektedir.

Yapılan bu uygulamalar uzun vadeli planlamaların ve politikaların gerekli olduğu madencilik sektörünü olumsuz olarak etkilemekte, sektörün küçülmesine, başta üyelerimizin iş ve aş sorunu olmak üzere önemli istihdam sorunlarına neden olmaktadır.

Bu nedenle izinler konusu; şekli ve kuralı olmayan onaylar yerine maden mevzuatına ve evrensel hukuk normlarına göre yapılmalıdır.

Ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanmakta olan ekonomik sorunlara ek olarak mevzuattaki hızlı, çelişkili ve istikrarsız değişimler ile günübirlik ve çelişkili uygulamalardan kaynaklı kuralsızlıklar tüm sektörlerle birlikte madencilik sektörünü de olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun vadeli planlamaların ve yatırımların gerekli olduğu madencilik sektörü için en önemli husus istikrardır, planlamadır. Bu nedenle mevzuattaki değişiklikler sektörün özellikleri göz önünde bulundurularak tüm tarafların ortak katılımı ile gerçekleştirilmelidir.

Sektörün sorunlarının çözülerek bir an önce toparlanması ve ayağa kalkması için ilk olarak yapılması gereken, sürekli olarak söylenen ve ne yazık ki altı doldurulmayan "Ulusal Madencilik Politikalarının" oluşturulmasıdır. Bu konuya çalıştayımızda önemli bir yer verileceğinin bilinmesini isterim.

Çalıştay kapsamında bilim insanlarının, uzmanların yoğun emekle hazırladıkları bildiriler, siz katılımcıların katkıları ve bunların sonucunda hazırlanacak sonuç bildirisinin, ilgili bakanlıklar, bürokratlar ve siyasal iktidarca önemsenmesi gerekmektedir. Odamız, üyelerimiz ve sektör adına bu görüşlerin takipçisi olacaktır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak Diyarbakır ve Çevresi Madencilik Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı'nın düzenlenmesinde emeği geçen; başta Diyarbakır Şubemiz, Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü olmak üzere emeği geçen tüm meslektaşlarımıza, üyelerimize, çalıştaya desteklerini esirgemeyen tüm sektör kurum ve kuruluşları ile temsilcilerine teşekkür ederim.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası adına hepinizi saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyor, etkinliğimizin madencilik sektörüne, üyelerimize ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağı inancıyla başarılı geçmesini diliyorum.

Saygılarımla,

Ayhan YÜKSEL

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

14 Aralık 2024, Diyarbakır

 

 

Okunma Sayısı: 19
Yayın Tarihi: 23.12.2024
Fotoğraf Galerisi