TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Genç Madenci Örgütlülüğü Üzerine

"Demokratik Kitle örgütüne dönmenin temel yollarından, belki de en önemlisi katılımı sağlamaktır."

Genç Madenci Örgütlülüğü Üzerine / Bülent Şentürk

 

Tayfun Özuslu tarafından hazırlanan ve de Oda YK‘sı tarafından dağıtılan "Herkese, Herkese, Herkese" isimle yazının bir bölümünde şunlar belirtiliyor;

‘Olmazsa olmaz bir organımız gibi sahip çıkmamız gereken Genç Madenci Örgütlülüğü ‘bir nevi demokratik kitle örgütüne dönüşme‘ konusunda atılmış koca bir adımdır.(...). Genç Madenci‘nin en yüce örgütsel organı olan, ama- tıpkı perennial çiçekler misali- birkaç yılda ancak birkaç gün boy gösterip, sonra da solan Öğrenci Kurultayı ise, halen mevcut işleyişi çerçevesinde, Abdülcanbaz‘ın - gövdesi, kolları, bacakları atrofiye uğrayıp, sırf koskoca bir kelleye müncer olan- ucube bilimkurgu figürlerini andırmakta; vs.,vs... Her şeye rağmen, artık mayası tutan ve jerminal yolunda yürüyen Genç Madenci nüvesini her melanetten sakınıp yetiştirmeliyiz, zira başka geleceğimiz yok!‘

Demokratik Kitle örgütüne dönmenin temel yollarından, belki de en önemlisi katılımı sağlamaktır. Hiç kuşkusuz yukarıdaki satırlara aynen katılıyoruz. Sıkıştırılan Kurultay‘lar yerine, gerekli zaman ve emeğin verildiği, Kurultay öncesi çalışmaların, dikkatle yapıldığı ve başından itibaren, Şube, İl temsilcilikleri ve Ülkedeki Maden ve Cevher Hazırlama Bölümü Öğrencilerinin de katıldığı, aktif olarak oluşumda yer aldığı Kurultaylar yapılmalıdır.

Öğrenci Örgütlenmesi Çalışması, birçok konuda olduğu gibi, tek bir merkezden yönetilebilecek bir çalışma değildir. Bu Oda‘nın tüm gücüyle, merkez, şube, temsilcilikler, üyeler ve daha da önemlisi öğrencilerin aktif katılımıyla birlikte kotaracağı bir iştir. Bu nedenle, mümkün olduğu kadar çok katılım sağlanmalıdır. Şube ve İl temsilciliklerinden, Çalışma Gurubuna üye alınmalıdır. Her toplantıya Ankara‘ya gelinemese de, alınan kararlara katkı ve de alınan kararlar doğrultusunda, Yerellerde yapılacak çalışmalar için, merkez dışından gelecek üyelerinde üzerine sorumluluk yüklenmelidir.

Genç Madenci Çalışma Grubu‘nun önündeki en büyük aktivite Kurultay olarak görülse de; Kurultaya kadar, yapacak çok çalışma vardır. Kurultay zamanı en yüksek aktiviteye ve hareketliliğe çıkan sonra neredeyse, uykuya geçen bir örgütlenmenin tartışılması gerekir. Çünkü bu yöntem doğru değildir. Çalışma Grubu sürekli çalışmalı, Tüm Şube ve Temsilcilikler de ortaya konan program doğrultusunda gerekli katkıyı koymalıdır.

Çalışma Grubu, Oda Bülteni içerisinde, başta 2 sayfa ile başlayıp, zamanla daha da artacak şekilde, Genç Madenci Sayfası organize etmelidir. Buraya doğrudan Öğrenci yazılarının gelmesi sağlanmalıdır. Bu bültenler Öğrenci Üyelerin eline mutlaka ulaştırılmalıdır. Öğrenci Panolarında, Bülten içerisindeki Genç Madenci Sayfaları asılmalı, aidiyet duygusu arttırılmalı ve sayfalara yazı, resim, röportaj istenilmelidir. Genç Madenci WEB Sayfası mutlaka işlemelidir. Oranın çalıştırılması en önemli hedef olmalıdır. Çalışma Grubu, Çalışma Programını hazırlarken, Her yılın konularını belirlemelidir. Esnek olunmalıdır. Yeni konular gelirse ve gündem değişirse, ona göre hareket etmek gerekir. Belirlenen konular, tartışma platformlarında, Oda‘daki temsilci toplantılarında ve üniversitelerde gerçekleştirilen etkinlikler içinde tartışılmalıdır. O konular üzerinde tartışma, bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır. Bu çalışmalardan, Öğrenci Temsilcileri, Genç Madenci Üyeleri ve de, Şube ve Temsilciliklerin ‘Öğrenci Örgütlenmesi Komisyonları‘ da sorumludur. Bu çalışma, tüm Oda tarafından gerçekleştirilmelidir. Buradan çıkacak, sonuçlar, yazılar, Genç Madenci‘ ye taşınarak, Genç Madenci WEB sayfası, öğrenciler için bir tartışma ve bilgi edinme yeri olmalıdır.

Yine Tayfun Özuslu‘nun yazısına dönersek, ‘öğrenci üyelerimiz bilgi donanımı açısından yoksuldur (ancak, bu kesinlikle kendilerinin vebali değildir); hem Oda‘nın faaliyetlerine katılımları, hem de kendi iç işlevleri hantaldır ve yeterli üretkenlikten yoksundur‘. Bu tespitler de doğrudur. İşte bu nedenle, Çalışma Programı, tüm Maden ve Cevher Hazırlama Bölümlerinde hayata geçerken, Oda yöneticileri ve Öğrenci Temsilcileri de bu yazıların yazılmasından sorumlu olacaklardır. Başta biraz, çok çalışmak ve iteklemek gerekebilir. Ancak sistem işlemeye başlayıp, orası bir tartışma platformu haline gelince, iteklemeye de gerek kalmayacaktır. Bu çalışmalar aynı zamanda 2 senede bir yapılan Kurultay‘ın da alt yapısını hazırlayacaktır.

Merkez ve Şube‘ler Üniversitelerde yoğun emek sarf etmekte ve birçok etkinlik yapmaktadır. Ancak bu etkinliklerden, diğer öğrencilerin haberi olmamaktadır. Bunların da yazıya dökülerek, Genç Madenci sayfasına taşınması gerekmektedir. ODTÜ‘nün istemesiyle, Oda‘mız, ODTÜ öğrencilerine, ilk kez staja gidecek olanlara bir eğitim vermektedir. Doğru ve güzel bir çalışmadır. İstanbul‘da bu hayata geçirilememektedir. Yapılan çalışma sonucunda İstanbul için şöyle bir öneri Bölümler tarafından geliştirilmiştir. Oda bu eğitimi, videoya alır, CD‘ye yükler, İsteyen bölüme eğitim de verir, organize edilemeyen bölümlere de bu CD‘ler ulaştırılır, Öğrencilere, Oda Temsilcileri tarafından dağıtılır. Üzerinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Genç Madenci yazar. Öğrenciye yönelik broşürler hazırlanmalı ve de temsilciler eli ile dağıtılmalıdır.

 

Bülent Şentürk
TMMOB Maden Mühendisleri Odası,
İstanbul Şube Öğrenci Komisyonu Başkanı

 

Okunma Sayısı: 963
Yayın Tarihi: 19.09.2012