TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Kazalar ve Ölümler; İhmallerin Kaçınılmaz Sonucu …

KAZALAR VE ÖLÜMLER;  İHMALLERİN KAÇINILMAZ  SONUCU ...

İstanbul - Zeytinburnu‘ndaki bir iş merkezinde, 31 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada 22 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yüzün üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır. Şu ana kadar yapılan açıklamalarda patlamanın başlangıç nedeninin bir patlayıcı imalathanesinde çıkan yangın olduğu belirtilmiştir.

Patlamanın meydana geldiği iş merkezinin ruhsatının olmadığı, imalathanelerin bulunduğu binaların sağlıksız bir şekilde yan yana olduğu, işyerlerinde çalışma koşullarının İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerine uygun olmadığı ve Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı Madde İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmeliğe aykırı üretim ve montaj ile depolama yapıldığı belirtilmektedir.

Bilindiği gibi patlayıcı maddelerin üretimi, taşınması, depolanması ve kullanılması bilgi, birikim ve deneyim gerektiren teknik hizmetler bütünüdür. Bu işlerin yapılmasında yetişmiş eleman çalıştırılması ve çalıştırılan elemanların düzenli olarak eğitimi büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca; patlayıcı madde üretim tesislerinin yer seçimi, iş güvenliği kurallarına uyma, meskun mahallere uzaklığı ve güvenlik mesafesi gibi kriterler dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Bunlarla birlikte ilk aşamadan son noktaya kadar denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması olmazsa olmaz bir zorunluluktur. 12028 sayılı Patlayıcı Maddeler Hakkındaki Tüzük‘te patlayıcı maddelerin ne tür binalarda ve ne şekilde üretileceği ayrıntılı olarak tanımlanmaktadır. İlgili tüzüğün 8. maddesinde "İşletme izni almış işletmeler, yılda en az bir kez, valilikçe oluşturulacak bir komisyon tarafından denetlenir....." denilmektedir. Ancak denetimler yapılsa bile, bu denetimlerin ülkemizde ne şekilde yapıldığı bizzat yaşanarak ve izlenerek görülmektedir.  

 Kazanın meydana geldiği yerin konumu ve özelliği nedeniyle üretime uygun olmadığı görülmektedir. Kent merkezinde üretime izin veren kurum,  kuruluş ve kişilerin bu faciaya davetiye çıkardığı ortadadır. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı‘nın bu kazada sorumluluğu bulunmaktadır.

Odamız, meslek alanımız olması nedeniyle patlayıcı madde konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda, 7- 9 Kasım 2007 tarihleri arasında Ankara‘da V. Delme Patlatma Sempozyumu‘nu düzenleyerek patlayıcı sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyan bilimsel bir çalışma yapmıştır. Bu çalışmanın sonuç bildirgesinde ortaya koyduğu tespit ve önerilerle çözüm yollarını kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu bildirgede belirtilen bazı önerileri kamuoyuyla tekrar paylaşmayı önemli buluyoruz:

  • Ateşleyici yetki belgesi sınavına girecek kişilere yönetmelik ile eğitim alma zorunluluğu getirilmelidir.
  • 12028 sayılı Patlayıcı Maddeler Hakkındaki Tüzük‘te değişiklikler yapılmalıdır. Maden Mühendisleri Odası‘nın görüşleri  bu değişiklikte yer almalıdır.
  • "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin" 1.1.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olması nedeniyle patlayıcı madde taşımasında kullanılacak taşıtlara ADR Belgesi, sürücülere ADR Sürücü Belgesi verecek bir kurum acilen oluşturulmalıdır.
  • Risklerin azaltılması bakımından, patlayıcı madde kullanımında yaşanan kaza istatistikleri merkezi bir kuruluşta düzenli biçimde tutulmalıdır.
  • Patlayıcı maddeleri test edecek ve teknik yönden denetleyecek bir kurum tesis edilmelidir.

İş güvenliği yasası,  içinde  TMMOB‘nin görüşleri de  yer alarak  acilen yasalaşmalıdır.

Kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu tür kazaların yaşanmaması için ilgilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna  duyurulur.

TMMOB
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
6 Şubat 2008, Ankara

 

 

Okunma Sayısı: 1045
Yayın Tarihi: 05.02.2008