TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN KANUNU UYGULAM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

TASLAĞIN MEVCUT DÜZENLEME İLE KARŞILAŞTIRILMASINA İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

 

MADEN  KANUNU   UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

 

Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;

   

    Teknik Nezaretçi: İşletmelerdeki faaliyetlerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan, Kanunun 29 uncu maddesi gereği faaliyet bilgi formunun hazırlanmasından sorumlu ve yetkili maden mühendisini,

    Teknik Nezaretçi Defteri: Muhafazasının sorumluluğu ruhsat sahibine ait olan, noter tarafından onaylanmış, teknik nezaretçinin raporunu yazdığı defterini,

  

 

 Daimi Nezaretçi: İşletmede daimi istihdam edilen maden mühendisini,

 

    ifade eder.

 

Madde 31 - Birleştirme sonucunda sahanın teknik nezaretçilerinin sorumlu olacakları faaliyet alanları yeniden belirlenir.

 Madde 49 - Müracaat edilen alanda 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında verilmiş ruhsat hakları incelenir. Hammadde üretim izni talep edilen alanda, ruhsatlı alanlar var ise yapılacak hammadde üretiminin madencilik faaliyetlerine engel olup olmayacağı ve kaynak kaybına yol açıp açmayacağı göz önünde bulundurularak mahallinde tetkik yapılır. Heyetin saha mahallinde yapacağı tetkik tarihi, talep sahibi kamu kurum ve kuruluşuna ve talep alanında ruhsat var ise ruhsat sahibine bildirilerek tetkik tarihinde saha mahallinde bulunulması istenir. İlgililerin, heyetin mahallinde yapacağı tetkike katılmamaları durumunda tetkik re‘sen yapılabilir.

    Kamu kurum ve kuruluşlarının altı aydan az süreli veya toplam beş yüz tondan az olan miktarlardaki hammadde talepleri, talep edilen alanda yürüyen ruhsat hakları yok ise mahallinde tetkik yapılmadan da karşılanabilir.

    Bu kapsam dahilinde yürütülen faaliyetler için teknik nezaretçi atanması zorunluluğu yoktur. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin yerine getirilmesinden izin sahibi kamu kurum ve kuruluşu sorumludur.

Madde 52 - Hammadde üretim izni verilen alanda başka bir kamu kurum ve kuruluşunun üretim yapmak istemesi durumunda, Ek Form-12‘de yer alan formata uygun yapı hammaddesi talep formu ile Genel Müdürlüğe müracaat eder. Bu projenin uygun bulunması ve üretim izni verilmiş kamu kurum ve kuruluşunun muvafakatinin alınması kaydıyla bu alandan üretim yapabilir.

  

  

ÜÇÜNCÜ KISIM:TEKNİK NEZARETÇİLİK

    BİRİNCİ BÖLÜM: TEKNİK NEZARETÇİNİN GÖREVİ VE ATANMASI

    Görev

    Madde 107- Teknik nezaretçi, 3213 sayılı Maden Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanununun ilgili maddelerinde ve yönetmeliklerinde yer alan görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atanma

    Madde 108- Teknik nezaretçi atanması için ruhsat sahibince;

    a) Bu Yönetmelik ekinde verilmiş teknik nezaretçi atama belgesi (Ek Form-17),

    b) Ruhsat sahibinin 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği yatırdığı teknik nezaretçi tayin harcı makbuzu

    ile Genel Müdürlüğe müracaat edilir. Teknik nezaretçi atama belgesinin Genel Müdürlükçe onaylanması ile atama gerçekleşmiş olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Teknik nezaretçi, ruhsat sahasının tamamına atanabileceği gibi ruhsat sahasındaki işletmenin bir bölümüne de atanabilir.

  

 

 

 

  İKİNCİ BÖLÜM:TEKNİK VE DAİMİ NEZARET İÇİN RUHSAT SAYILARI, YETKİ VE SORUMLULUKLAR

    Teknik nezaret görevi alınabilecek ruhsat sayısı

    Madde 109 - Bir maden mühendisi, I (a) Grubundan beş, diğer gruplardan da beş olmak üzere en fazla on ruhsat sahasında teknik nezaret görevi alabilir. I (a) Grubunda nezaret görevi olmasa bile, I (b), II., III., IV. ve V. Gruplar için en fazla beş nezaretçilik görevi yapabilir. Diğer gruplarda teknik nezaret görevi olmadığı durumlarda I (a) Grubu için bu sayı en fazla on olabilir. İstifa eden veya azledilen nezaretçiler, yukarıda belirtilen sınırlar dahilinde aynı yıl içinde en fazla üç yeni nezaretçilik görevi alabilir.

   

 

  

  

  

  

  

  

  

Zorunlu olarak daimi nezaretçinin çalıştırılacağı ruhsat sahaları

    Madde 110 - Maden mühendisinin daimi nezaretçi olarak istihdam edileceği durumlar şunlardır:

    a) En az otuz işçi çalıştıran işletmeler,

    b) En az on beş işçi çalıştıran yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler.

    (Değişik fıkra:18/07/2006 - 26232 S.R.G Yön/13.mad) Teknik nezaretçi ataması yapılmış sahalarda maden mühendisinin daimi istihdam şartının oluştuğu ancak daimi nezaretçi atamasının yapılmadığının tespiti halinde teminat irat kaydedilerek ruhsat sahası için daimi nezaretçi istihdamı için on beş gün süre verilir. Bu sürede daimi nezaretçi ataması yapılmayan sahalarda üretim faaliyetleri durdurulur.

    İşletmede daimi istihdam edilen maden mühendisi, 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen iş güvenliği uzmanı olabilme şartlarını sağlaması halinde aynı zamanda iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapabilir. Ancak, 300‘den fazla işçi çalıştıran sahalarda ayrıca bir iş güvenliği uzmanı maden mühendisi görevlendirilir.

   

 

 

Ruhsat sahibi, daimi nezaretçinin işe başlama ve işten ayrılma tarihlerini Genel Müdürlüğe bildirir.

   

 

 

 

 Daimi nezaret görevi üstlenmiş olan mühendisler, gerekli şartları sağladıkları taktirde aynı zamanda o işletme için teknik nezaret görevi de yapabilirler. Ancak, bu durumda başka ruhsat sahalarında teknik veya daimi nezaret görevi üstlenemezler.

 

 

   

 

 Yetki ve sorumluluk

    Madde 111 - Teknik nezaretçisi olmayan ruhsat sahalarında üretim yapılamaz. Teknik nezaretçinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:  

  a) Teknik nezaretçi, işyerinin her yerinde görevi ile ilgili inceleme yapmak ve gerekli her türlü bilgiyi alma yetkisine sahiptir. Bu yetkinin kullandırılmamasından ruhsat sahibi sorumludur.

    b) Teknik nezaretçi, nezaret görevini 3213 sayılı Maden Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri kapsamında yürütür. Teknik nezaretçi, ruhsat sahasındaki faaliyet ve üretimleri on beş günde en az bir defa denetlemek, tespitlerini ve önerilerini teknik nezaretçi defterine not etmek zorundadır. İşyerinde yaptığı inceleme ve gözlemlerde iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli bir durumun varlığını tespit etmesi ve hemen tedbir alınmasının mümkün olmadığını belirlemesi durumunda, işletme faaliyetini tedbir alınıncaya kadar durdurma yetkisini kullanarak ilgili kuruluşlara bildirir.

  

 

 

 

 

 

 

 

 c) Teknik nezaretçi, atanmış olduğu işyerindeki faaliyetler ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, öneri ve önlemleri belirler. Bunları işyerinde çalışanların görebileceği şekilde ilan eder ya da panoya asar. Aynı zamanda noter onaylı "Teknik Nezaretçi Defteri" ne rapor ederek ruhsat sahibine bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların, öneri ve önlemlerin rapor edilmemesinden teknik nezaretçi, bunların yerine getirilmemesinden ruhsat sahibi sorumludur.

    d) Teknik nezaretçi, 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen iş güvenliği uzmanı olabilme şartlarını sağlaması halinde aynı zamanda iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapabilir. Ancak, 300‘den fazla işçi çalıştıran sahalarda ayrıca bir iş güvenliği uzmanı maden mühendisi görevlendirilir.

 

 

 

    Teknik nezaretçinin nitelikleri

    Madde 112 - Teknik nezaret görevini üstlenebilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

    a) T.C. vatandaşı olmak,

    b) Maden mühendisi olmak,

    c) Yeraltı işletme faaliyetlerine nezaret edecek olanlarda yeraltı maden işletmelerinde en az iki yıl deneyimli olmak ve bu deneyimini belgelemek.

   

 

 

 

 

 

Teknik nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eğitim semineri sonucunda verilen teknik nezaretçi sertifikasına sahip olmaları gerekir.

   

 

 Maden işletmelerinde veya madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında denetim veya işletme faaliyetlerinde fiili olarak en az beş yıl çalışan maden mühendisleri için sertifika şartı aranmaz.

   

Teknik nezaretçi eğitim programı, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır.

    Görevin sona ermesi

    Madde 113 - Teknik nezaret görevi; işveren ile yapılan sözleşmenin feshedilmesi, ruhsatların devri, intikali, tescili te knik nezaretçinin istifası veya ölümü halinde sona erer. Bu gibi durumlarda ruhsat sahibi tarafından en geç on beş gün içerisinde yeni bir teknik nezaretçi atanmak zorundadır. Yeni teknik nezaretçi atanıncaya kadar teknik ve emniyet yönünden meydana gelecek tüm olaylarda sorumluluk ruhsat sahibine aittir.

