TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Maden Mühendisleri Odası 54 Yaşında

Maden Mühendisleri Odası 54 Yaşında

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI  54 YAŞINDA

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 20 Aralık 1954 tarihinde ilk genel kurulunu gerçekleştirerek kurulmuş, kuruluşundan bu güne madenciliğin ve meslektaşlarının gelişmesi doğrultusunda çalışmalar yürüterek günümüze gelmiştir. Odamız bugün 54 yaşındadır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası, 1954 yılında 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. 1982 Anayasası‘nın 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını yürütmeye yasal olarak yetkili mühendis ve mimarları bünyesinde toplayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin içinde yer alan ve tüzel kişiliğe sahip olan 23 Odasından biridir. Odanın merkezi Ankara‘da olup, Adana, İstanbul, İzmir ve Zonguldak olmak üzere 4 ilde şubeleri ve ülke düzeyinde pek çok ilde ve işyerinde temsilcilikleri bulunmaktadır.

1970 yılına kadar Metalürji, Petrol ve Seramik, 1974 yılına kadar Jeoloji ve 1986 yılına kadar ise Jeofizik Mühendislerini bünyesinde toplayan Maden Mühendisleri Odası, yurt içinde ve dışında maden mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezun olarak diploma almış, Türkiye sınırları içinde mesleklerini uygulamaya yasal yetkili olup, mesleki çalışmalarda bulunan tüm maden mühendislerini temsil etmektedir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, genel olarak; madencilik sektörünün geliştirilmesine yönelik oluşturulacak amaç ve hedefler ile uygulamaların bilimsel ve teknik temeller üzerinde geliştirilmesi, sektörün planlanmasında ülke sanayi sektörleri ile entegrasyonun ön planda tutulması, ülke ihtiyacı enerjinin yerli kaynaklardan karşılanması, aramadan uç ürüne kadar her aşamada ileri teknoloji kullanımının artırılması, sektörde çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ya da yenilenmesine yönelik önlemlerin alınmasını amaçlayan ve gerek madencilik mesleğinin gelişmesi gerekse üyelerinin meslek onurları ile hak ve yetkilerinin sağlanması ve korunmasına yönelik etkinlik ve girişimlerde bulunmaktadır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Tüzüğü gereğince, Maden Mühendisleri Odası‘na kayıt olmada ve mesleği yapmada lisans eğitimi esastır. Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, Türkiye sınırları içerisinde mesleklerini uygulamaya yetkili bulunan, en az dört yıllık Maden Mühendisliği lisans eğitimini tamamlamış olan mühendis veya yüksek mühendisler, mesleklerinin uygulanmasını gerektiren işlerle uğraşabilmek için Oda‘ya kaydolmak zorundadırlar. Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile İktisadi Devlet Teşekkülleri ve Kamu İktisadi Kuruluşları‘nda asli ve sürekli görevlerde çalışan mühendislerin Oda‘ya üye olmaları isteklerine bağlıdır. Ancak bu duruma rağmen kamuda çalışan maden mühendislerinin % 91‘i Maden Mühendisleri Odası üyesidir. Bunun dışında, serbest mühendislik hizmeti veren üyeler ile özel sektörde çalışan üyelerin hizmet üretebilmeleri odaya üyeliği gerektirmektedir.

Maden Mühendisleri Odası‘na kayıt olan mühendislerin belirli sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlar arasında; Oda tarafından hakemliklerine, bilirkişiliklerine ya da bilgilerine başvurulması, Oda amaç ve ilkeleri ile mesleğin korunmasına dikkat etmek durumunda olmaları, mühendis topluluğunun onuruna aykırı biçimde mesleki rekabette bulunamamaları, Oda‘nın yetkili kurullarınca verilecek mesleki gelişim ve dayanışma ile ilgili kararlara uyma zorunlulukları, Oda Genel Kurulu‘nca belirlenen üyelik ödentilerini düzenli ödemek zorunda olmaları, mesleki gelişmeyi sağlamak ve mesleki bilgilerin Oda‘da toplanmasına yardım etmek için, ilgili yerlere verecekleri bilirkişi raporları, hakemlik kararı, bilimsel araştırmalar ve benzeri etkinliklerin bir örneğini de bilgi olarak Oda‘ya göndermeleri gereği ve mesleki etkinliklerinden Oda‘yı sürekli olarak bilgilendirmeleri gerektiği sıralanabilir.

Üniversitelerin Maden Mühendisliği bölümlerinde 4 yıllık bir mühendislik eğitimi alan meslektaşlarımız, mühendislik formasyonunu taşıdıkları nice yıllar boyunca; mesleki bilgi, teknolojik gelişme ve hepsinden önemlisi meslektaşları ile bir araya gelebilme olanaklarına maden Mühendisleri Odası‘nın düzenledikleri çeşitli etkinlikler sayesinde sahip olmaktadırlar. Bu etkinliklerin başında bilimsel ve teknik etkinlikler gelmektedir. Bunlar;

Türkiye Madencilik Bilimsel ve Teknik Kongresi ve Sergisi; 1969 yılında başlatılan kongrenin 2007 yılında 20.si yapılmıştır. 6-8 Mayıs 2009 tarihinde uluslararası boyutta gerçekleştirilecek olan 21. kongrede birçok yerli ve yabancı bildiri sunulacaktır. Kongrelerde 450-700 üye, katılımcı bir araya gelmektedir.

Türkiye Kömür Kongresi; Düzenleme sorumluluğunu Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi‘nin üstlendiği kongrenin 1.‘si 23-27 Ocak 1978 tarihinde Zonguldak‘ta gerçekleştirilmiştir. 16.‘sı 26-28 Mayıs 2008 tarihinde Zonguldak‘ta yapılmıştır. Kömür kongrelerine 400-500 kişi katılmaktadır. Bu kongrelerde kömür madenciliği tüm boyutlarıyla sorgulanmaktadır.

Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu; Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yürütülen bir çalışmadır. 1. sempozyum 1995 yılında gerçekleştirilmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ile birlikte gerçekleştirilmektedir. 7. Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu 25-27 Şubat 2009 tarihinde gerçekleştirilecektir. 

Ulusal Kırmataş Sempozyumu; Maden Mühendisleri Odası ile Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘nin birlikte yürüttükleri bir çalışmadır. 1.‘si 1997 yılında yapılan bu sempozyumun önümüzdeki dönemlerde de yapılması programlanmaktadır.

Mermer Sempozyumu; Afyon temsilciliğimiz ve Kocatepe Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenmektedir. Türkiye 6. Mermer Sempozyumu 25-27 Haziran 2008 tarihinde Afyon‘da gerçekleştirilmiştir.

Sondaj Sempozyumu; Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 1996 yılında 1. gerçekleştirilen sempozyumun, 4.sü 2004 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu sempozyumlarda, madencilik ve yer araştırmalarına yönelik sondajlı faaliyetlerle ilgili bilgiler işlenmektedir.                 

Delme Patlatma Sempozyumu; 1.‘si 2-3 Aralık 1993‘te gerçekleştirilen delme ve patlatma sempozyumları Odamızın periyodik bilimsel etkinliklerindendir. 

Bu bilimsel ve teknik aktiviteler periyodik bir şekilde Odamızın çalışmaları arasında yer almaktadır. Bu bilimsel etkinliklerin dışında üyelerimizden gelen talepler ya da mesleğimizin güncel konuları hakkında da birçok bilimsel çalışmalar Odamızca yürütülmektedir. Bu çalışmalar, Türkiye‘de Kömür Politikaları ve Temiz Kömür Teknolojileri Sempozyumu, Linyit Sempozyumu, Trona ve Sentetik Soda Sempozyumu, Madencilik ve Çevre Sempozyumu, Bor Sempozyumu, Maden Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, Cevher Hazırlama Çalıştayı, Yeraltı Kazıları Sempozyumu gibi bir çok çalışma mevcuttur.

Kongre ve sempozyum gibi etkinliklerin diğer bir yönü de, meslektaşlarımız arasındaki bağları kuvvetlendirici ve yaklaştırıcı çabalara dönüktür. Sosyal dayanışması güçlenmemiş toplumların da güçsüzlüğü gerçektir. Bu gaye ile sosyal çalışmalara da yer verilmiş kokteyl, tiyatro ve teknik gezilerle kongre dışındaki vaktin en iyi biçimde değerlendirilmesine gayret gösterilmiştir.

Bu etkinliklerin dışında Oda merkezinde ve Şubelerimizde güncel konuların ele alındığı mesleki sosyal konuları içeren birçok söyleşi, toplantı ve çalıştay gerçekleştirilmektedir.

