TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Karayolları Genel Müdürlüğü Hammadde Üretim İzin Belgesine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda uyulacak usul ve esaslara ilişkin genelge yayınladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü Hammadde Üretim İzin Belgesine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda uyulacak usul ve esaslara ilişkin genelge yayınladı.

T.C.
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI
Karayolları Genel Müdürlüğü

 

 

 

                                                                                                                      31/03/2006

Sayı: B.09.1 .TCK.0.11.03/70-676-Genel Ocak/01796

Konu: Hammadde Üretim İzin Belgesine

Bağlı olarak yapılacak çalışmalarda

Uyulacak usul ve esaslar.

İÇ GENELGE
2006/11

3213 Sayılı Maden Kanunu (5177 Sayılı Kanunla Değişik) ve 03.02.2005 tarihli 25716 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği uyarınca "Taş, Kum-Çakıl ve Ariyet" her türlü malzeme ocaklarında "Hammadde Üretim İzin Belgesinin" talep edilmesi ve alınmasını müteakip yapılacak çalışmalarda aşağıdaki usul ve esaslara göre işlemler yürütülecektir.

Bu genelgenin "Genel Hükümler" başlığı altında yer alan hususlar, ihaleli olarak yapılacak işlerde şartname ve sözleşmelere "Diğer Hususlar" başlığı altında konulacaktır.

1-GENEL HÜKÜMLER:

a)         Bu işte, yüklenici tarafından önerilen ve atanması idare tarafından yapılacak Teknik Nezaretçi bulundurulması   zorunludur.   Teknik  Nezaretçi   ile   ilgili  her  türlü   gider  yüklenici  tarafından karşılanacaktır.

b)   Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince ocaklardan alınan malzemelerin sevk fişleri ile sevk edilmesi zorunludur. Maden İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilecek sevk fişlerinin bedeli yüklenici tarafından karşılanacaktır.

c) Yüklenici, İdare tarafından Teslim Tutanağı ekinde teslim edilen ocaklarda Hammadde Üretim İzin Belgesindeki koordinatlar dışında çalışamaz. Çalışılması halinde her türlü sorumluluk yükleniciye aittir.

d)   Yüklenici, ocağı mutlaka basamak usulü ile işletecek, basamak usulünün uygulanamaması halinde, diğer işletme usulleri için Araştırma Başmühendisliğinden ve ÇED Şubesi Müdürlüğünden onay alacak, çalışacağı ocakla ilgili olarak İdarenin vereceği değerlere (Koordinat, basamak yüksekliği, basamak şev açısı, genel şev açısı) göre işletme imalat haritası yapacak ve imalat bu harita doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

e)   İşin bitiminde son durum imalat haritası (Roleve) yüklenici tarafından hazırlanarak, idareye teslim edilecektir.


f)          1 yıldan fazla süreli işlerde her yılın Mart ayı sonuna kadar son durum imalat haritası yüklenici tarafından hazırlanarak, idareye teslim edilecektir.

g)   Yüklenici, işin bitiminde İdareye ait (Tahsisli ve İzinli) ocak ve konkasör sahası üzerindeki her türlü tesisi kaldırarak ocağı ve konkasör sahasını 15 gün içinde tutanakla idareye teslim etmek zorundadır. Aksi takdirde İdarece yasal işlemler başlatılacaktır.

h) Yüklenici tarafından idare adına Hammadde Üretim İznine bağlı olarak üretilen malzemenin başka kişi ve kuruluşlara satış veya hibe yoluyla verilmesi, ticarete konu edilmesi kesinlikle yasaktır. Aksi takdirde Her türlü İdari ve maddi cezadan yüklenici sorumludur.

ı) Sevk Fişi, hakediş ile ödenen malzeme miktarları ve depolanan by-pass miktarları imalat haritası ile uyumlu olacaktır. Uyumlu olmaması halinde Her türlü İdari ve maddi cezadan yüklenici sorumludur.

i) Maden Kanununun 7. maddesi gereğince çıkarılan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği ile ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde idarenin uymakla yükümlü olduğu her türlü usul ve esaslardan işin yüklenicisi de sorumludur.

j) Yüklenici Hammadde Üretim İznine bağlı faaliyetler kapsamında diğer kişi ve kuruluşlara vereceği zararlardan doğrudan sorumludur.

Yukarıda belirtilen şartlara yüklenici tarafından uyulmaması durumunda Maden Kanunu ile diğer Kanunlar çerçevesinde idare aleyhine oluşacak her türlü İdari ve maddi cezalar yükleniciye rücu edilir.