   

 

 

 

 İstifa ve azillerin Genel Müdürlüğe on beş gün içinde bildirilmesi zorunludur. Aksi halde tarafların sorumluluğu devam eder. Bu süreden sonra üretim faaliyetlerine devam edilmesi halinde teminat irat kaydedilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Ruhsat ile ilgili olarak;

    a) Teknik nezaretçilik yapan mühendisin istifası halinde, teknik nezaretçi, görev yaptığı döneme ait faaliyet bilgi formunu iki nüsha düzenleyip, bir kopyasını ruhsat sahibine diğer kopyasını ve sahanın son durumuna ilişkin öneri ve önlemlerini içeren raporu ve işletme faaliyet bilgi formunu Genel Müdürlüğe verir. Aksi halde teknik nezaretçi olarak yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz.

    b) Ruhsat sahibinin teknik nezaretçiyi azletmesi ya da ruhsatın devri, iptali ve terk edilmesi hallerinde, teknik nezaretçi görev yaptığı döneme ait işletme faaliyet bilgi formunu, sahanın son durumuna ilişkin öneri ve önlemleri içeren raporu Genel Müdürlüğe verir. Aksi halde azledilen teknik nezaretçi yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz.

   

 

 Teknik nezaretçi ataması gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irat kaydedilerek faaliyet durdurulur. Teknik nezaretçi atanmasının sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Ek Form- 17

 

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA

(Maden İşleri Genel Müdürlüğü)

 

TEKNİK NEZARETÇİ ATAMA BELGESİ

 

RUHSATIN/SERTİFİKANIN                   :                                                     

İli                                                       : 

İlçesi                                                  :

No                                                      :

Grubu                                                 :

 

RUHSAT/SERTİFİKA   SAHİBİNİN:

Adı ve  Soyadı                                               :

T.C. Kimlik No                                              :

Telefon                                                           :

Vergi Dairesi ve Vergi No‘su                        :

Harç Makbuz Tarih ve No‘su            :

İmza   

 

TEKNİK  NEZARETÇİNİN:

Adı   ve   Soyadı                                            :

T.C. Kimlik No                                              :                                                       

Telefon                                                           :

Diploma Tarih ve No‘su                                :

Maden Mühendisleri Oda Sicil No                :

Teknik Nezaretçilik Yaptığı Diğer

Sahaların Adedi ve Numaraları                     :

 

Sigorta Sicil No‘su                             :

Vergi Dairesi ve Vergi No‘su                        :

 

Yazışma Adresi                                             :

E-Posta                                                          :

 

İmza                                                   :

Maden Mühendisleri Odası Vizesi                :

 

Yukarıda bilgileri verilen sahaya Maden Mühendisi...................................., 3213 sayılı Maden Kanununun 31 inci maddesi gereğince teknik nezaretçi olarak tayin edilmiştir.

 

ONAY

..../..../....

         

 MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜ

  

  

 

 

MADEN KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

YÖNETMELİK TASLAĞI

 

Madde 4 -

 3/2/2005 tarihli ve 25716 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan "Teknik Nezaretçi Defteri" ve "Daimi Nezaretçi" tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve "Daimi Nezaretçi Defteri" tanımı ilave edilmiştir.

Teknik Nezaretçi Defteri: Muhafazasının sorumluluğu ruhsat sahibine ait olan ve Maden Mühendisleri Odası tarafından onaylanmış, teknik nezaretçinin raporunu yazdığı defterini (EK-Form 19/1)

 

Daimi Nezaretçi Defteri: Muhafazasının sorumluluğu ruhsat sahibine ait olan ve Maden Mühendisleri Odası tarafından onaylanmış, Daimi nezaretçinin raporunu yazdığı defterini

 

Daimi Nezaretçi: İşletmelerdeki teknik faaliyetleri işletme projesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini ise teknik nezaretçinin önerileri; doğrultusunda yürütülmesini sağlamakla sorumlu, işletmede daimi istihdam edilen maden mühendisini,

 

 

Madde 26- Yönetmeliğin 26 ncı maddesine 4 üncü fıkrasından gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

"Nezaretçiler sadece görevde bulundukları dönemlere ilişkin beyanda bulunabilirler."

 

Madde 31 -

 Yönetmeliğin 31 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

    Birleştirme sonucunda sahanın teknik nezaretçilerinin görevi sona erer, atama yenilenerek sorumlu olacakları faaliyet alanları yeniden belirlenir.

   Madde 49 -

Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin 3. fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 Hammadde üretim izni verilen kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen faaliyetler için teknik nezaretçi ve şartlar oluşması halinde daimi nezaretçi atanması zorunludur. (EK-form 17/1 ve 17/2)

 

Madde 52 -

 

Yönetmeliğin 52 inci maddesinin son fıkrasına aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

    Bu kapsam dahilinde üretim izni verilmiş kamu kurum ve kuruluşunun yürütülen faaliyetler için teknik nezaretçi ve şartlar oluşması halinde daimi nezaretçi atanması zorunluludur. (EK-form 17/1 ve 17/2)

Madde 87- Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesinin başlığı "Maden Mühendisi Olmadan Yapılan Üretim" olarak değiştirilmiş, maddenin 1 inci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yönetmeliğin "ÜÇÜNCÜ KISIM" ve  "BİRİNCİ BÖLÜM" başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

TEKNİK  VE DAİMİ NEZARETÇİLİK

BİRİNCİ BÖLÜM

TEKNİK NEZARETÇİ

Madde 107-

Yönetmeliğin 107 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

  

Görev

Madde 107- Teknik nezaretçi ve daimi nezaretçi, 3213 sayılı Maden Kanununun ilgili maddelerinde ve yönetmeliklerinde yer alan görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Teknik ve daimi nezaretçinin sorumluluğu işletmenin tekniğe ve emniyet nizamnamelerine uygunluğunun kontrolü ile sınırlıdır. Teknik nezaretçi ve/veya daimi nezaretçi istihdam edilmiş olması, 4857 sayılı İş Kanunu‘nun 81 nci maddesinde belirtilen yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.

Teknik nezaretçi ve daimi nezaretçinin sözleşmesi, nezaretçinin mevzuattan yada sözleşmeden doğan haklarını kullanması veya yükümlülüklerini yerine getirmek için ruhsat sahibi aleyhine idari veya adli makamlara başvurması veya bu hususta başlatılmış sürece katılması nedeni ile feshedilemez.

Madde 108-

Yönetmeliğin 108 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Atanma

Madde 108- Teknik ve Daimi Nezaretçi atanması aşağıda belirtilen şekilde yapılır:

I) Teknik nezaretçi atanması için ruhsat sahibince veya hammadde üretim izin sahibi kamu kurum ve kuruluşunca;

•a)     Bu Yönetmelik ekinde verilmiş teknik nezaretçi atama belgesi (Ek Form-17/1), daimi nezaretçi atama belgesi (Ek Form-7),

•b)    Maden Mühendisleri Odasınca verilen yeraltı veya yerüstü işletmesine atanacağına dair yeterlilik vizesi

•c)     Ruhsat sahibi veya Hammadde Üretim İzin Sahibi Kamu Kurum ve Kuruluşunca 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği yatırdığı teknik nezaretçi/daimi nezaretçi tayin harcı makbuzu,

•d)    Atama belgesinde adı geçenlere ait imza sirküleri, Teknik Nezaretçi Sertifikası/daimi nezaretçi sertifikası, Oda Kimlik Belgesi (Kamu kurumlarında çalışan mühendisler için ise imza sirküleri istenmez)

•e)     Maden Mühendisleri Odası tarafından onaylanan vize edilmiş Teknik Nezaretçinin çalışma esasları ile hak ve yükümlülüklerini belirleyen taraflar arasında imzalanan sözleşme

   ile Genel Müdürlüğe müracaat edilir. Genel Müdürlükçe atama işleminin tesis edilmesine engel bir durumun tespit edilmemesi halinde müracaat tarihi esas alınmak kaydıyla Teknik nezaretçi atama belgesinin Genel Müdürlükçe onaylanması ile atama gerçekleşmiş olur.  

Ruhsat sahasının tamamına tek bir Teknik Nezaretçi atanabileceği gibi koordinatları belirlenmek koşuluyla ruhsat sahasının değişik bölümlerine de birden fazla Teknik Nezaretçi atanabilir. Teknik Nezaretçiler atamada belirtilen koordinatlar dahilindeki alanlardan sorumludurlar.

Ruhsat sahasının tamamına tek bir Teknik Nezaretçi atanabileceği gibi koordinatları belirlenmek koşuluyla ruhsat sahasının değişik bölümlerine de birden fazla Teknik Nezaretçi atanabilir. Teknik Nezaretçilerin görev yerleri atamada belirtilen koordinatlar dahilindeki alan ile sınırlıdır. Ruhsat sahasının bir bölümüne teknik nezaretçi atanmış olması, ruhsat sahasının diğer bölüm veya bölümlerine ruhsat sahibince teknik nezaretçi atanması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Madde 109-

Yönetmeliğin 109 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Teknik nezaret görevi alınabilecek ruhsat sayısı

Madde 109 - Bir maden mühendisi, I (a) Grubundan üç, diğer gruplardan da üç olmak üzere en fazla altı ruhsat sahasında teknik nezaret görevi alabilir. I (a) Grubunda nezaret görevi olmasa bile, diğer gruplar için en fazla üç nezaretçilik görevi yapabilir. Diğer gruplarda teknik nezaret görevi olmadığı durumlarda I (a) Grubu için bu sayı en fazla altı olabilir.  

109 uncu maddenin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Genel Müdürlük tarafından yapılan teknik nezaretçi atamaları Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir.

Madde 110-

Yönetmeliğin 110 uncu maddesi başlığı ve maddenin tamamı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

DAİMİ NEZARETÇİ

Madde 110- A) DAİMİ NEZARETÇİNİN İSTİHDAM EDİLECEĞİ DURUMLAR

 

•a)     Ruhsat sahası içinde yer alan tesisler de dahil en az on beş işçi çalıştıran işletmeler,

•b)    Ruhsat sahası içinde yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler,

bir maden mühendisini daimi nezaretçi olarak atamak zorundadır.

Bu işletmelerin vardiyalı çalışmaları halinde, çalışılan her vardiya için en az bir maden mühendisi vardiyada görevlendirilmek üzere daimi olarak istihdam edilir.

Daimi nezaretçi ataması yapılmadan ve vardiyalı çalışmalarda gerekli maden mühendisleri istihdam edilmeden sahada üretim yapılamaz. Üretim yapıldığının belirlenmesi halinde teminat irat kaydedilerek faaliyet durdurulur. Daimi nezaretçi ve/veya daimi istihdam edilecek maden mühendislerinin istihdamının sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete tekrar izin verilir.

İşletmede daimi istihdam edilen maden mühendisi, 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen iş güvenliği uzmanı olabilme şartlarını sağlaması halinde aynı zamanda iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapabilir.

Ruhsat sahibi, daimi nezaretçinin işe başlama ve işten ayrılma tarihlerini Genel Müdürlüğe bildirir. (Ek Form-17/2).

Genel Müdürlük tarafından yapılan daimi nezaretçi atamaları Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir. İşe başlama ve işten ayrılma konularındaki ihtilaf halinde Genel Müdürlük kayıtları esas alınır.

Aynı ruhsat sahasında birden fazla işletme olması halinde dahi, daimi nezaretçi sadece bir işletmede görev alabilir. Ayrıca daimi nezaretçiler görevlendirildiği işletmenin içinde olduğu ruhsat sahası da dahil olmak üzere hiçbir sahada teknik nezaretçilik yapamaz üstlenemez.

B) DAİMİ NEZARETÇİ ATANMASI

Daimi nezaretçi görevi üstlenilebilmesi için ; Daimi nezaret görevini üstlenebilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

•a)     T.C. vatandaşı olmak,

•b)     Maden mühendisi olmak,

•c)     Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda en az iki yıl yeraltı maden işletmelerinde çalışmış olduğunu belgelemek,

•d)    Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda tam teşekküllü Devlet Hastanesinden yeraltında çalışabileceğine dair heyet raporu almak,

•e)      Daimi nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eğitim semineri sonucunda verilen daimi nezaretçi sertifikasına sahip olmak.    

Madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında denetim veya işletme faaliyetlerinde en az iki yıl fiili olarak çalışan maden mühendisleri için sertifika şartı aranmaz.

Teknik ve daimi nezaretçi eğitim programı, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır.

C) DAİMİ NEZARETÇİNİN YETKİ VE SORUMLULUĞU

Daimi nezaretçi, görevini 3213 sayılı Maden Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri kapsamında yürütür. İşletmelerdeki teknik faaliyetlerin, işletme projesine uygun şekilde, teknik nezaretçinin önerileri doğrultusunda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini alarak yürütülmesini sağlamakla sorumludur.

Daimi nezaretçi, ruhsat sahasındaki faaliyet ve üretimleri her gün denetlemek, tespitlerini daimi nezaretçi defterine not etmek zorundadır. Aksi halde daimi nezaretçi uyarılır. Daimi nezaretçi işyerinde yaptığı inceleme ve gözlemlerde  iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli bir durumun varlığını tespit etmesi ve hemen tedbir alınmasının mümkün olmadığını belirlemesi durumunda, işletme faaliyetini tedbir alınıncaya kadar durdurarak mevcut durumu ruhsat sahibine ve Teknik Nezaretçiye ve ilgili kuruluşlara bildirir.

Daimi Nezaretçiler; Teknik Nezaretçi tarafından belirlenen ve nezaretçi defterine yazılan malzeme, ekipman, yenilemesi ve takviyesi gerektirmeyen eksiklik ve aksaklıkların yerine getirilmemesinden ve yine Teknik Nezaretçi tarafından hazırlanan yönergelerin uygulanmamasından sorumludur.

Daimi Nezaretçinin sorumluluğu; teknik nezaretçi tarafından belirlenen ve nezaretçi defterine yazılan; malzeme, ekipman alımı, yenilenmesi ve takviyesi gerektirmeyen; eksiklik ve aksaklıkların yerine getirilmemesi ve yine teknik nezaretçi tarafından hazırlanan yönergelerin uygulanmaması ile sınırlıdır. Bunun dışında kalan ve iş sağlığı ve güvenliği hususlarını içeren herhangi bir sorumluluk daimi nezaretçiye yüklenemez. Aksi kararlaştırılan görevlendirmeler, yetkilendirmeler, sözleşmeler ve taahhütler geçersizdir.