Yine periyodik olarak Oda Merkezimiz ve Şubelerimizde öğrenci üyelerimizden, emekli üyelerimize kadar uzanan geniş bir yelpazede üye toplantıları sohbet ve bilgi alışverişini sağlayan birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘nın bu çalışmalarından başka Oda-Üye ilişkilerini oluşturmak için yaptığı çalışmaların başında ise süreli ve süresiz yayınları bulunmaktadır. 1960 yılından bu yana yayınlanmakta olan Madencilik Dergisi Odamızın ve madencilik sektörünün nerede ise 50 yıllık bir geleneğidir. 50 yıla yaklaşan bir süre içinde Odamızdan, üyelerimizden, sektörden ve bilimsel çalışmalardan camiamızı haberdar eden Madencilik Dergisi, bu hali ile sektörümüzdeki ilk ve tek yayındır.

Madencilik Dergisi‘nin dışında, üyelerimizden ve Oda çalışmalarından camiamızı haberdar eden Madencilik Bülteni, bir Oda geleneği olan Dünya Madenciler Günü kutlamalarında yayınlanan Bayram Bülteni, Odamızın 1969 yılından beri gerçekleştirmekte olduğu bilimsel etkinliklerde sunulan makale ve tebliğleri içeren Bilimsel Yayınlar, Odamızın sektör ve üyeleri ile ilişkilerinin zenginleştiren en önemli unsurlardır.

Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyeti‘nden 1960 yılında Odamızca devralınan ve o tarihten günümüze kadar devam ettirilen Dünya Madenciler Günü her yıl 4 Aralık tarihince Odamızca kutlanmaktadır. Yüzyıllık bir Dünya geleneği olan Dünya Madenciler Günü kutlamaları, Odamızca geliştirilmiş ve Türkiye madencilerinin tümüne (işçi, işveren, teknisyen, mühendis sıfatlarıyla çalışanların hepsine) mal edilmiş, ulusa ve mesleğe yararlar getirmesi doğrultusunda yaşatılmıştır.

1981 yılına kadar sadece Ankara‘da kutlanılan Dünya Madenciler Günü, 1981 yılından sonra Zonguldak‘ta, 1982‘den sonra İstanbul ve İzmir‘de de kutlanılmaya başlanarak günümüze kadar taşınmıştır. Günümüzde Dünya Madenciler Günü ülkemizde madenciliğin yapıldığı her noktada Odamız öncülüğünde çeşitli etkinliklerle kutlanılmaktadır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, bu yıl kuruluşunun 54. yılını kutlamaktadır. Odamız bu 54 yıl boyunca bilim ve teknolojinin insanlarımızın yaşamına yansıtılması ve bu alanların kamu çıkarı gözetilerek denetlenmesi çalışmalarını aralıksız sürdürmüştür. Ancak ne var ki bu 54 yıllık süreç askeri darbeler, siyasi çatışma ortamları, baskılar ve yasaklamalar ortamında kısırlaşan ülkemiz demokrasisi ve örgütlenme kısıtlılıkları altında geçirilmiştir. Bütün bu olumsuzluklar içinde bile Odamız, özellikle 1970‘lerden bu yana, ülkemizin kalkınma, sanayileşme ve madencilik politikalarında, imarında bilim ve teknoloji politikalarının önemine vurgu yapan, kamu yararı ve adil paylaşımdan yana yurtsever, toplumcu bir çizgiyi savunan çalışmalarını ve mücadelesini sürdüre gelmiştir.

Uzun geçmişimize dayanan deneyim ve bilgi birikimimiz ışığında günümüzün yüklü gündemi ve sorunları değerlendirildiğinde; mesleki, demokratik, kitle örgütü olmanın sorumluluğuyla hareket ederek çağdaş, bağımsız, demokratik ve sanayileşen bir Türkiye özlemiyle, üyelerimizin sorunlarının toplumun sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle, halktan ve emekten yana tavır alan, bu doğrultuda politikalar üreten ve mücadele veren Odamıza üyelerimiz ve madencilik sektörünün ihtiyacı devam etmektedir.