2-OCAK SAHALARININ TESPİTİ VE TALEP EDİLMESİ

a)  İdareye ait ocakların belirlenmesi, talep edilmesi, izin işlemlerinin takibi konulan idarece (Yapım, Asfalt,  Araştırma,  Otoyol, Etüt ve  Proje ile Kamulaştırma Başmühendisliklerinden) belirlenen komisyon tarafından yapılacaktır. Gerekli yazışmalar Kamulaştırma Başmühendislikleri tarafından yürütülecektir. Bu Komisyonda bulunan mühendisler kendi mesleki disiplinleri, Başmühendisliklerinin görev, sorumluluk ve önceliklerini dikkate alarak tespitlerini yapacak, bu tespitlerini Talep formların hazırlayan birime (Kamulaştırma Başmühendisliğine veya Maden Mühendisine) verecektir.

b)   Ocak sahalarında yapılan incelemelerde Maden Kanununun 7.  maddesi  gereğince çıkarılan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği ile ilgili Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, arazinin cinsi ve nevi Kamulaştırma Başmühendisliğince irdelenmeli, Hammadde Üretim İzin Belgesi alındıktan sonra diğer mevzuatlar çerçevesinde izin alınamadığından dolayı çalışmaya müsaade edilmemesi gibi bir durumla karşılaşılması engellenmelidir. Aynı şekilde Araştırma Başmühendisliğince ocağın rezervi ve ocakta bulunan malzemenin Yollar Fenni Şartnamesine uygunluğu tespit edilir.

c)  Ocak sahalarına ait İmalat haritaları, Jeolojik harita ve çevre uyum planlan 11 Mayıs 2005 tarih ve 6677 sayılı yazı ekinde gönderilen idari ve teknik şartnamede belirtilen esaslara göre tanzim edilerek (Ek.Form-12) Talep formu ekinde gönderilecektir.

d) Talep edilen ocak sahası ile ilgili taşınmaz mal kamulaştırılarak elde edilmiş ise mutlaka Tapu örneği yazı ekine eklenecektir. Kamulaştırma gerekiyorsa da bu durum Talep formunda ve üst yazıda belirtilecektir.


3-OCAK SAHALARININ TESLİMİ VE İŞLETİLMESİ

a) İlk defa çalışacak ocaklarda Hammadde Üretim Belgesinin ait olduğu ocak sahasının koordinatları ile çalışılmış ocak sahasının koordinatlarının zemine aplikasyonu ve uyumu arazi alımlarını yapan ve yaptıran Başmühendislikçe sağlanacak, İdaremize ait ocak sahalarının gerek İdaremiz gerek diğer kurum elamanları tarafından (Maden İşleri, Orman Müdürlükleri, Mülki Amirler, Güvenlik Görevlileri) kolayca bulunabilmesi, çalışmadığı dönemde kaçak malzeme üretilmesinde caydırıcı olması bakımından ocak sınırları işaretlenecek, yükleniciye tutanakla teslim edilecek ve iş bitiminde işin Geçici kabulü yapılmadan tutanak ile teslim alınacaktır.

TESLİM EDİLMESİ ( Ocak sahaları aşağıdaki belgeler olmadan yükleniciye teslim edilmeyecektir.)

l)Hammadde Üretim İzin Belgesi

2)Teknik Nezaretçi Atama Belgesi

3)Sevk Fişi

4)İmalat Haritası

5)ÇED Belgesi ve ÇED Ön Araştırma Raporu /Proje Tanıtım Dosyası

Not: 1- Sevk Fişi Maden İşleri Genel Müdürlüğünden, Kontrol Şefliği ve ilgili Başmühendisliğin takibi ve kontrolü ile alınır.

2-Sevk fişi,Konkasörlü imalatlarda; Ocaktan Konkasöre kadar, diğer çalışmalarda ise ocaktan yola kadar nakledilen malzeme miktarlarının toplamı için günde 1 adet olarak işin kontrol mühendisi tarafından kesilecektir.

3- Teknik Nezaretçi atama işlemleri (Ek.Form-17)'de öngörüldüğü şekli ile Kontrol Şefliği ve ilgili Başmühendislikçe takip edilerek yapılır.

İŞLETİLMESİ

b) Ocakların işletilmesi sırasında ocakla ilgili hazırlanmış olan ÇED Ön Araştırma Raporu/Proje tanıtım Dosyası veya ÇED raporunda verilen taahhütlere mutlaka uyulacak, rapor hazırlanmamış ocaklarda Çevre Kanununa istinaden çıkarılmış olan;

-Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği

-Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği

-Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği

-Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

-Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

-Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği

hükümlerine uyacaktır. Aksi takdirde her türlü İdari ve maddi cezadan yüklenici sorumludur.

