TMMOB Maden Mühendisleri Odası

İş Kazası Değil Yaşananlar Cinayet!

İş Kazası Değil Yaşananlar Cinayet!

İş Kazası Değil Yaşananlar Cinayet!

İstanbul TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Makine Mühendisleri Odası‘nda yapılan etkinliğe, TMMOB ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi üyeleri ile iş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden ailelerin yanı sıra İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, sanatçı Yasemin Göksu ve yazar Atilla Özsever de katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nedret Durukan, Türkiye‘deki ölümlü iş kazalarının 25 Avrupa ülkesinin ortalamasından 4,5 kat fazla olduğuna dikkat çekti, "Ancak bizdeki rakamlar da resmi rakamlar. Gerçek rakamların bunların çok üzerinde. Çünkü tüm ölümler kayıtlara geçmiyor" dedi. (Açılış konuşmasını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz).

 ‘HER YIL BİN 500 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLÜYOR‘

TMMOB adına açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Süleyman Solmaz, iş cinayetlerinde her yıl yaklaşık bin 500 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti, "Bu verilere kayıtdışı çalışan işyerleri ve işçiler eklendiğinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça vahimdir. Türkiye bu rakamlarla, dünya sıralamasında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ilk üç ülke içerisinde, Avrupa‘da ise birinci sırada yer almaktadır" diye konuştu.

"İşyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur. Çalışanlar da bu doğrultuda alınan tedbir ve talimatlara uymakla yükümlüdür. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘ndaki en önemli sıkıntılardan biri işyerinde ‘kaza‘ olduğunda, sorumlu tutulacak kişilerin yine aynı işyerinde ücretli olarak çalıştırılan mühendisler olmasıdır. Yeni yasa, iş kazalarında işverenlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır."

İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce işgüvenliği" anlayışının yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Solmaz, şu önerilerde bulundu: "4857 Sayılı İş Yasası ile ilgili mevzuat, öznesi insan olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. 50‘den daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde de İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları‘nın kurulması yasalarla güvence altına alınmalıdır. ‘İş Güvenliği Mühendisliği‘ kavramı, TMMOB‘un belirlediği şekilde tanımlanmalı, 50‘den fazla işçi çalıştıran sanayi işletmelerinde ‘tam zamanlı‘ iş güvenliği mühendisi çalıştırılması zorunlu hale getirilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimine önem verilmeli, eğitim almamış çalışana işbaşı yaptırılmamalıdır. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır."

ŞUBAT AYINDA EN AZ 50 İŞÇİ ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi adına açıklama yapan Murat Çakar ise, Şubat ayı raporunu açıkladı. Buna göre, Şubat ayında en az 50 işçi yaşamını yitirdi. İşçi ölümlerinin 14‘ü inşaat, 8‘i metal, 5‘i madencilikte yaşandı.

Eylül ayından bu yana 4 işçinin yaşamını yitirdiği, 24 işçinin yaralandığını Uyar Madencilik‘te yaşanan iş kazalarına dikkat çeken Çakar, "Buradan Uyar Madencilik‘i uyarıyor, alınması gereken önlemleri aldırmayan, aldıramayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nı göreve ve sorumluluğa çağırıyoruz" dedi.

İşyeri hekimliğini ihaleye çıkaran TÜLOMSAŞ‘ta yaşanan iş cinayetini de hatırlatan Çakar, "Sağlığımızı ve güvenliğimizi sağlayacağı vaat edilerek çıkarılan yasanın icraatları bir bir açığa çıkmaktadır. Bu taşeroncu yasa adeta ölümlere davetiye çıkarmaktadır" diye konuştu.

Çakar, son olarak Afşin- Elbistan Termik Santralinde meydana gelen iş cinayetinde göçük altında kalan madencilerin ve Kozan-Gökdere barajı işçilerinin cenazelerinin bulunarak ailelerine teslim edilmesini istedi.

Öğretim Görevlisi Aslı Odman, İş kazalarının cinayetlere dönüşme sürecini çeşitli ülkelerden örnekler sunarak anlattı. Daha sonra söz alan Yasemin Göksu, meslek hastalıkları ve kot kumlama işinde çalışan emekçilerin iş koşulları nedeni ile yakalandıkları silikozis hastalığını ve silikozis hastalığına yakalanan emekçilerin haklarını savunmak için yapılan çalışmaları anlattı.

İş kazalarından sonra hukuksal çalışmaları Avukat Erbay Yucak Davutpaşa, Esenyurt, Ostim, Sinema setleri, Bayram Otel davalarını örnek vererek katılımcılara sundu.

İş cinayetlerinde yakınlarını yitiren ailelerin konuşmalarından sonra, İstanbul İKK İşçi Sağlığı İş Güvenliği Komisyonu başkanı Zafer Güzey‘in konuşması ile toplantı sona erdi.

 

 

Okunma Sayısı: 1116
Yayın Tarihi: 04.03.2013
Fotoğraf Galerisi
Dosyalar