TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ENERJİ BAKANINDAN MADEN MÜHENDİSLERİNE AÇIK ÇEK

ENERJİ BAKANINDAN  MADEN MÜHENDİSLERİNE AÇIK ÇEK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 15 kişiyi aşan bir maden işletmesinde maden mühendisi çalıştırmanın zorunlu olduğunu belirtti. Maden mühendislerine açık çek verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 15 kişiyi aşan bir maden işletmesinde maden mühendisi çalıştırmanın zorunlu olduğunu belirterek, ‘‘Maden mühendisinde, maden ocağında işçi sağlığı ve iş güvenliği şartları oluşmamışsa orayı kapatma yetkisi vardır. Maden mühendislerimize açık çek veriyorum, ister kamuda isterse özel sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı bir sorun varsa lütfen müdahil olun‘‘ dedi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, ‘‘Türkiye 22. Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi‘‘, Ankara Dedeman Otelinde gerçekleştirildi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kendisinden önceki konuşmacıların maden kazaları ve son olarak 6-10 Şubat 2011 tarihlerinde Afşin Çöllolar kömür sahasında meydana gelen iki şev kayması sonucunda kayan malzemenin altında kalan ve hala ulaşılamayan 9 madenciyle ilgili eleştirilerini yanıtladı.

Bu konuda şikayet edenlerin bir kısmının yetkili makamlar olduğunu ve koltuklarda oturduklarını belirten Yıldız, ‘‘Maden Mühendisleri Odasının 11 bin 500 civarında üyesi var. Şikayet ettiğiniz özel sektör temsilcilerinin oranı yaklaşık yüzde 70 civarında. 15 kişiyi aşan bir işletmede maden mühendisi çalıştırmak kanunen zorunludur. Bir maden mühendisinde de şu yetki vardır; maden ocağında işçi sağlığı ve iş güvenliği şartları oluşmamışsa orayı kapatma yetkisine sahip. Lütfen böyle yerleri kapatın‘‘ dedi.

Çöllolar kömür sahasında Şubat ayında meydana gelen kazanın ardından bu yana 9 işçiye ulaşma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Yıldız, şunları söyledi:

‘‘İçinde bulunduğumuz Dedeman Otelinin yüksekliğinden daha yüksek bir hafriyatla karşı karşıyayız. Ben mühendis arkadaşlarımı çağırdım kamudan ve özel sektörden, ‘Bana tavsiyede bulunur musunuz? Ne kadarlık bir süre içerisinde bu hafriyatı kaldırabilirsiniz diye‘. Bana 2 yıllık bir rakam çıkardılar mühendislerimiz. Benim uğraşım dünyanın dört bir yanında bulunan teknolojiyi kullanarak bu süreyi kısaltmak ve o kardeşlerimizin cesetlerine ulaşmaktır. Bununla ilgili somut önerisi olan varsa gelsin. Çünkü, ‘buradan çıkartılması lazım, neden hala çıkartılamadı‘ sorularını geçtik. Bana somut, teknik önerisi olan varsa gelsin.‘‘

Maden mühendislerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği bulunmayan maden ocaklarını kapatma yetkileri olduğunu vurgulayan Yıldız, bu konuda maden mühendislerine açık çek verdiğini belirterek, ‘‘İster kamuda, ister özel sektörde iş ve işçi sağlığıyla alakalı bir sorun varsa lütfen müdahil olun‘‘ dedi.

Maden sektöründe çantacıların faaliyetlerini sona erdirmek için önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Taner Yıldız, arama faaliyetleriyle ilgili müracaatların 8‘de 1‘e düştüğünü ve yıllık 7 bine yakın ruhsatın kamuya iade edildiğini bildirdi.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da madenlerin milyonlarca yılda oluşan ve yeri doldurulamayacak değerler olduğunu, bu nedenle iyi bir planlama ile çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Özelleştirmeler sonucunda maden sahalarının bir rant alanı haline geldiğini, iş güvenliği ve işçi sağlığının tehdit edildiğini savunan Torun, bu nedenle maden kazalarının sayısının da arttığını belirtti.
Torun, maden kazaları sonucunda 2008 yılında 43, 2010 yılında 105, 2011 yılından bugüne kadar ise 27 maden emekçisinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Torun, madenciliğin kamu eliyle yapılması gerektiğini savundu.

Okunma Sayısı: 235
Yayın Tarihi: 14.05.2011