TMMOB Maden Mühendisleri Odası

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ ZİYARET EDİLDİ.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ ZİYARET EDİLDİ.

Oda Başkanımız Mehmet TORUN, II.Başkan Niyazi KARADENİZ ve Yönetim Kurulu Üyesi Necmi ERGİN, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit TURHAN‘ı 28.9.2011 tarihinde makamında ziyaret etmiştir. Yapılan görüşmede, maden mühendisi istihdamı için hazırlanan rapor sunulmuştur. Olumlu bir havada geçen toplantıda, birlikte çalışma konuları değerlendirilerek, buna yönelik çalışmalar yapılması hususunda ortak görüşe varılmıştır.

 

Odamızca Karayolları Genel Müdürlüğüne yazılan maden mühendisi istihdamı ile ilgili yazı alttadır.

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İNÖNÜ BULVARI

ANKARA

Ankara; 26.09.2011

Sayı : 8951

Genel Müdürlüğünüzce, her türlü yolların altyapı çalışmalarında çok miktarda agrega kullanılmaktadır. Agrega yapımında kullanılan ve taşocaklarından üretilen tüm maddeler (Kalsit, Dolomit, Kalker,Granit, Andezit, Bazalt) yürürlükteki Maden Kanunu‘na göre maden olarak tanımlanmıştır. Bu madenlerin üretimi yürürlükteki mevzuat gereği maden mühendislerinin nezaretinde yapılmaktadır. Genel Müdürlüğünüz uhdesinde"Hammadde Üretim İzin Belgeli" olarak,

I. Grup : 900 Adet, II-A Grubu : 1000Adet olmak üzere; toplam 1900 adet Hammadde Üretim İzin Belgeli ruhsat bulunmaktadır.

Genel Müdürlüğünüz, ocak üretimi ve agrega yapımını hizmet alımı yoluyla 3. şahıslara yaptırmaktadır. Ancak; asıl işveren ve ruhsat sahibi olması nedeniyle İş Kanunu ve Maden Kanunu gereği,olası iş kazaları ve ruhsat hukuku açısından yasal sorumluluk Kurumunuza aittir. Ocakların, talep ve projelerinin hazırlanması, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işletilmesi ve Genel Müdürlük adına denetiminin maden mühendisleri tarafından yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu konularda sorun yaşanmaması ve olası sorunların çözümü için yeterli sayıda maden mühendisinin görev yapması ve üretim birimlerini denetlemesi oldukça önemlidir.

Yukarıda açıklanan hizmetlerin yürütülmesinde Genel Müdürlüğünüz bünyesinde ve Bölgelerde olmak üzere 22 adet maden mühendisi çalışmaktadır. Yaklaşık 2000 adet Hammadde Üretim İzin Belgeli sahalarla ilgili, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Valilikler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve3. şahıslarla yapılan tüm yazışmalar, iş ve işlemlerin yürütülmesinde mevcut Maden Mühendisi sayısının yetersiz olduğu düşünülmektedir.

Yine, Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Maden İşleri Genel Müdürlüğünce sahaların mahallinde yapılan denetim ve tetkiki için gelen teknik heyete idareniz adına çoğu zaman ocak sahaları hakkında yeterli teknik bilgisi olmayan elemanlar nezaret etmekte ve bu durum denetimlerin sağlıklı yapılamamasına neden olmaktadır. Bölge Müdürlüğü kadrolarında birer adet maden mühendisi bulunmaktadır. Bu personelin görevli, izinli vb. olduğu zamanlarda gerekli koordinasyon sağlanamamakta, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün denetim elemanları muhatap bulamamaktadır.

Sonuç olarak; Genel Müdürlüğünüz bünyesinde çalışan maden mühendisi sayısının artırılması, olası iş kazalarını azaltacak ve kurumun yasal sorumluluk altına girmesini önleyecektir.Projelendirme ve denetimin daha sağlıklı yapılmasıyla, kaynak kaybı ve çevreye verilen zararlar azalacak, verimli çalışmaya önemli katkılar sağlanacaktır.

Durumun değerlendirileceği inancıyla,yapılacak çalışmalara Maden Mühendisleri Odası olarak her türlü desteği vereceğimizi belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1913
Yayın Tarihi: 28.09.2011
Fotoğraf Galerisi