TESLİM ALINMASI

-Son durum imalat haritası (Roleve) (ödemeye esas)


c)Her yılın Mart ayında verilecek olan Ocakta yapılan çalışmanın faaliyet bilgi formu (Form No: 11), son durum imalat haritası (Roleve) yükleniciler tarafından hazırlanarak idareye teslim edilecektir. İmalat haritasında, ocak sahası içindeki stok malzeme ve depodaki miktarlar m3 ve ton olarak belirtilecektir. İmalat haritası İdare, Yüklenici ve Teknik Nezaretçi tarafından imzalanarak dosyasına konulacaktır.

d)Yüklenici tarafından idare adına Hammadde Üretim İznine bağlı olarak üretilen malzemenin başka kişi ve kuruluşlara satış veya hibe yoluyla verilmesi, ticarete konu edilmesi kesinlikle yasaktır. İş bitiminde İmalat Haritasındaki kübaj ile sevk fişi ve hakedişe esas teslim alınan malzeme miktarı, by-pass olarak depolanan malzeme miktarları (İdare tarafından teslim alınmayan elek altı olarak üretilen malzemelerde dahil) toplamlarının uyuşmaması halinde İdare tarafından bu durum Valilik ve Maden İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

e)İşin bitimini müteakip 15 gün içerisinde ocak sahası yüklenici tarafından boşaltılacaktır. Boşaltılmadığı taktirde idare yükleniciden tebligatla (İadeli-Taahhütlü) ocak sahasının boşaltılmasını isteyecek, aksi taktirde yasal işlem yapılacağı hususunda uyanda bulunacak, Tebligata rağmen boşaltılmadığı Taktirde 3091 sayılı yasa uyarınca işlem yapılması hususunda Kaymakamlık ve Valiliklere müracaatta bulunulacak, ayrıca bu durum Maden İşleri Genel Müdürlüğüne'de bildirilecektir.

f)Nezaretçi Atanması, Sevk Fişi kullanılması, İşletim sırasında imalat haritaları ile son durum imalat haritalarının yaptırılması, ocakları kullandıran Başmühendisliklerin sorumluluğundadır. Ancak Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar Kamulaştırma Baş Mühendisliklerince yürütülecektir.

g)Her türlü haritalarla ilgili kontrol işlemleri Kamulaştırma Başmühendisliğince yürütülecektir.

h) İdaremize ait olupta çalıştırılmayan ocaklardan kaçak malzeme alınmasını engellemek bakımından ocak giriş çıkışlarına engelleyici tedbirler alınmalı ayrıca o yerin mülki amirlerine (Valilik, Kaymakamlık, jandarma vs.) tedbir alınması hususunda yazı yazılmalıdır.

i)İdaremize ait ocak sahalarının gerek İdaremiz gerek diğer kurum elamanları tarafından (Maden İşleri, Orman Müdürlükleri, Mülki Amirler, Güvenlik Görevlileri ) kolayca bulunabilmesi, çalışmadığı dönemde kaçak malzeme üretilmesinde caydırıcı olması bakımından idaremize ait olduğunu belirtir levhalar mutlaka konulmalıdır.

j) İdaremiz adına İzin Belgesi olan ocak sahalarımıza ait Envanterler ile dosya örnekleri, ilgili Şube Şefliklerimize verilerek; Şube Şefliklerimizce de zaman zaman kontrollerinin yapılması sağlanmalıdır.

k) İdaremiz adına Hammadde Üretim İzin Belgesi bulunan ocak sahalarından diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının malzeme talebi olması ve talebin Bölge Müdürlüğünce uygun bulunması halinde; Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 52.maddesine göre işlem yapılması zorunludur. Aksi takdirde doğabilecek her türlü olumsuz işlemlerden Bölge Müdürlükleri sorumludur.


l) Çalışmalar esnasında üretim izni alınan hammadde dışında bulunabilecek maden, tarihi değeri olabilecek eşya, fosil vb. gibi materyallerin bulunması durumunda, iş durdurularak yüklenici tarafından, İdareye ve ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğüne, Koruma Kurulu Müdürlüğünün bulunmadığı illerde ise ilgili müze müdürlüğüne haber verilecektir.

Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmaması bakımından bilgilerini ve gereğinin titizlikle yerine getirilmesini önemle rica ederim.

 

 

                                                                         M. Cahit TURHAN
                                                                                            Genel Müdür

Okunma Sayısı: 7816
Yayın Tarihi: 29.04.2006
Dosyalar