“DOĞAL KAYNAKLAR SEMPOZYUMU” 25 NİSAN 2025 TARİHİNDE MMO EĞİTİM VE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE BAŞLAMIŞTIR.

Odamız önerisiyle TMMOB 48. Dönem Çalışma Programına alınan “Doğal Kaynaklar Sempozyumu” yine Odamız sekretaryasında yapılan çalışmalarla 25 Nisan 2025 tarihinde MMO Eğitim ve Kültür Merkezi’nde Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır.
Sempozyumda madenlerimiz, topraklarımız, tarlalarımız, meralarımız, ormanlarımız, denizlerimiz, akarsularımız ve atmosferimiz olmak üzere doğal varlıklarımız ekosistemin ve dünya üzerindeki yaşam bilimsel ve teknik yönden ele alınacaktır.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel’in açılış konuşması;
DOĞAL KAYNAKLAR SEMPOZYUMU AÇILIŞ KONUŞMASI
Sayın TMMOB Başkan ve Yöneticileri
Sayın Oda Başkanları ve Yöneticileri
Ülkemizin aydınlık yüzü mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları
Sevgili TMMOB Dostları
Hanımefendiler, beyefendiler ve sevgili basın emekçileri
TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın önerisiyle TMMOB 48. Dönem Çalışma Programı kapsamına alınan, “TMMOB adına Maden Mühendisleri Odası öncülüğünde ve sekreteryasında düzenlenen Doğal Kaynaklar Sempozyumu’na hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
Hepinizi Düzenleme Kurulu adına sevgiyle, saygıyla ve dostlukla selamlıyorum.
Sempozyumun düzenlenmesinde TMMOB ye bağlı 12 oda görev almış olup sempozyumda 8 Oturumda 27 sayıda bildiri sunulacaktır. Yapılacak sunularda ülkemizin doğal kaynaklarına ilişkin sorunlar, çözüm önerileri tartışılacak ve politikalar ile mücadele yöntemleri belirlenecektir. Yapılacak sunuların ülkemizin gelişimine, toplumsal kalkınmanın ve refahın artmasına ve mesleklerimiz ile meslektaşlarımızın gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inancımız tamdır.
Saygıdeğer Konuklar,
Sevgili Meslektaşlarım,
Madenlerimiz, topraklarımız, tarlalarımız, meralarımız, ormanlarımız, denizlerimiz, akarsularımız ve atmosferimiz olmak üzere doğal varlıklarımız ekosistemin ve dünya üzerindeki yaşamın olmazsa olmazı olan yaşam kaynağımızdır.
Doğal kaynakların ve varlıkların oluşumunda hiçbir sınıfın ve zümrenin emeği ve katkısı yoktur. Bu nedenle doğal varlıklar yerel, bölgesel ve ülke halklarınındır. Hatta ve hatta tüm dünya halklarınındır. Bu nedenle doğal kaynakların kullanımında esas olan halklardır.
Saygıdeğer Konuklar,
Sevgili Meslektaşlarım,
Dünya üzerinde sömürü, talan ve yağma insanlık tarihi ile birlikte önümüzdeki en büyük sorun olarak var olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
Sömürü düzeni atın evcilleştirilmesi, tekerleğin icadı ile başlamış 15. Yüzyılda yeni kıtaların keşfi ile artmış ve sanayi devrimi ile zirveye çıkmıştır.
Emperyalist güçler daha fazla kazanmak, kendi ülkelerinin gelişmesi ve düzenlerinin devamı için paylaşım savaşları ile diğer ülkelerin doğal kaynaklarını kurdukları sömürgelerle kendi ülkelerine aktarmışlar ve ülkelerinin kalkınmasını sağlamışlardır.
Emperyalist devletler; savaşlar yoluyla ele geçirdikleri ülkelerin madenlerini, topraklarını, hayvanlarını hatta ve hatta insanlarını kendi sanayilerinin gelişimini sağlamak amacıyla kanla, gözyaşıyla ele geçirmişlerdir.
Dünyada ki reform hareketleri, Fransız ve Sovyet devrimleriyle sömürgecilik düzeninde değişiklikler olduyduysa da sömürgecilik bitmemiş olup devam etmektedir.
