TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Doğu Karadeniz Bölgesi Maden Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Doğu Karadeniz Bölgesi Maden Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Doğu Karadeniz Bölgesi Maden Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Maden Mühendisleri Odası öncülüğünde Karadeniz Teknik Üniversitesi, MTA Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü ve TCK 10. Bölge Müdürlüğü’nün katılımlarıyla, 14-15 Eylül 2006 tarihlerinde, Trabzon’da, Doğu Karadeniz Bölgesi Maden Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu’nu gerçekleştirmiştir.

Sempozyum süresince bölgenin madencilik potansiyeline ilişkin 32 adeti sunum, 18 adeti de poster olmak üzere 50 bildiri sunulmuş, ayrıca düzenlenen bir panel ile söz konusu potansiyelin harekete geçirilmesine ilişkin öneriler aktarılmıştır.

Yoksulluğun azaltılması ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesinde madencilik sektörünün önemi son derece belirgindir. Madencilik sektörü, doğrudan gelir yaratmasının yanında, düşük maliyette girdi sağlaması bakımından da yapıldığı bölgedeki sanayinin gelişimine katkı sağlamakta, yapıldığı bölgelerde önemli bir istihdam yaratmakta, yöre insanının mesleki ve teknik yeteneklerini artırmakta, fiziksel altyapının gelişimini de hızlandırmaktadır.

Özellikle büyük ölçekli madencilik, yapıldığı bölgenin ekonomik gelişimine önemli yarar sağlamakta, eğitim ve sağlık hizmetleri yanında, temiz su, ulaşım, enerji ve diğer altyapı hizmetlerini de beraberinde getirmektedir.

Bu sempozyumla; bölgenin maden potansiyelinin ortaya konularak, gerek ülke gerekse bölgenin gelişimine en yüksek yararı sağlayacak şekilde maden kaynaklarının kullanım olanakları değerlendirilmiş, bölgedeki mevcut madencilik faaliyetlerinin mühendislik kuralları çerçevesinde ve çevresel dengeleri bozmadan sürdürülebilmesi bakımından uygun yöntemler incelenmiş ve tartışılmıştır.

Sempozyum süresince; bölgenin ekonomik maden rezervleri, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği, madencilik ve çevre, madencilik sektörünün sanayileşmedeki rolü, madencilik politikaları ve maden mevzuatı, bölgedeki yapı malzemeleri potansiyeli ile bölgede yapılan yatırımlar değerlendirilmiş ve öneriler ortaya konulmuştur.

Özellikle metal madenleri potansiyeli bakımından büyük önem taşıyan bölgede, madencilik sektörünün akılcı planlamalar çerçevesinde canlandırılmasının, bölgenin ekonomik ve toplumsal yaşamı üzerinde son derece olumlu etkileri olacağı açıktır.

Bu konularda gereken çalışmaların zaman kaybedilmeden yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar sırasında Maden Mühendisleri Odası, üzerine düşen görevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim kurulu
Trabzon, 15 Eylül 2006

 

Okunma Sayısı: 2900
Yayın Tarihi: 15.09.2006