MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
MADEN İŞLERİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Odamız, 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Ana yönetmeliği hükümlerine uygun olarak kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan, Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
Madenlerin arama ve işletme safhalarında maden mühendisleri tarafından hazırlanan projeler, raporlar ve diğer maden mühendisliği hizmetleri maden kaynaklarımızın en verimli şekilde elde edilmesini sağlamakta ve madencilik faaliyetlerine yön vermektedir. Verilen bu maden mühendisliği hizmetlerinin, ülkemizde geçerli standartlara uygunluğunu, meslek içi haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, mesleki değerlendirmeye esas sicillerin tutulmasını ve bu konuların denetim altına alınmasını sağlamak amacıyla Odamız, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği ve Serbest Maden Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmelikleri'ni Resmi Gazetede yayımlatarak yürürlüğe sokmuştur.
Odamızın Ana Yönetmeliği 6. maddesinde;
e) "Maden mühendisliği hizmetleri ile ilgili her türlü proje ve raporların hazırlanması işinin ve teknik uygulama sorumluluğunun yasal düzenlemelere bağlı olarak Oda tarafından belgelendirilmiş maden mühendisleri tarafından üstlenilmesini, proje ve raporların Oda onayından geçmesini sağlamak,"
hükmü yer almaktadır.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Serbest Maden Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliğinin 13. maddesinin;
"b) Oda yetkilileri, yapılan hizmetleri ve hizmetlerin ürünlerini incelemeye ve yerinde denetlemeye yetkilidir,
ç) SMM ve tescilli SMMH bürosu, bu Yönetmelik kapsamına giren tüm işlerinde ve yapacağı sözleşmelerde mesleki esaslar ve meslektaş yararları, ilgili konularda Oda tarafından yürürlüğe konmuş şartnameler ve Oda tarafından belirlenmiş asgari ücret tarifelerine uyacak, mesleki denetim için yaptığı başvurularda Odanın bu hususlarla ilgili olarak talep edeceği belgeleri projesine ekleyecektir,
e) SMM ler ve tescilli SMMH büroları, bu Yönetmelik kapsamına giren tüm hizmetlerini ilgili işveren, idare ya da onay makamınca istenmese dahi Odanın yapacağı mesleki denetimden geçirecektir. Aksi şekilde davrandığı tespit edilenlerin belgeleri iptal edilir ve haklarında işlem yapılması için durum Oda Onur Kuruluna intikal ettirilir." denilmiştir.
Bu kapsamda Maden Mühendisleri verdikleri hizmetleri Odanın mesleki denetiminden geçirmekle yükümlüdürler.
Adı geçen yönetmelikler incelendiği zaman maddelerde belirtilen amacın, madencilik sektörünü daha iyi bir noktaya getirmek, verilen maden mühendisliği hizmetlerinin gelişmesini sağlayarak hizmetlerin standartlara uygun hale gelmesi olduğu anlaşılacaktır. Ülke madenciliğinin gelişmesi ve doğal kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanımı amacıyla, Odamız ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket etmenin önemine inanmaktadır.
Üyelerimizin hazırlayarak tarafınıza sundukları hizmetlerin nihai kontrol ve onay makamı Genel Müdürlüğünüzdür. Hizmetlerin kontrolü noktasında Odamızla, Genel Müdürlüğünüzün birlikte çalışmalar yürütmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla üyelerimiz tarafından hazırlanan ve Genel Müdürlüğünüze sunulan fizibilite projesi ve raporu, arama faaliyet raporu, işletme projesi, işletme faaliyet raporu, temdit projesi ve benzeri bütün etüt, araştırma, rapor ve projelerin Odamızın mesleki denetiminden geçmiş olmasının aranması hem yasal bir zorunluluk hem de işleyişin daha iyi yürütümü için olması gereken bir işlemdir.
Yukarıda anlatılan gerekçeler ışığında, ülkemizin kaynaklarının daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi ve haksız rekabet ile haksız kazancın engellenebilmesi için Genel Müdürlüğünüz ile Odamızın ortak çalışmalar ve işbirliği yapması büyük önem taşımaktadır. Bu konuda gerekli kolaylığın sağlanacağı inancıyla çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla.
Nahit ARI
Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi
Okunma Sayısı: 2883
Yayın Tarihi:
22.03.2007