TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN İŞLETMELERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU (21-22/12/2015)

MADEN İŞLETMELERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU                (21-22/12/2015)

 MADEN İŞLETMELERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU (21-22/12/2015)

Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile Çukurova Üniversitesi  Maden Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu‘ 2015 yapıldı.
ÇÜ Mithat Özsan Amfisi‘nde düzenlenen ve 2 gün süren  sempozyumun açılış törenine CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer,  Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, TMMOB bağlı adana şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri,Ç.Ü Maden Mühendisi bölümü öğretim üyeleri,üyelerimiz,bölüm öğrencileri ve çok sayıda bilim insanı katıldı. 
Sempozyum, Manisa‘nın Soma İlçesi‘nde yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenciye atfedildi. Törenin açılış konuşmasını yapan şube başkanımız Sabahatdin Sakatoğlu, ‘Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu‘ 5‘nci kez düzenlendiğini söyledi. Sakatoğlu,  "Ülkemizde iş kazaları maddi ve manevi kayıplara neden olmakta ve her yıl yüzlerce çalışan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yaşamını yitirmektedir. Toplumumuzda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeterli duyarlılık henüz oluşturulamamıştır. Bu bağlamda yapılacak çalışmalarda, sağlık ve güvenlik konularına yeterince önem verilmeli ve sosyal tarafların aktif katılımı ile gerekli bilincin yayılması için yoğun çaba gösterilmelidir"  

YÜKSEL: SON İKİ YIL ACILARLA DOLU BİR DÖNEM

Daha sonra söz alan Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, son iki yılın yaşanan maden faciaları ve iş kazaları nedeniyle acılarla dolu bir dönem olarak anılacağını söyledi. Yüksel şöyle konuştu:
"
Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun (SGK) resmi istatistiklerine göre, 2001 ile 2012 yılları arasında işyerlerinde 13.162 ölüm olayı gerçekleşmiştir. Bu, günde ortalama iş kazası nedenli üç ölüme karşılık gelmektedir. SGK‘dan alınan en güncel verilere göre, bu süre zarfında en yüksek ölüm oranı inşaat ve ulaştırma sektörlerinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan bir araştırma raporuna göre, kazalarla karşılaşan işçi sayısının payının en yüksek olduğu sektör hem 2007‘de hem de 2012‘de madencilik olmuştur.  Madencilik yalnızca ölüm olaylarının sayısı bakımından Türkiye‘deki en ölümcül iş kolu olmasa da, uluslararası güvenlik performansı en düşük olan sektördür. Ayrıca, kömür madenlerinde güvenlik konusu, kaza başına çok fazla sayıda ölüm olayı meydana geldiği için de dikkat çekmektedir." 

KILIÇ: İŞ GÜVENLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

ÇÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç ise Türkiye`nin iş kazalarında Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Dünya`da 3`üncü, Avrupa`da ise 1`inci sırada yer aldığını söyledi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde madencilik sektöründe yaşanan ölümlü iş kazalarında büyük üzüntüler yaşandı. Özellikle 13 Mayıs 2014`te Soma`da yaşanan ve 301 şehit verdiğimiz facia, hem madencilik sektörünün ve hem de ülkemizin en büyük iş kazası olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizde 2016 yılı Temmuz ayında, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği` uygulamaları devletin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ülkemizin bütününde uygulanmaya başlayacaktır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde; Devlet, işveren ve çalışanlara büyük görevler düşmektedir." CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise yaptığı konuşmasında iş kazalarının önlenmesinde odalar kadar sendikalara da büyük görev düştüğünü söyledi.

Sempozyum 22 Aralık Salı günü Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi`nde çok sayıda bilim insanının katılacağı oturumlarla ve panel ile sona erdi.

 

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 273
Yayın Tarihi: 23.12.2015
Fotoğraf Galerisi