TMMOB Maden Mühendisleri Odası

İSG Yasası Çıktı! Sadece Temmuz ayında şu ana dek 80 kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi!

Yangın Kulesi

Can Güvenliği İstiyoruz!

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

http://www.guvenlicalisma.org/ / http://www.yanginkulesi.org/

24 Temmuz 2012

Sayı: 21

 

1. Yılın Ardından...

27 Temmuz 2011 tarihinde e-bültenimizin ilk sayısı yayınlanmıştı. Amacımız sermayeden ve devletten bağımsız bir işçi sağlığı/güvenliği politikası oluşturmaktı. Haftalık ya da aylık olarak hazırlanacak bir bülten bu sorunu görünür kılabilmek için önemli bir araç olabilirdi. Nitekim aradan geçen bir yıl sonunda "Yangın Kulesi" işçi ölümlerini duyurması, yaptığı gözlem ve pratiklerle tehlikelere dikkat çekmesi açısından önemli bir işlevi yerine getirdi...

Bu çabalarımızın yetersiz olduğunun farkındayız. Çünkü sorun bir yandan bu hattımızı güçlendirirken diğer yandan da emek hareketinin daha "yangın" çıkmadan işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamasında... Yani derdimiz işçi ölümlerini durdurmanın küçük belki ama somut örneklerini sergilemek... Bu noktada aramızdaki farklılıkları bilerek ama ortak olan yanlarımızı güçlendiren bir tavır sergileyerek; önümüzdeki dönem e-bültenimizin hazırlanmasından dağıtımına kadar olan sürecin daha kolektif hale getirilebilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesi açısından ön açıcı olabilmesi umuduyla... 

 tüm bu yollara dökülen mevsimlik işçilerin öleceği de öngörülüyordu.
göz göre göre, tüm bu ölümler...
işimiz gerçekten acil, yerimiz sahiden de Yangın Kulesi...
  
Meclis Üyelerimizden...

Herkes İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği hakkında konuşabilir mi? - G.Emre Gürcanlı

Daha başlıktan bir soruyla başladık ve soruyu biraz daha kışkırtıcı hale getirip devam edelim. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda herkesin konuşmaya hakkı var mıdır? Neredeyse herkesin üzerinde konuşma hakkını kendinde bulduğu ve neredeyse herkesin "bitsin artık canım bu ölümler" diyerek neredeyse ortaklaştığı, göz yaşartıcı (!)bir birliktelik görüyoruz son zamanlarda Türkiye`de. Bu alan bu kadar sınıflar üstü, ideolojiler üstü, siyaset üstü bir alan mıdır, yoksa bu alana dair bazı temel ilkeler konmalı ve bunları kabul etmeyenlere söz hakkı tanınmamalı mıdır? İşin özü, herkesin bu konuda ahkam kesmemesi için bir omurganın oturtulması kendini dayatmaktadır.
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Kara Elmas Emekçisinin Anası, Kadını ve Çocuğu Olmak! - Berna Güler-Müftüoğlu

Güneşli bir günde
Masmavi göreceğiz Karadeniz‘i
Balkaya‘dan Kapuz‘ a kadar,
Karış karış biliriz bu şehri;
EKİ‘ nin çiçekli bahçeleri,
Rıhtıma kömür taşıyan vagonlarıyla;
Paydos saatlerinde yollara dökülen,
Soluk benizli insanlarıyla.
Siyah akar Zonguldağın deresi
Yüz karası değil, kömür karası
Böyle kazanılır ekmek parası... 
Orhan Veli Kanık–1946
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

İşçiler Neden İntihar Ediyor? - Zehra Koçyiğit

İşe (fazla ve aşırı çalışmaya) bağlı olarak ortaya çıkan intihar, 1980`li yılların ikinci yarısından itibaren Japonya`da görülmüş ve karojisatsu kavramı ile tanımlanmıştır. Karojisatsu, işçinin fazla-aşırı çalışması sonucunda muhakeme yeteneğini kaybetmesi ve genellikle depresyona girmesi sonucunda meydana gelen intihar girişimidir. Bu intiharın fazla-aşırı çalışmaya bağlı olarak gerçekleştiğinin kanıtlanması için işçinin, intihar öncesindeki çalışma saatlerinin şu özelliklerden birinin ya da bir kaçının birlikte olması gerekmektedir:

a) Günde 10-16 saat arasında çalışmış olmak, 
b) 4 hafta üst üste ortalama 65 saat ve üzerinde çalışmış olmak, 
c) 8 hafta üst üste 60 saat ve üzerinde çalışmış olmaktır.
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Sermayenin öldüren kimyasalı; ASBEST üzerine… - Coşkun Canıvar

Meslek hastalıkları içerisinde çalışma ortamında maruz kalınan kimyasallara bağlı oluşan hastalıklar geniş bir yer kaplamaktadır. Asbest en fazla işçi ölümüne neden olmuş ve halen de öldürmeye devam eden bu kimyasalların başında yer alıyor. Sanayi devrimi sonrasında asbest, ısı geçirgenliğinin çok az olması ve kimyasallara karşı dirençli bir yapısı olması nedeniyle sanayide yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. İnşaat malzemeleri, elektrikli aletler, iplik ve dokuma, yalıtım malzemeleri üretimi, boru, levha, balata üretimi gibi daha birçok üründe kullanılmaktadır. Özellikle çimentoya karıştırılması asbest kullanımının tüm dünyada hızla yaygınlaşmasına neden olmuştur. Ayrıca asbestli yapıların bakım ve onarımı, asbestten arındırılması ve gemilerin sökümü sırasında ciddi mesleki maruziyet oluşmaktadır.
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Kürt ve Türk işçiyi ancak DNA testi ayırabilir - Sedat Yılmaz / S.Murat Çakır

Yenibosna Adli Tıp Kurumu`na gelen yakınlarından alınan DNA örnekleri sayesinde cenazelerin kimlik tespiti yapılabilmişti. Ordulu, Bartınlı, Sivaslı, Tokatlı, Vanlı, Muğlalı ve Bitlisliydiler. Yenibosna`da aynı acıyı yaşayan yüzlerce insan, kısmen iç içe ama kısmen de birbirine mesafeli olarak beklemekte, Kürtçe ve Türkçe ağıtlar yakmaktaydılar… 
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Sağlıklı ve Güvenli Çalışmak İstiyoruz...

