TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN MÜHENDİSİ İSTİHDAMI İLE İLGİLİ AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞINA YAZILAN YAZI

T.C. BAŞBAKANLIK

AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR YOLU 10.KM LODUMLU / ANKARA

Ankara; 05.07.2012

Sayı      : 6884

İlgi: 16.05.2011 tarih ve 6148 sayılı yazımız.

İlgi yazımızda da belirttiğimiz üzere; Başkanlığınızca çıkarılan "İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri İle Sivil Savunma Arama Ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri Norm Kadro İlke Ve Standartlarına Dair Yönetmelik" in amaç kısmında   "Bu Yönetmeliğin amacı; il müdürlükleri ile birlik müdürlüklerinde insan kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması ile hizmetlerde kalitenin artırılması amacıyla, ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamını sağlamaktır." denilmektedir.

Ülkemizde yaşanabilecek doğal afetlerde ve toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren önemli kazalarda önleme ve kurtarma faaliyetleri çok disiplinli bir çalışmayı gerektirmektedir. Yer araştırmaları, uzmanlık ve ekip çalışması gerektirdiği için dört meslek disiplininin (İnşaat, Maden, Jeoloji ve Jeofizik) özellikle Kaya ve Zemin Mekaniği konularında uzmanlaşmış mühendisleri tarafından yürütülmesi ve bu dört disiplini içinde barındıran kurum ve kuruluşlarca yapılması çok doğru yaklaşım olacaktır.  Yer araştırmaları genellikle bir ekip çalışması olup, karar verme ve yorumlama işlemlerinden önce veriler toplanmalı, kabuller yapılmalı ve her türlü konuda uzlaşılmalıdır. Zemin şartları ve bu şartlara uygun en emniyetli, verimli ve ekonomik bir üst yapı tasarımı yapabilmek için, birbirleriyle çok iyi koordine olan, Jeoteknik ve Yapı Mühendisliği konularından uzman bir inşaat mühendisi, Mühendislik Jeolojisi dalında uzman bir Jeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi ve Kaya Mekaniği ve Kazı Mekaniği uzmanı bir maden mühendisinden oluşan bir ekip gereklidir. Yer araştırmaları, uzmanlık ve ekip çalışması gerektirdiği için dört meslek disiplininin (İnşaat, Maden, Jeoloji ve Jeofizik) özellikle Kaya ve Zemin Mekaniği konularında uzmanlaşmış mühendisleri tarafından yürütülmesi ve bu dört disiplini içinde barındıran kurum ve kuruluşlarca yapılması daha doğru yaklaşım olacaktır.

Gerçekte, İnşaat Mühendislerini Geoteknik, Jeoloji Mühendislerinin Mühendislik Jeolojisi, Maden Mühendislerinin Kaya Mekaniği konularını kapsayan Jeoteknik konusu, bu çalışmaların esasını oluşturmaktadır. Maden Mühendisleri, aldıkları eğitim ve kazandıkları mesleki deneyimleri gereği bu konuda ve arama kurtarma konularında yetkinleşmişlerdir.

Açıklanan nedenlerle, mühendislik bilim ve teknolojisinin ilgili mühendislik disiplinleri tarafından yürütülmesi gereklilik arz etmektedir. Başkanlığınız bünyesinde maden mühendisliği disiplinini ilgilendiren alanlarda maden mühendisi çalıştırılması  zorunluluğunu belirterek, maden mühendisi istihdamı sağlanması hususunu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 786
Yayın Tarihi: 06.07.2012