Madde 111-

Yönetmeliğin 111 inci maddesi başlığı ve maddenin tamamı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Teknik Nezaretçilerin Yetki ve Sorumlulukları ile Mali Hakları

Madde 111 - Teknik nezaretçisi olmayan ruhsat sahalarında üretim yapılamaz. Teknik nezaretçi ataması gerçekleşmeden üretim yapılması halinde ruhsat teminatı irat kaydedilerek faaliyet durdurulur. Teknik nezaretçi atanmasının sağlanması ve teminatın yenilenmesi ile faaliyete izin verilir.

Teknik nezaretçinin görev, yetki ve sorumlulukları ile Mali Hakları  şunlardır:

    a) Teknik nezaretçi sorumluluk alanı kapsamındaki ruhsat sahasının ve bununla ilişkili tesis ve yapıların her yerinde görevi ile ilgili inceleme yapmak, gerekli her türlü bilgiyi almak ve iş sağlığı ve güvenliği yönünden önlemleri aldırmak yetkisine sahiptir. Bu yetkinin kullandırılmamasından ruhsat sahibi sorumludur.

    b) Teknik nezaretçi, nezaret görevini 3213 sayılı Maden Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri kapsamında yürütür. Teknik nezaretçi, ruhsat sahasındaki faaliyet ve üretimleri yer altı işletme yöntemi ile çalışılan sahalarda altı günde diğer sahalarda on günde en az bir defa denetlemek, tespitlerini ve önerilerini teknik nezaretçi defterine not etmek zorundadır. Aksi halde teknik nezaretçi uyarılır. Ayrıca bu defter ruhsat sahibince veya vekilince de eş zamanlı imzalanmak zorundadır. Teknik nezaretçi İşyerinde yaptığı inceleme ve gözlemlerde iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli bir durumun varlığını tespit etmesi ve hemen tedbir alınmasının mümkün olmadığını belirlemesi durumunda, işletme faaliyetini tedbir alınıncaya kadar durdurma yetkisini kullanarak ilgili kuruluşlara bildirir.

•c)     Teknik nezaretçi, atanmış olduğu ruhsat sahasındaki faaliyetler ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, öneri ve önlemleri belirler. Bunları işyerinde çalışanların görebileceği şekilde ilan eder ya da panoya asar. Aynı zamanda Maden Mühendisleri Odası onaylı "Teknik Nezaretçi Defteri" ne rapor ederek işletmelerde görevli daimi nezaretçilere ve ruhsat sahibine bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların, öneri ve önlemlerin rapor edilmemesinden teknik nezaretçi, bunların yerine getirilmemesinden bu yönetmeliğin 110/C maddesi hükümleri kapsamında Daimi Nezaretçi ve ruhsat sahibi sorumludur. Üç denetim süresi sonunda bildirilen eksiklik ve aksaklıkların giderilmediği, öneri ve önlemlerin yerine getirilmediği; Teknik Nezaretçi tarafından tespit edilmişse, durum Genel Müdürlüğe bildirilir.

 

 

•d)    Ruhsat sahipleri çalıştıracağı Teknik Nezaretçiler ile içeriğinde mali haklarında bulunduğu Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan bir sözleşmeyi düzenlemek, bunu Maden Mühendisleri Odasına onaylatmak ve bunun bir suretini atama belgeleri ile birlikte Genel Müdürlüğe vermek zorundadır. Ruhsat sahibince sözleşme gereği teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret ve diğer mali hakları, sözleşmesinde belirtilen şartlarda ödenir. Ruhsat sahası ile ilgili bir önceki yıla ait teknik nezaretçilik ücretinin ödendiğine dair belgelerin her yıl Nisan ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilmesi zorunludur.

Teknik nezaretçi ücretinin ödenmiş olduğu, teknik nezaretçi tarafından kesilen serbest makbuzu veya fatura ya da teknik nezaretçi tarafından imzalanmış maaş bordrosu ile belgelenir.

Belgelerin idareye verilmediğinin veya eksik verildiğinin tespiti ve sorumluların uyarılmasından itibaren iki ay içerisinde bu durum düzeltilir. Bu sürede gerekli belgelerin verilmemesi veya eksik verildiği belirlenen belgelerin tamamlanması halinde teminat irad kaydedilir.

Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir.

 

 

Madde 112-

Yönetmeliğin 112  inci maddesi başlığı ve maddenin tamamı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 112 - Teknik nezaret görevini üstlenebilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

•a)     T.C. vatandaşı olmak,

•b)     Maden mühendisi olmak,

•c)     Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda en az beş yıl yeraltı maden işletmelerinde çalışmış olduğunu belgelemek,

•d)    Yeraltı maden işletmelerinde görevlendirilecek olanlarda tam teşekküllü Devlet Hastanesinden yeraltında çalışabileceğine dair heyet raporu almak,

•e)     Teknik nezaretçi olarak ilk defa atanacakların Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılacak eğitim semineri sonucunda verilen daimi nezaretçi sertifikasına sahip olmak,    

Maden işletmelerinde veya madencilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında denetim veya işletme faaliyetlerinde fiili olarak en az beş yıl çalışan maden mühendisleri için sertifika şartı aranmaz.

