Feldspat Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Açıklandı.
Feldspat Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Çok ciddi miktarlar ve kalitede feldspat kaynaklarına sahip olduğumuz dikkate alındığında dünya feldspat pazarında rekabet gücümüzün yüksek olduğu açık bir şekilde görülebilmektedir. Dolayısıyla bu kaynakların gereğince değerlendirilmesi ülke madenciliğinin öncelikli konularından birisini oluşturmaktadır. Bu çerçevede, sırasıyla cevher üretimi, üretilen cevherin işlenerek sanayinin hizmetine sunulması, bu ürünlerin yurtiçinde daha ileri düzeyde değerlendirilebilmesi için ilgili sanayi dallarının yurtiçinde kurulması ve geliştirilmesinin desteklenmesinin yanı sıra, bu ürünlerin tüketim alanlarının geliştirilmesine yönelik ARGE çalışmalarının teşvik ve desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizin en önemli madenlerinden biri olan Feldspat‘ın tüm yönleriyle değerlendirildiği Çalıştay 10 Aralık 2009 tarihinde Aydın‘da gerçekleştirilmiştir.
Odamız yetkilileri, sektör temsilcileri ve konusunda uzman kişilerin katıldığı Çalıştay‘da değerlendirilen görüş ve öneriler ana başlıklarıyla aşağıda verilmiştir.
- MTA rezerv envanteri çok eski olup gerçeği yansıtmamaktadır. Bu amaçla rezerv belirleme çalışmaları başlatılmalıdır.
- Feldspat rezervlerimiz miktar ve kalite olarak dünyada ön sıralardadır. Bu kadar önemli kaynağın uygun şekilde değerlendirilememesi kabul edilemez.
- Rezerv kaybına neden olmamak için MİGEM, işletme ruhsatı vermeden önce, jeolojik etüdü, sondajları, asgari 5 yıllık işletme planlarını yeterlilik açısından ciddi olarak incelemeli ve denetlemelidir.
- Madenlerimiz, Anayasanın 168. Maddesine göre kamunun malıdır. Uygun işletme projesinin hazırlanmaması, projesine göre üretim yapılmaması rezerv kaybına neden olmakta dolayısıyla kamu malına zarar verilmektedir. Bu yanlışa bir an önce son verilmelidir.
- Başta Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) olmak üzere ilgili diğer idareler yasa ve yönetmelikleri uygulamalı, denetimlerini düzenli bir şekilde yapmalıdır.
- Sektörde haksız rekabet mutlaka önlenmelidir. Kaynaklarımızın yok pahasına ihraç edilmesine izin verilmemelidir.
- Seramiğin hammaddesi olan kil ve feldspat fiyatları düzenli takip edilmeli, Ukrayna kilinin fiyatlarının yüksekliğinin nedeni araştırılmalıdır.
- Orta Anadolu bölgesindeki K- feldspat rezervleri üzerinde ARGE çalışmalarına başlanılmalıdır.
- Teknik Nezaretçilik konusunda yaşanan sorunların çözümü için Maden Mühendisleri Odası daha fazla müdahil olmalıdır.
- Zeytincilik yasasının gözden geçirilmesi uygun olacaktır. Zeytinciliği de koruyacak fakat sektörün çalışmasına da olanak sağlayacak ortak bir çözüm için çalışmalar yapılmalıdır.
- Sektörde iş güvenliği konusunda çalışmalar artırılarak sürdürülmelidir. Toz ve atık sorunlarına yönelik alınan önlemler daha da iyileştirilmelidir.
- Seramik sektöründe enerji girdisinin diğer ülkelere göre yüksek olması rekabette dezavantaj oluşturmaktadır. Bu nedenle enerji fiyatlarının rekabet edilebilir düzeyde uygulanmasına yönelik gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.
- Maden Mühendisleri Odası‘nın sektörle ilgili düzenlediği Çalıştay ve eğitimlere devam edilmelidir.
Bu öneriler çerçevesinde yapılacak yasal çalışmalarda Maden Mühendisleri Odası ve ilgili tarafların görüşü alınarak kamu yararına uygun düzenlemeler yapılması ülkemizin yararına olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
28 Aralık 2009