Haziran ayında en az 59 işçi can verdi

1 Temmuz 2012 Pazar günü saat 13.00‘da yakınlarını iş cinayetlerinde yitiren işçilerin ailelerinin düzenlediği "Vicdan ve Adalet Nöbeti / 7.Hafta" eylemine katıldık. Bu haftaki eylemde Tuzla Tersaneler Bölgesi‘nde hayatını kaybeden işçi aileleri Hakkı Demiral, Hanife Demiral ve Ruhiye Levent acılarını ve iş cinayeti süreçlerini paylaştılar. Saat 13.45‘te ise Haziran Ayı İş Cinayetleri Raporu‘nu kamuoyu ile paylaştık. En az 59 işçinin hayatını kaybettiğini tespit ettiğimiz raporu Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Semra Ocak okudu...

Patlamalar, göçükler, düşmeler, elektrik çarpmaları sürüyor… İş cinayetleri kadın, erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında Haziran ayında da devam etti. Yazılı, görsel, dijital basından ve emek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla bu ay en az 59 işçi hayatını kaybetti.  
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Alüminyumlu suya ilginç savunma

Ankara`nın şebeke suyunda normalin dört katı alüminyum çıkmasının ardından Büyükşehir Belediyesi bu iddiayı yalanladı. Belediye sularında yüksek miktarda alüminyum çıkanların tesisatlarının paslı olduğunu iddia etti. KMO ise musluk suyunun içilmemesi yönündeki tavsiyesini yeniledi. Ankara`nın içme suyunda ortaya çıkan aşırı miktardaki alüminyuma karşı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu`ndan açıklama geldi. Bilim kurulunun toplandığı belirtilen açıklamada "ASKİ aldığı tedbirle musluktan akan sudaki alüminyum oranını düşüremezse belki Kurtboğazı suyunu keseriz"denildi. 
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

France Telecom‘un eski CEO‘suna soruşturma

France Telecom‘un eski CEO‘su Didier Lombard hakkında 2008-2009 yılları arasında 30`dan fazla çalışanın intihar etmesinde sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransız telekomünikasyon firması France Telecom‘un eski CEO‘su Didier Lombard, 2008-2009 yıllarında 30`dan fazla çalışanı intihar etmesiyle ilgili hakkındaki açılan soruşturmada sona gelindi. Lombard hakkında açılan soruşturma, CEO`nun görevi sırasında iki yılda 30 çalışanın intihar etmesi üzerine başlatılmıştı. Resmi soruşturmanın sonuçlanması Fransız yargı sisteminde kesilecek ceza öncesi son süreç olarak kabul ediliyor.
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

Vicdan ve Adalet Nöbeti‘nde 9. Hafta

İş cinayetlerinde yaşamlarını yitirenlerin aileleri, her Pazar Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti‘nin 9.sunu gerçekleştirdiler. Galatasaray Lisesi önünde toplanan aileler, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin fotoğraflarını açtılar. 9. Vicdan ve Adalet Nöbeti Davutpaşa‘lı ailelerden Hakkı Güleç‘in basın açıklamasını okumasıyla başladı. Güleç, aileler olarak bu hafta Cuma günü olan Esenyurt Marmara Park AVM yangınında ölen on bir işçinin davasına ve Eskişehir‘de 3 hafta önce meydana gelen patlamada ölen dört işçinin ailelerine taziye ziyaretine gittiklerini belirtti. Bu hafta kendilerinin tespit edebildiği 17 iş cinayetinde on yedi işçinin katledildiğini söyleyen Güleç, aileler olarak taleplerini bir kez daha hatırlattı.
Yazının devamını okumak için tıklayınız... 

İmece: Ev işçileri ölmeye devam ediyor, durduralım!

4857 Sayılı İş Yasası‘nda olduğu gibi, yeni yasalaşan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nda da istisnalar maddesine konulan ev hizmetleri alanında işçiler can vermeye devam ediyor! Ev işçisi Pakize Akçam 7 Temmuz`da Adana`da, çalıştığı evin camını silerken 8. kattan düşerek yaşamını yitirmiştir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini hiçe sayan iş organizasyonu nedeniyle Pakize Akçam, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan 8. katta pencere temizliği işinde çalıştırılmış, ev işçisi arkadaşımız açıkça ölüme gönderilmiştir.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız... 
   
Yangın Kulesi Aylık E-Bülteni İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından çıkarılmaktadır...

 Meclis hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız...

Her türlü katkı, görüş ve eleştiri için: guvenlicalisma@gmail.com

Twitter hesabı: http://twitter.com/guvenlicalisma 

Facebook hesabı: http://www.facebook.com/guvenli.calisma

Okunma Sayısı: 1542
Yayın Tarihi: 25.07.2012