İL ÖZEL İDARELERİNE
İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ
Odamız, 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Ana yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan, Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
Odamız amaçları arasında, Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinde de tanımlandığı üzere; doğal kaynakların bulunmasında, işletilmesinde, sanayinin gereksinimine uygun olarak hazırlanmasında ve pazarlanmasında, ülke ve kamu yararı doğrultusunda madencilik politikaları üretmek, bu hedefe ulaşmak için gerekli görülen tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak yer almaktadır. Odamız, ülke madenciliğimizin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve uyum içerisinde çalışmanın önemine inanmaktadır. Bu doğrultuda bazı hususları idarenize belirtme ihtiyacı doğmuştur.
Bunlar;
1- Maden Kanunu hükümleri gereği ve Maden Kanununun I (a) Grubu Madenleri İle İlgili Uygulama Yönetmeliğinin 11. maddesi ; "I (a) Grubu maden üretimi, Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak atanmış maden mühendisinin nezaretinde yapılır" şeklindedir. İlgili hüküm gereği I (a) grubu madenlerle ilgili Teknik Nezaretçi atamaları İl Özel İdarelerince, Maden Kanununun I (a) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliğinde belirtilmiş olan Ek Form-7'ye göre yapılmaktadır. Yapılacak olan atamalarda, Teknik Nezaretçi Atama Belgesinde bulunması gereken zorunlu unsurlardan birisi de Maden Mühendisleri Odası Vizesi'dir. Bu nedenle Oda vizesi bulunmayan Teknik Nezaretçi atama belgelerinin İl Özel İdarelerince kabul edilmemesi gerekmektedir.
2- 5177 sayılı kanunla değişik 3213 sayılı Maden Kanunu 29. maddesi gereği;
"I. Grup (a) bendi madenler için ruhsat sahibi, her yıl nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleştirdiği işletme faaliyeti ile ilgili satış bilgi formunu, faaliyet bilgi formunu il özel idaresine vermekle yükümlüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde teminat il özel idaresi hesabına irad kaydedilir. Yükümlülük yerine getirilinceye kadar faaliyet durdurulur." denmektedir.
İlgili Kanun maddesi gereği her yıl nisan ayı sonuna kadar İl Özel İdarelerine verilen ve yetkili maden mühendisince hazırlanan işletme faaliyeti bilgi formlarının Odamızın onayından geçmeden İl Özel İdarelerince kabul edilmemeleri gerekmektedir. Şöyle ki;
24.08.2005 tarih ve 25916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 9. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi;
"Odaya kayıtlı üye; Mesleki faaliyeti içerisinde hazırladığı rapor, proje ve sair belgeleri ilgili idare veya kuruluşa vermeden önce Oda onayından geçirmek zorundadır." demektedir.
Yukarıda belirtilen yönetmelik maddesi gereği İl Özel İdarelerine verilen ve maden mühendislerince hazırlanan faaliyet bilgi formlarından Oda onayı bulunmayanların, İl Özel İdarelerince kabul edilmeyerek, ilgili formların Oda onayından geçtikten sonra kabul edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle belirttiğimiz hususların idarenizce göz önünde bulundurularak, Odamızla işbirliği içerisinde çalışacağı inancını taşımaktayız. Gereği hususlarını bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla.
Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı