MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE YAZILAN 23.02.2010 TARİH VE 172 SAYILI YAZI
MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞENYUVA MERTLER SOK. NO: 112 BEŞTEPE / ANKARA | Ankara, 23.02.2010 Sayı : 172 |
Bilindiği gibi Maden Kanunu‘nun 29 uncu maddesinin 4 üncü fıkrası; "Ruhsat sahibi, her yıl nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl içinde gerçekleştirdiği işletme faaliyeti ile ilgili teknik belgeleri, satış bilgi formunu, faaliyet bilgi formunu ve işletme sahasında arama yapmış ise arama ile ilgili bilgileri Genel Müdürlüğe vermekle yükümlüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde teminat irad kaydedilir. Yükümlülük yerine getirilinceye kadar faaliyet durdurulur" hükmünü içermektedir.
Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği‘nin 4 üncü maddesinde teknik nezaretçi; "İşletmelerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan, Kanunun 29 uncu maddesi gereği faaliyet bilgi formunun hazırlanmasından sorumlu ve yetkili maden mühendisini," ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
İlgili maddeler gereği her yıl nisan ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğü‘nüze verilen faaliyet bilgi formları, Odamız üyesi maden mühendislerince hazırlanarak tarafınıza sunulmaktadır.
Odamızın amaçları, örgütlenmesi, işlev ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlendiği Ana Yönetmeliği 24.08.2005 tarih ve 25916 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin Odanın amaçlarının düzenlendiği 6 ncı maddesinin 1 inci fıkrasının (e) bendi; "Maden mühendisliği hizmetleri ile ilgili her türlü proje ve raporların hazırlanması işinin ve teknik uygulama sorumluluğunun yasal düzenlemelere bağlı olarak Oda tarafından belgelendirilmiş maden mühendisleri tarafından üstlenilmesini, proje ve raporların Oda onayından geçmesini sağlamak" olarak düzenlenmiştir. Aynı yönetmeliğin üyelerin görev ve sorumluluklarının belirlendiği 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (ı) bendinde; Odaya kayıtlı üyenin Mesleki faaliyeti içerisinde hazırladığı rapor, proje ve sair belgeleri ilgili idare veya kuruluşa vermeden önce Oda onayından geçirmek zorunda olduğu kuralı getirilmiştir.
21.09.2005 tarih ve 25943 sayılı Resmi Gazete‘de, kişi ve kuruluşlar tarafından verilecek maden mühendisliği hizmetlerinin gelişmesini, üretilen hizmetlerin ülkemizde geçerli standartlara uygunluğunu, meslek içi haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, mesleki değerlendirmeye esas sicillerin tutulmasını ve bu konuların denetim altına alınmasını sağlamak amacıyla yapılacak belgelendirme ve denetimlerin usul ve esaslarını düzenlenmesi amacı ile yayımlanan, Odamız Serbest Maden Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği‘nin 13 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (e) bendinde; serbest maden mühendisleri ve tescilli büroların, Yönetmelik kapsamına giren tüm hizmetlerini ilgili işveren, idare ya da onay makamınca istenmese dahi Odanın yapacağı mesleki denetimden geçirmesi zorunlu kılınmıştır.
Yukarıda izah edilen meri mevzuat maddeleri gereği; özellikle Ankara dışından gelen meslektaşlarımızın işlemlerinde getireceği kolaylık, zaman darlığı nedeni ile faaliyet bilgi formlarını Oda mesleki denetiminden geçiremeyen maden mühendislerinin mağduriyetle karşılaşmalarının önüne geçilmesi ve Odamızın da asli görevlerinden biri olan mesleki denetim görevini yerine getirilebilmesi için, Odamız görevlilerince faaliyet bilgi formlarının vizelenebileceği, Genel Müdürlük binanızda bulunan uygun bir mekanın geçici olarak Odamıza tahsis edilmesi hususunu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla.
Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı