TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU

 

 

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU


Kurumunuzca Resmi Gazetede yapılan ilan ile 12.11.2006 günü yapılacak olan sınavla Kurumunuza, Makina Mühendisi (5 Adet), Elektrik/Elektrik-Elektronik Mühendisi (5 Adet), Petrol ve Doğal Gaz Mühendisi (4 Adet), Kimya Mühendisi (3 Adet), Endüstri Mühendisi (2 Adet), Bilgisayar Mühendisi (1 Adet) Enerji Uzman Yardımcısı alınacağı belirtilmiştir. Yapılacak sınava katılma koşulları arasında yukarıda belirtilmiş olan bölümlerden mezun olma koşulu getirilmiştir. Sayılan bölümler arasında Maden Mühendisliğine yer verilmemiş ve bu durumdan dolayı ise Maden Mühendisleri kurumunuzun düzenlediği uzman yardımcılığı sınavına gerekli şartları taşımadıkları gerekçesi ile kabul edilmemişlerdir.

Kurumunuzun amacı; "elektriğin, doğal gazın, petrolün ve LPG‘nin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması" olarak belirlenmiştir. Sayılmış olan bu enerji sektörlerinden biri de elektrik sektörüdür. Ülkemizde 2005 yılının ilk 8 ayında üretilen elektriğin %19,3 yerli kömür, %6,2 ithal kömür olmak üzere toplam %25,5‘i kömürle elektrik üretimi yapan termik santrallerden sağlanmaktadır. Üretilen kömürleri santrallerinde kullanarak elektrik üretiminde bulunan kurum ve kuruluşlar, üretim ve iletim lisanslarını kurumunuzdan almakta ve bu kurum ve kuruluşların denetimleri Kurumunuzca yapılmaktadır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilatı ve Personelinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik‘in 35. maddesine göre denetim;

"Kurum, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenir.

Kurum görev ve hizmetlerinin gerektirdiği her türlü denetim, Başkan tarafından görevlendirilecek Enerji Uzmanları ve Enerji Uzman Yardımcıları tarafından gerçekleştirilir.

Kurum hizmet birimleri iç teftiş, inceleme ve soruşturma işlemleri, Başkan tarafından görevlendirilecek Kurum personeli tarafından yerine getirilir." şeklinde düzenlenmiştir.

Maddede düzenlendiği üzere Kurumunuzca yapılan denetimler, Başkan tarafından görevlendirilen uzman ve uzman yardımcılarınca yerine getirilmektedir. Uzman yardımcılığı sınavına maden mühendislerinin kabul edilmemesiyle, maden mühendisliği eğitimi almamış uzman yardımcılarının, madencilik faaliyeti sonucu çıkartılan kömür ile elektrik üretimi yapan kurum ve kuruluşları denetlemesi sonucu ortaya koyacakları çalışmaların, yetersiz olacağı ortadadır. Kömür üretimi ve işletmelerinde, almış oldukları eğitim gereği, ihtisas sahibi olan maden mühendisliği bölümü mezunlarının, kurumunuzca yapılacak olan uzman yardımcılığı sınav ve sınavlarına kabul edilmesini talep eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla.

Nahit ARI

Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi

 

 

 

Okunma Sayısı: 2375
Yayın Tarihi: 22.03.2007