TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADEN MÜHENDİSİ İSTİHDAMI İLE İLGİLİ İL ÖZEL İDARELERİNE YAZILAN YAZI

İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERLİĞİ

............................

Ankara; 06.07.2012

Sayı    : 6890

 

İlgi       : 18.05.2011 ve 6220 sayılı yazımız.

İlgi yazımızda da belirtildiği üzere; madencilik, tarih boyunca uygarlıkları şekillendiren temel sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da, madencilik faaliyetleri olmaksızın insan yaşamının  refah içinde sürdürülebilmesi olası değildir. Madenler, milyonlarca yılda oluşan tüketildiğinde yenilenemeyen kaynaklardır. Bu nedenle çok iyi planlanarak üretilmelidir.

Çevre faktörü göz ardı edilerek diğer üretim faaliyetleri gibi madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi, içinde bulunduğumuz yüzyılda mümkün değildir. Madencilik faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkileri bulunmaktadır. Ancak; madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ya da yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması yaşanan sorunların çözümüne önemli katkı yapacaktır.

Bakanlığınızın;

- "Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik prensip ve politikalar tespit etmek, standart ve ölçütler geliştirmek, programlar hazırlamak; bu çerçevede eğitim, araştırma, projelendirme, eylem planları ve kirlilik haritalarını oluşturmak, bunların uygulama esaslarını tespit etmek ve izlemek, iklim değişikliği ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

- Faaliyetleri sonucu alıcı ortamlara katı, sıvı ve gaz halde atık bırakarak kirlilik oluşturan veya oluşturması muhtemel her türlü tesis ve faaliyetin, çevresel etkilerini değerlendirmek; alıcı ortamlar ile ilgili ölçüm ve izleme çalışmalarını yapmak; bahse konu tesis ve faaliyetleri izlemek, izin vermek, denetlemek ve gürültünün kontrol edilmesini sağlamak.

gibi görevleri bulunmaktadır. Madencilik sektöründe yapılan denetlemeler bu süreçte çok önem kazanmıştır. Özellikle son yıllarda sektörde çevresel açıdan yaşanan olaylar, toplumsal duyarlılığı artırmakta ve ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle madencilik sektöründe yapılacak denetimlerde maden mühendislerinin de yer alması sorunun çözümünü kolaylaştırırken Bakanlığın iş yükünü de hafifletecektir. Aldıkları eğitim ve kazandıkları mesleki formasyon bu  alandaki çalışmalara ciddi katkı sağlayacaktır.

Maden Mühendisleri Odası olarak, üyelerimize çevre mevzuatı ve ÇED konusunda periyodik eğitimler verilmekte olup, meslektaşlarımız bu konuda sürekli olarak eğitilmektedir.

Bu değerlendirmeler ışığında, mühendislik bilim ve teknolojisinin ilgili mühendislik disiplinleri tarafından yürütülmesi gereklilik arz etmektedir. Çevre İl Müdürlüklerinin bünyesinde maden mühendisliği disiplinini ilgilendiren alanlarda maden mühendisi çalıştırılması  zorunluluğunu belirterek, maden mühendisi istihdam edilmesi konusunda gerekli çalışmaların tarafınızca yapılması hususunu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Dağıtım:

•1- T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

•2- 81 İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği

Okunma Sayısı: 805
Yayın Tarihi: 06.07.2012