Linyit Talana Açılıyor
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO), torba yasayla elektrik üretiminde tek yerli kaynak durumunda olan linyit kömürü varlıklarının özelleştirilmesinin önünün açıldığına dikkat çekerek, linyit sahalarının yerli ya da yabancı tekellerin eline geçeceği uyarısında bulundu.
Türkiye Maden-İş ile MMO, TBMM‘de "bir gece yarısı operasyonuyla" görüşülmekte olan torba yasanın içine termik santrallara kömür sağlayan 2172 sayılı yasa ile devletleştirilen, daha sonra 2840 sayılı yasa ile devlet eliyle işletilecek madenler kapsamına alınan linyit sahalarının, 4046 sayılı özelleştirme yasası kapsamında özelleştirilmesini sağlayan bir hüküm konulduğununa dikkat çekti. Türkiye Maden-İş ile MMO, düzenlemenin sakıncalarını şöyle sıraladı:
- 1979‘da devletleştirilen, 1983 yılında 2840 sayılı yasayla devletçe işletilecek madenler olarak listelenen, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından o tarihten beri işletilen, hemen hemen tümü termik santrallara elektrik üretimi için kömür veren, ülkemizin yüzde 20-25 oranında elektrik ihtiyacını karşılayan, bu linyit sahalarının / havzalarının yerli - yabancı tekellerin arzuları doğrultusunda satılmasının önü açıldı.
- TKİ‘nin elinde bulunan bu linyit sahaları, yerli kaynak niteliğiyle ülkemizin enerji güvenliğinin stratejik teminatı durumunda. Özelleştirme ile bu tek yerli teminat da ortadan kalkmış olacak.
- Linyit sahalarının özelleştirilmesi ve özel sektör eliyle işletilmesi dünyada ölümlü maden kazalarında ön sıralarda olan ülkemizin bu vahim iş güvenliği tablosunu çok daha derinleştirecek.
18 adet termik santralın özelleştirilmesine yönelik ön hazırlık çalışmaları Özelleştirme İdaresi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından koordineli sürdürülüyor. Torba yasayla yapılan yasal düzenlemeyle özelleştirme kapsamına alınan termik santrallarla birlikte Muğla (Yatağan - Turgut, Milas - Ören), Manisa (Soma), Ankara (Beypazarı - Nallıhan), Bursa (Orhaneli, Keles), Sivas (Kangal), Bingöl (Karlıova), Konya (Ilgın), Bolu (Göynük), Çanakkale (Çan), Çorum (Osmancık- Dodurga) onlarca linyit sahası ruhsatı ve milyarlarca ton linyit rezervi yerli ya da yabancı tekellerin eline geçmiş olacak.