Dünya üzerinde yürütülen vekalet ve paylaşım savaşlarının tek amacı adı ve şekli değişse de sömürgeciliğin devam etmesidir. Bunun en somut ve son örneği ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’ye oval ofiste yaptıklarıdır. ABD basın önünde adeta Ukrayna halkının madenlerine pervasızca çökmektedir.
Doğal kaynak sömüürüsü başta Orta Doğu, Asya, Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde yeni dünya düzeninde komprador burjivazi ve işbirlikçi siyasi kadrolarla devam etmektedir.
Ülkemize baktığımızda durum farklı değildir. Cumhuriyetin kurucu kadroları tüm engellemelere rağmen tarımdan sanayinin tüm kollarına, eğitimden, hizmetler sektörüne ve finansa kadar aldığı kararlar ve yaptığı hamleler ile sömürüye dur demeye çalışsa da çok partili sisteme geçişle birlikte yeni sömürge düzeninde emperyalist devletlerin hegomanyasında kurulan iktidarlar ülkemizi yaşamın her alanında bir sömürge ülkesine dönüştirmüşlerdir.
Marshall yardımlarıyla ülke sanayisi ve teknolojisinin gelişimi engellenmiş, hammadde kaynaklarımız emperyalist ülke sanayilerinin gelişimine kaynak olarak aktarılmıştır.
Cumhuriyet kadrolarının ve halkımızın yokluk içerisinde yarattığı sanayi değerleri özelleştirmelerle sermayeye peşkeş çekilmiştir.
Yabancı Sermaye Dernekleri aracılığı ile ülkemizin, tarım, şeker, maden ve iş kanunları değiştirilerek ülkemiz yeni sömürü düzeninde sömürülen ülke olarak yer almış ve her gün yoksullaşmıştır.
Saygıdeğer Konuklar,
Sevgili Meslektaşlarım,
Kısaca özetlemeye çalıştığım bu süreç ülkemizde son 23 yıldır uygulanmakta olan AKP politikaları ile zirveye çıkmıştır.
Özelleştirilecek kurum kalmayınca araziler parsel parsel satılmış, ormanlar 2B yasalarıyla talan edilmiş, akarsularımız, denizlerimiz ve madenlerimiz ranta ve yandaşa dayalı politikalar nedeniyle ranta ve yandaşa kurban edilmiş, yap-işlet-devret modeliyle çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği ipotek edilmiştir.
TMMOB ve bağlı Odaları yıllardır bu sömürü düzenine, bu yağmaya ve talana karşı mücadele etmiştir ve etmeye de devam edecektir.
Bu kapsamda biz mimar, mühendis ve şehir plancılarına düşen bilimle, emekle ve inatla mücadele etmektir ve edeceğimize olan inancım tam ve eksiksizdir.
Ülkemizin kalkınması ve toplumsal refahın gelişebilmesi için dünyanın her yerinde olduğu gibi barışa, adalete, eşitliğe ve özgürlüğe sahip çıkmak bizlerin olduğu gibi tüm dünya ve ülke halklarının görevidir.
Saraçhane’de, İstanbul Üniversitesinde ve ülkenin dört bir yanında halkımız görevine sahip çıkmıştır ve sahip çıkmaya da devam edecektir.
Bu mücadele de ülkenin, yurtsever, demokrat ve devrimci siyasi kadrolarına düşen de toplumsal muhalefeti doğru yöne kanalize etmek ve lokomotif olmaktır. Siyasi kadrolarımıza olan inancım da eksiksiz ve tamdır.
Saygıdeğer Konuklar,
Sevgili Meslektaşlarım,
Doğal Kaynaklar Sempozyumunun, TMMOB Maden Mühendisleri Odası öncülüğünde ve sekreteryasında düzenlenmesine olanak sağlayan TMMOB Başkan ve yöneticilerine,
Sempozyum düzenleme kurulunda yer alan 12 odanın başkan, yönetici ve düzenleme kurulu üyelerine,
Sempozyum yürütme kurulunda yer alan üyelerine,
Sempozyumun düzenlenmesinde lokomotif güç olan Maden Mühendisleri Odası Yönetim ve yürütme kurulu üyeleri ile çalışanlarına,
Hazırlamış oldukları bilimsel bildiriler ile sempozyumumuza değer katan saygıdeğer bilim insanları ile oturum başkanlarına,
Çok teşekür ederim. Emeğinize sağlık, yüreğinize sağlık.
Saygılarımla;
Ayhan YÜKSEL
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı
25 Nisan 2025, Ankara