Kurumlar belgeleri gizledi
DOĞU EROĞLU
Soma`daki maden faciasının üzerinden geçen 70 günde, istediği hiçbir resmi belgeyi devlet kurumlarından ve Soma A.Ş`den temin edemeyen Maden Mühendisleri Odası (MMO), 301 emekçinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili ilk raporunu mesleki tecrübe ve olay yerinde yaptığı incelemelere dayanarak hazırlayabildi. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Soma A.Ş., Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu gibi faciadaki ihmallerde sorumluluğu olabileceği iddia edilen kurumlar, Oda‘nın istediği 26 belgenin hiçbirini göndermedi. Raporda facianın sebepleri olarak üretimin zorlanması, yanlış koruyucu ekipman seçimi, taşeronlaşma ve hatalı kriz yönetimi stratejileri öne çıktı.
KİMSE BELGELERİ GÖNDERMEDİ
Eynez yeraltı kömür ocağında 13 Mayıs tarihinde meydana gelen facianın ardından olay yerine giden ve inceleme yapan MMO Soma Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu dün basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Başkan Ayhan Yüksel ve yönetim kurulu üyeleri raporun detaylarını açıklarken, araştırma safhasında devlet kurumları ve Soma A.Ş.`den istenen resmi belgelerin hiçbirinin Oda‘yla paylaşılmaması, raporun en dikkat çekici yönü oldu.
Konuyla ilgili BirGün`ün sorularını yanıtlayan MMO Genel Başkanı Yüksel, karartma çabalarının altını çizdi. Soma`daki trajedinin 21. yüzyılın en büyük maden faciası olduğuna dikkat çeken Yüksel, "Sorumluların ortaya çıkması ve bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması için çaba gösteriyoruz. Rapor için kurumlardan istediğimiz belgeler bize gönderilmedi. Soruşturmada gizlilik kararı olmamasına karşın bazı kurumlar ‘Belgeler savcılıkta` bahanelerine başvurdular. Hiçbir belge bize teslim edilmediği için kesin rapor değil, ön rapor hazırladık. Tutuklanan mühendislerin olaydaki sorumluluklarını araştırmak için yürüttüğümüz soruşturmada değerlendirmek üzere belgeleri tekrar istedik. Eğer belgeleri bizimle paylaşmamakta ısrar ederlerse bilgi gizleyen kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu. Ayhan, davaya müdahillik talebinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
TAŞERON VE ÜRETİM ZORLAMASI
TBMM Soma Araştırma Komisyonu`na da rapor sunan Oda`nın hazırladığı ön rapora göre facianın yapısal sebebi, taşeronlaşma ve üretim zorlaması. Raporda, kömür tutuşması sorununun geçici çözümlerle giderilmeye çalışıldığı ve yanlış koruyucu ekipman seçiminin ölümlerin birincil sorumlusu olduğu da belirtiliyor.