TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Maden Mühendisleri Odası: “Zonguldak Karadon’da yaşamlarını yitiren iki madenciye hala ulaşılamadı. Türkiye Taş Kömürü Kurumu Yönetim Kurulu ve üst yönetimi, vicdani sorumlulukları gereği istifa etmelidir”

Maden Mühendisleri Odası: “Zonguldak Karadon’da yaşamlarını yitiren iki madenciye hala ulaşılamadı. Türkiye Taş Kömürü Kurumu Yönetim Kurulu ve üst yönetimi, vicdani sorumlulukları gereği istifa etmelidir”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘ndan Karadon‘da 17 Mayıs 2010‘da hayatını kaybeden iki maden emekçisinin hala ailelerine teslim edilememesiyle ilgili sert bir açıklama geldi. Mühendisler,  Şili‘de 5 Ağustos‘ta meydana gelen ve 680 metre derinde mahsur kalan 33 madencinin 69 gün sonra kurtarıldığına dikkat çekerek, "Birisinde devletin en üst makamı başta olmak üzere olay tüm kamuoyunca takip edilmiş, bütün bilimsel ve teknik olanaklar kullanılmış, buna karşılık ülkemizde göçükte kalan iki işçinin naaşları  unutulmuş, sanki sıradan bir iş yapılıyormuş gibi bürokratik ve ticari önceliklerle işlemler takip edilmeye çalışılmıştır" dediler. Olayın bugüne  kadar sonuçlandırılmamasının Türkiye için ciddi bir itibar kaybı olduğu dile getirilerek, "Bu gelişmeler kamu vicdanını rahatsız etmekte ve ölen işçilerin yakınlarının acılarını daha da arttırmaktadır" denildi.

ASLİ GÖREVLERİNİ ÇİNLİ FİRMAYA DEVRETTİLER
2010‘da 96 maden emekçisinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini aktaran yetkililer olayın üstünden 157 gün geçmesine rağmen bir şey yapılamamasında Türkiye Taş Kömürü Kurumu‘nu kusurlu buldu. Kurumun elinde işçilere ulaşmak için yeterli bilgi birikimi ve deneyim olduğunu belirten MMO yetkilileri, "Kurum, iki işçiye ulaşma çalışmalarını kendisi yürütmeli ve sonuçlandırmalıdır. Asli görevi olan bu konunun, deneyimi ve referansı tartışmalı olan Çinli bir firmaya ihale edilmesi havzada çalışan teknik elemanlara büyük haksızlık" dedi. Yetkililer, "Zonguldak‘ta hizmet veren Maden Makinaları Fabrikası‘nın geliştirilmesi yerine kapatılması sonucu kuyunun mekanik ekipmanlarının  tedarik ve onarımında yurtdışına bağlı duruma geldik. Bu durum özelleştirmelerin ve yanlış politikaların sonucudur" açıklamasını yaptılar. "iki işçiye ulaşma işiyle, hasar gören kuyunun onarım işini tek bir ihalede gerçekleştirme gayretlerini anlamak mümkün değil"  diyen yetkililer şöyle konuştu: "Bu durumda  işçilere ulaşma sürecinin uzaması kaçınılmaz. Ayrıca ihale yöntemi, ihale sonucu ve bu güne kadar olan gecikmenin nedeni de araştırmaya ve sorgulanmaya muhtaç."  21 Ekim 2010 BirGün

Okunma Sayısı: 236
Yayın Tarihi: 08.11.2010