TMMOB Maden Mühendisleri Odası

HEP SÖYLEDİK BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUZ !.. MADENCİLİĞİN ÖNÜNDEKİ GENELGE ENGELİNİ KALDIRIN, MADENCİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇIN.

HEP SÖYLEDİK BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUZ !..
MADENCİLİĞİN ÖNÜNDEKİ GENELGE ENGELİNİ KALDIRIN,
MADENCİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇIN.

 HEP SÖYLEDİK BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUZ !..
MADENCİLİĞİN ÖNÜNDEKİ GENELGE ENGELİNİ KALDIRIN,
MADENCİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇIN.

Madencilik sektörü; ülkemizin sanayileşmesi, kalkınması ve refah toplumu olması için olmazsa olmaz bir öncelik taşımaktadır. Çünkü, tamamıyla ulusal bir değer olup üretilen mallarda önemli bir ithalat girdisi bulunmamaktadır. İstihdamı artıran ve bu sayede işsizliği azaltan yönü bulunmakta, genellikle kırsal kesimde yapıldığından iç göçü önlemekte ve bölgeler arası eşitsizliği azaltmakta önemli bir rol oynamaktadır.

Ülkemiz için stratejik konumda olan madenlerimiz için uzun vadeli planlamalar yapılmalı ve bu doğrultuda değerlendirilmelidir. Ancak günümüzdeki uygulamalarda, madenlerimiz sadece kâr amaçlı bir meta olarak görülmekte ve piyasa önceliklerine göre davranılmaktadır. Bunların yanında hükümetlerin günübirlik ve sık sık değişen uygulamaları sektöre yatırım yapacak olanları tedirgin etmekte ve yapılacak yatırımlar başka alanlara kaymaktadır.

Başbakanlık tarafından 16.06.2012 tarih ve 28325 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 2012/15 sayılı genelge ile, madencilik faaliyetlerinin yürütümü için alınması zorunlu olan arama ve işletme ruhsatları ve diğer işlemler için direkt Başbakanlığa başvuruda bulunulmaktadır. Bu uzun prosedür sürecinde, özellikle yeni ruhsat alımları, maden aramaları  ve ruhsatlı alanlarda madencilik faaliyetinde bulunulması durma noktasına gelmiştir. Edinilen bilgilere göre, bu süreçte objektif kriterler yerine büyük oranda keyfiyet öne çıkmaktadır. Ayrıca genelge; Anayasa, Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği ile tezatlık içermektedir.

Ülkemizin gündemini belirleyen son gelişmelerde madencilik sektörü, hak etmediği bir şekilde malzeme yapılmaktadır. Basına yansıyan bilgilere göre, hesaplaşma mantığı amacıyla bazı maden sahalarındaki üretimler, belli gerekçeler öne sürülerek durdurulmaktadır. Madenlerin nasıl üretileceği konusu yasalarla açıkça belirlenmiş olup, uygulamaların objektif yapılması gerekmektedir. Oysa işletme izni verilirken de, faaliyet durdurulurken de farklı hesaplar öne çıkmakta ve uygulamalar buna göre yapılmaktadır.

Yine, soruşturmalar için hazırlanan fezlekelerin basına da yansıyan bölümlerinde, madenlerimiz kara para aklanan bir alan olarak belirtilmekte ve olayla ilgili çok üst düzey kişilerin isimleri geçmektedir. Doğruluk payı bilinmemekle birlikte, bu tür haberler bile sektörümüzü rencide etmekte ve yasalar çerçevesinde üretim yapmaya çalışanları ciddi anlamda rahatsız etmektedir.

Tüm bu olumsuz gelişmeler sonucu, madencilik sektörü durma noktasına gelmiştir. Sektöre yatırımlar durmuş, ruhsat sayılarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. 2008 yılında 36.098 olan arama ruhsatı sayısı, bugün 9.612 ye düşmüştür. Daha önceki yıllarda verilenler de dahil yaklaşık 8000 civarında işletme izinli sahada üretim yapılmaktadır. Bu gelişmeler, sektörde işsizliği artırmış, her yıl sayıları artan meslektaşlarımızı da çok olumsuz etkilemiştir. Binlerce genç maden mühendisi ve ailesi, işsizlik sorununu çok derinden yaşamaktadır.

Anayasanın 168. maddesine göre "madenler, devletin hüküm ve tasarrufundadır."  Yani halkın malıdır. Halkın malı üzerinde  yasalara aykırı bir şeklide bir şekilde tasarrufta bulunulması kabul edilemez. Bu yanlışlıktan ve hukuksuzluktan bir an önce vazgeçilmesi gerekmektedir.

Yapılması gereken; madenlerimizin ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak ve kamu yararı öncelikli olarak değerlendirilmesidir. Madencilik faaliyetlerinin; mühendislik bilgi ve teknolojisi kullanılarak, kaynak kaybına yol açmadan, çevreyle uyumlu, akılcı ve ekonomik kurallara göre ve işçi sağlığı - iş güvenliği  esasları çerçevesinde yapılması mümkündür ve bu konuda sorumluluk siyasi iktidarındır.

Maden Mühendisleri Odası olarak, belirttiğimiz öncelikleri savunacağımızı ve madencilik sektörünün hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
25 Mart 2014, Ankara

Okunma Sayısı: 1200
Yayın Tarihi: 25.03.2014