Teknik ve daimi nezaretçi eğitim programı, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşleri alınarak Maden Mühendisleri Odası tarafından hazırlanır.

 

Madde 113-

Yönetmeliğin 113. üncü maddesi başlığı ve maddenin tamamı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Teknik ve Daimi Nezaretçinin Görevinin sona ermesi

    Madde 113 - Teknik ve daimi nezaret görevi; ruhsat sahibi veya işveren ile yapılan sözleşmenin feshedilerek ruhsat sahibinin azil etmesi, teknik ve daimi nezaretçinin istifası,  ruhsatların devri, iptali, terki,  intikali, intikalin ve ruhsat sahibi ünvan değişikliklerinin sicil kayıtlarına tescili, ruhsatın birleştirilmesi, veya teknik ve daimi nezaretçinin ölümü halinde sona erer. Bu gibi durumlarda ruhsat sahibi tarafından en geç on beş gün içerisinde yeni bir teknik ve daimi nezaretçi atanması zorunludur. Yeni teknik ve daimi nezaretçi atanıncaya kadar teknik ve emniyet yönünden meydana gelecek tüm olaylarda sorumluluk ruhsat sahibine aittir.

İstifa veya azillerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. İmza karşılığında bildirimde bulunulamaması durumunda, bildirim noter aracılığı ile gerçekleştirilir.

    Teknik ve daimi nezaretçinin istifa ve azillerinin Genel Müdürlüğe on beş gün içinde bildirilmesi zorunludur. Bildirimlere, karşı tarafa bildirimde bulunulduğuna dair belge de eklenir. Aksi halde tarafların sorumluluğu devam eder. Bu süreden sonra üretim faaliyetlerine devam edilmesi halinde teminat irat kaydedilir.

 

Teknik nezaretçinin haksız yere azledildiğinin Genel Müdürlüğe bildirilmesi halinde, Genel Müdürlük azli gerçekleştiren hakkında 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu‘nun 89 maddesi uyarınca Disiplin Soruşturması açılması için gerekli işlemleri yürütür.

   Atanmış olan ancak fiilen teknik ve daimi nezaretçilik görevini yapamayan maden mühendislerinin  (askerlik, 15 günden fazla tedavi gerektiren raporluluk, kaza, tutukluluk halleri v.b. durumlarda) teknik nezaretçilik görevinin sonlandırılması için Genel Müdürlüğe müracaat edilir. Yeni bir teknik nezaretçi ve/veya şartların oluşması halinde daimi nezaretçi ataması yapılıncaya kadar tüm sorumluluk ruhsat sahibine aittir.

    İstifa veya azil durumlarında;

    a) Teknik nezaretçilik yapan mühendisin istifası halinde, teknik nezaretçi, görev yaptığı döneme ait işletme faaliyet bilgi formunu 1 ay içerisinde iki nüsha düzenleyip, bir kopyasını ruhsat sahibine diğer kopyasını ve sahanın son durumuna ilişkin varsa öneri ve önlemlerini içeren raporu ve işletme faaliyet bilgi formunu Genel Müdürlüğe verir.  Rapor verilinceye kadar teknik nezaretçi olarak yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz.

    b) Ruhsat sahibinin teknik nezaretçiyi azletmesi halinde, teknik nezaretçi görev yaptığı döneme ait işletme faaliyet bilgi formunu, sahanın son durumuna ilişkin varsa öneri ve önlemleri içeren raporu Genel Müdürlüğe verir. Rapor verilinceye kadar azledilen teknik nezaretçi yeni bir göreve bir yıl süresince atanamaz.

    Ruhsat sahibinin, Teknik ve Daimi nezaretçinin 3213 sayılı Maden Kanununun uygulanması ile ilgili bütün tebligatların yapılacağı yazışma adresi ruhsat alınırken veya teknik nezaretçi atama işlemi esnasında Genel Müdürlükte kayıtlı adresi olup,  adres değişikliğinin bildirilmediği taktirde bu adrese yapılan tebligatlar ruhsat sahibine veya teknik nezaretçiye tebliğ edilmiş sayılır.

