TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu Basın Toplantısı yapıldı.

Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu Basın Toplantısı yapıldı.

Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu Basın Toplantısı yapıldı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu” 1 Aralık Salı günü Karaköy Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde TMMOB İstanbul İKK ile birlikte yapılan basın toplantısında duyuruldu. Toplantıya Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erşat Akyazılı, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan, İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan, Maden Mühendisleri Odası üyeleri, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ve Meslek Odalarının yönetici ve üyeleri katıldı. 

İstanbul Şube Başkanı Mesut Erkan’ın yönettiği Basın Toplantısında, Oda Genel Sekreteri Erşat Akyazılı bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Akyazılı: “Maden mühendisleri olarak Kanal İstanbul’un kendi meslek alanlarına giren kazı, patlatma ve depolama konularına dair rapor hazırladıklarını belirten Akyazılı, "Mega projeleri değerlendirirken en az 3 kritere bakarız. Birincisi projelerin bilim ve tekniğe uygun olması lazım. İkincisi doğaya, çevreye zarar vermemesi. Üçüncü kriterimiz ise toplum ve insan. Proje toplum ve yaşama katkı sunmuyorsa desteklenmez. Yani, bu üç kriter olmadıkça bizler tarafından desteklenmez” dedi.

TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise “Bölgedeki 11 yıllık arazi değişimleri incelenmelidir. Türkiye pandemi ile mücadele ederken Kanal İstanbul için ayrılacak bir kaynak varsa bu kaynak çöken sağlık sistemine, pandemide mağdur olan işçilere, emekçilere, sağlık çalışanlarına ayrılmalıdır. Türkiye İzmir depremi ile birlikte bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar yakın olduğunu görmüştür. Böyle bir kaynak varsa İstanbul’u deprem güvenli hale getirmek için kullanılmalıdır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Makar, hazırlanan raporun detaylı sunumu gerçekleştirildi. Sunumda raporda ifade edilen ve Kanal İstanbul Projesine maden mühendisliği disiplininden yapılan eleştiriler ile projede yer alan yanlışlıklar paylaşıldı. 

Kanal İstanbul Raporu sunumunun ardından İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan tarafından Basın metni okundu. Atlıhan: “ ÇED raporunda bulunan, ‘kazı, patlatma ve nakliye’ konularında yapılan değerlendirme ve hesaplamalarında ciddi yanlışlar olduğuna dikkat çekti. “Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.
Rapora dair değerlendirmeler ve soruların ardından toplantı sonlandırıldı.

1 Aralık 2020, İstanbul

 

Kanal İstanbul
Kazı Patlatma Nakliye
Teknik Değerlendirme Raporuna
Buradan erişebilirsiniz.


http://www.maden.org.tr//resimler/ekler//b1e85406f5_178188819_ek.pdf
 

 

 

Okunma Sayısı: 739
Yayın Tarihi: 01.12.2020
Fotoğraf Galerisi