Facianın ikinci gününde devam eden arama kurtarma çalışmaları 827 personel ile sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Anagold Madencilik'ten "çevresel kirlilik yaşanmadı" açıklamaları geldi. Ancak bu açıklamaların yeterliliği konusunda Yüksel, alınan numunelerin sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının şüphe uyandırdığını ifade etti.
'TAMAMEN TASARIM HATASI'
10 Haber'e konuşan Yüksel, madenin tasarımının ve uygulamanın, bölgenin topoğrafyası göz önünde bulundurulduğunda, yaşanan faciayı kaçınılmaz kıldığını vurguladı. Ayrıca bölgede başlayan yağışların, siyanürlü toprağın yer altı sularına karışma riskini artırdığını söyledi.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel
'HENÜZ KAZMA VURULMUŞ DEĞİL'
Bu arada, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının yoğun yağmur altında sürdüğünü ve bilim insanlarının yardımıyla radar taramaları kullanılarak işçilere ulaşılmaya çalışıldığını açıkladı. CHP heyeti ise, yoğun yağış sebebiyle arama kurtarma çalışmalarının yapılamadığını belirtti.
Öte yandan, yaşanan facia nedeniyle TBMM'de maden kanununda değişiklik öngören yasanın görüşmeleri ertelendi ve İliç'teki olayın araştırılması için bir komisyon kurulması kararı alındı.
Facianın ardından gözaltına alınanlar ve bölgeye giriş kısıtlamaları da dahil olmak üzere, olayla ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Maden Mühendisleri Odası Başkanı'nın iddiaları, madencilik uygulamalarının uluslararası standartlara uygunluğu konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.