 

Geçici Madde - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görev aldıkları ruhsat sayısı I (a) Grubundan beş, diğer gruplardan da beş olmak üzere en fazla on ruhsat sahasında teknik nezaret görevi olan teknik nezaretçiler bu görevlerini sürdürürler. Ancak, görev aldıkları ruhsat sayısı bu yönetmelikte belirlenen sayıların altına düşünceye kadar yeni bir ruhsat sahasına atamaları yapılmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ek Form- 17/1

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA

(Maden İşleri Genel Müdürlüğü)

TEKNİK NEZARETÇİ ATAMA BELGESİ

RUHSATIN/SERTİFİKANIN                   :                                                     

İli                                            : 

İlçesi                                       :

No                                          :

Grubu                                              :

İşletme Yöntemi                                 : I-II- Açık İşletme□  II-Açık İşletme (Patlatma Gerektiren) □ III- Yeraltı İşletmesi □ IV- Yeraltı İşletmesi (Grizulu) □

RUHSAT/SERTİFİKA   SAHİBİNİN:

Adı ve  Soyadı                                 :

T.C. Kimlik No                                :

Telefon                                             :

Vergi Dairesi ve Vergi No‘su           :

Harç Makbuz Tarih ve No‘su                      :

Ruhsat Sahibi İmza                                        :

Ruhsat Sahibi Adres                                         :

Atama yapılan Koordinatlar                       :(Koordinatlar yedi basamaklı olarak verilecektir)

      1.NOKTA           2.NOKTA             3.NOKTA              4.NOKTA             5.NOKTA

Sağa    (Y)       .............           ..............           ...............           ...............           ..............

Yukarı (X)       .............           ..............           ...............           ...............           ..............

                6.NOKTA          7.NOKTA             8.NOKTA              9.NOKTA             10.NOKTA

Sağa    (Y)       .............          ..............           ...............           ...............            ..............

Yukarı (X)       .............         ..............            ...............          ...............             ..............

İşletmeci Adı                                                 :

TEKNİK  NEZARETÇİNİN:

Adı   ve   Soyadı                              :

T.C. Kimlik No                                :                                                       

Telefon                                             :

Diploma Tarih ve No‘su                           :

Maden Mühendisleri Oda Sicil No            :

Daimi/Teknik Nezaretçilik Yaptığı Diğer

Sahaların Adedi ve Numaraları                 :

Bağkur/Sigorta Sicil No‘su                       :

Vergi Dairesi ve Vergi No‘su           :

Yazışma Adresi                               :

E-Posta                                            :

İmza                                                   :

Maden Mühendisleri Odası Vizesi             :

 

Yukarıda bilgileri verilen sahaya Maden Mühendisi...................................., 3213 sayılı Maden Kanununun 31 inci maddesi gereğince teknik nezaretçi olarak tayin edilmiştir.

 

ONAY

..../..../....

 

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR

BAKANI a.

 

Ek Form- 17/2

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA

(Maden İşleri Genel Müdürlüğü)

 

DAİMİ NEZARETÇİ ATAMA BİLDİRİMİ

 

RUHSATIN/SERTİFİKANIN         :                                                     

İli                                            : 

İlçesi                                       :

No                                          :

Grubu                                              :

İşletme Yöntemi                                 : I-1 (a) Grubu Madenler□ II- Açık İşletme□ III-Açık İşletme (Patlatma Gerektiren) □IV- Yeraltı İşletmesi □V- Yeraltı İşletmesi (Grizulu) □

Vardiyalı çalışma var mı?                   :

RUHSAT/SERTİFİKA   SAHİBİNİN:

Adı ve  Soyadı                                 :

T.C. Kimlik No                                :

Telefon                                             :

Vergi Dairesi ve Vergi No‘su           :

Harç Makbuz Tarih ve No‘su                      :

Ruhsat Sahibi İmza                                        :

Ruhsat Sahibi Adres                                         :

Atama yapılan Koordinatlar                       :(Koordinatlar yedi basamaklı olarak verilecektir)

      1.NOKTA           2.NOKTA             3.NOKTA              4.NOKTA             5.NOKTA

Sağa    (Y)       .............           ..............           ...............           ...............           ..............

Yukarı (X)       .............           ..............           ...............           ...............           ..............

                6.NOKTA          7.NOKTA             8.NOKTA              9.NOKTA             10.NOKTA

Sağa    (Y)       .............          ..............           ...............           ...............            ..............

Yukarı (X)       .............         ..............            ...............          ...............             ..............

İşletmeci Adı                                                 :

DAİMİ  NEZARETÇİNİN:

Adı   ve   Soyadı                              :

T.C. Kimlik No                                :                                                       

Telefon                                             :

Diploma Tarih ve No‘su                           :

Maden Mühendisleri Oda Sicil No            :

Teknik Nezaretçilik Yaptığı Saha No           :

Sigorta Sicil No‘su                          :

Yazışma Adresi                               :

E-Posta                                            :

İmza                                                   :

Maden Mühendisleri Odası Vizesi             :

 

Yukarıda bilgileri verilen sahaya Maden Mühendisi ........................., 3213 sayılı Maden Kanununun 31 inci maddesi gereğince daimi nezaretçi olarak .../... /...... tarihinde itibaren görevlendirilmiştir.

EKİ:SGK Giriş Bildirgesi

 

 

 

 

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

KARARSIZ KALINAN VEYA ÇIKARILMASI DÜŞÜNÜLEN DEĞİŞİKLER

Okunma Sayısı: 20679
Yayın Tarihi: 24.06.2010