EVRENSEL | MMO’dan Afşin Termik Santrali'ndeki kaymaya tepki: Söylüyoruz dinlemiyorlar! Yazıyoruz okumuyorlar!
Maden Mühendisleri Odası Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğündeki kaymayla ilgili 4 yıl önce uyarı yapıldığını hatırlatarak; “Söylüyoruz dinlemiyorlar! Yazıyoruz okumuyorlar!” dedi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğündeki şev kaymasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada 4 yıl önce Afşin-Elbistan bölgesinde gelecekte de iş kazalarının yaşanabileceğine dair uyarılarda bulunulduğu ve şev kaymalarının ciddi bir risk oluşturduğu uyarı yapıldığını hatırlattı.
6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi'ndeki ocakta yaşanan iki ayrı toprak kaymasında yaklaşık 50 milyon ton toprağın altında kalan 11 işçinin hayatını kaybettiği, çalışanlardan sadece 2'sinin cenazelerine ulaşılabildiği hatırlatılarak “Bu üzücü olay, Türkiye'deki madencilik sektöründe yaşanan ihmallerin ve iş güvenliği eksikliklerinin acı bir sonucudur” denildi.
20 Eylül 2024 tarihinde yine Afşin-Elbistan'da benzer bir olay, Çelikler Holding bünyesinde bulunan Afşin-Elbistan A ve kamunun işlettiği Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Kışlaköy Kömür Sahası'nın döküm sahasında meydana geldiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi, “Çelikler Holding'e bağlı Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü'nde gerçekleşen kaymada, ilk belirlemelere göre işçilerin toprak altında kalmadığı tespit edilmişse de 3 iş makinesi ve bant sistemlerinin toprak altında kaldığı, kayma riskinin devam ettiği bildirilmektedir.”
“İŞ GÜVENLİĞİ STANDARTLARINDAN TAVİZ VERİLDİ”
Temel sorunun, 2011 yılında Çöllolar Kömür Sahası'nda yaşanan büyük toprak kaymasının ardından kömür üretiminin durmasıyla başladığına dikkat çekilen açıklamada; “Çöllolar sahasından kömür temin edilememesi üzerine, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin kömür ihtiyacı karşılanmak zorunda kalınmış, bu da şirket, normalde sadece bir santrale yetecek kömür üretimi için projelendirilmişken, iki santrala kömür temin etmeye çalışmakta, bu durum dekapaj işlemlerinin daha hızlı yapılmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak, bu süreç iş güvenliği standartlarından taviz verilmesine yol açmıştır” ifadelerine yer verildi.
Maden Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ve 2010-2020 yıllarını kapsayan Madencilikte Yaşanan İş Kazaları Raporu'nda, Afşin-Elbistan bölgesinde gelecekte de iş kazalarının yaşanabileceğine dair uyarılarda bulunulduğu ve şev kaymalarının ciddi bir risk oluşturduğunun belirtildiği açıklamada; “Raporda, ‘Yakın geçmişte büyük bir maden faciasının yaşandığı Afşin-Elbistan kömür sahasında, özellikle yeraltı sularına karşı gerekli ve yeterli önlemler alınmazsa, yakın gelecekte yeni bir facia yaşanabilir’ ifadesine yer verilmiştir.
“RAPORDA BELİRTTİĞİMİZ 4 YIL SONRA YAŞANDI”
Raporumuzda ki bu tespitin en önemli ve temel dayanağı madencilik bilim ve tekniğidir. Ancak olayın meydana gelmesinde özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme politikaları da en az madencilik bilim ve tekniği kadar önemli faktörlerdir.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak 2010 yılında yayınlamış olduğumuz raporda "Soma'da bir facia yaşanabilir" demiştik ve ne yazık ki yaşandı. 2021 yılında yayınladığımız raporda yine yazdık ve "Afşin-Elbistan'da bir facia yaşanabilir dedik ve ne yazık ki 4 yıl sonra yaşandı.
Söylüyoruz dinlemiyorlar! Yazıyoruz okumuyorlar!” denildi. (HABER MERKEZİ)