Maden Mühendisleri Odası, insanı ve insan emeğini merkeze koyan, bir yandan madencilik faaliyetlerinde kamunun etkin gözetim ve denetimini sağlarken, diğer taraftan söz konusu faaliyetlerin çevre ve ekosistemlerin korunmasını da gözeten, temel olarak ekonomik kalkınmaya ve yoksulluğun azaltılarak gelir dağılımının düzeltilmesi hedeflerine yönlendirilen politikalar oluşturmanın, gerek toplumun yararı gerekse madencilik sektörünün gelişimi bakımından son derece büyük önem taşıdığı görüşündedir. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde de;

- Her tür ekonomik faaliyette olduğu gibi madencilik faaliyetlerinde de amaç, insanın refah ve mutluluğunu hedefine koyan, insan onuruna ve emeğine saygı, madencilik faaliyetlerinin planlanma ve uygulanmasında hareket noktasından hareketle kamu yararı öncelikli bir üretim hedefleyen,

- Madencilik sektörünün geliştirilmesine yönelik oluşturulacak tüm amaç ve hedefler ile uygulamalar, her şeyden önce bilimsel ve teknik temeller üzerinde geliştirilmesi, bilimsel bilgi ile desteklenmeyen söylem ya da tasarılardan uzak durulması konusunda çalışmalar yürüten, 

- Madencilik sektörünün tüm alt sektörlerinde üretimin arttırılması, üretimin hedefi dış satım değil, ülke sanayi sektörleri olması, madencilik sektörünün ülke kalkınmasındaki kritik önemi, fazla miktarlarda üretilip yurt dışına satılarak döviz elde edilmesinde değil, ancak, yerli sanayiye düşük maliyette ve kaliteli girdi sağlaması ve bu çerçevede, madencilik sektörünün planlanmasında ülke sanayi sektörleri ile entegrasyon ön planda tutan çalışmaları planlayan, 

- Ülkemizin ihtiyacı olan enerjinin, yerli maden kaynaklarımızdan karşılanması öncelikli hedef olması, sanayinin ihtiyacı olan ucuz enerji üretiminin sağlanması ve bu enerjinin sürekli ve güvenilir olması bakımından, yerli maden kaynaklarımızın kullanılması kaçınılmaz bir gerekliliği, elektrik enerjisi arz-talep dengesinin sorunsuz sürdürülebilmesi için, ulusal maden kaynaklarımıza öncelik veren, akılcı bir enerji politikası zaman kaybedilmeden oluşturulması konusunda faaliyetlerini sürdüren, 

-  Maden aramaları uzun yıllardır ihmal edildiği, aramalarla ilgili etkin yasal ve yönetsel yapıların hızla tesisi ve çağdaş teknolojilerin kullanıldığı arama faaliyetlerinin, kamu denetiminde ve mutlaka rasyonel bir stratejik plan çerçevesinde yürütülmesini hedefleyen, 

- Madencilik sektöründe aramadan uç ürüne kadar her aşamada ileri teknoloji kullanımı amaçlayan, üretim ve kaynak performansının iyileştirilmesine ve yeni ürünlerin elde edilmesine yönelik olarak yeni gelişen teknolojilerin kullanımı, bu sektörün ülke kalkınmasına katkısı bakımından kritik önemi ve bu nedenle sektörde yüksek teknoloji kullanımı ve üretilmesine yönelik araştırma-geliştirme çalışmalarına öncelik verilmesi konusunda ileri üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı, daha temiz ve daha etkin madencilik süreç ve ürünlerinin temini bakımından ön koşul olarak gören,

- Ülke madencilik sektörünün en önemli darboğazlarından biri, gerek kamu gerekse özel kuruluşlardaki yönetsel yapıların verimsizliği, bu yapıların verimliliğine yönelik çalışmalar, madencilik sektörünün gelişimi bakımından önemi, söz konusu yapılarda hesap verilebilirlik ve şeffaflık sağlanması konusunda çalışmalar sürdüren, 

- Sektörde pazar araştırması kavramı gelişmesi, bu konunun kapsamlı bir çerçevede yeniden ele alınması, gerek mevcut gerekse gelişen pazarların yakından takip edilerek değişikliklere uygun stratejilerin belirlenmesi konusunu çalışmalarının hedefi haline getiren, 

- Çevre faktörü göz ardı edilerek madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi, içinde bulunduğumuz yüzyılda mümkün olmadığı konusundan hareketle, ya madencilik ya çevre dayatmasını  kabul etmeyen, madenciliğin çevreye etkilerini yadsımadan, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ya da yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması, sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıları yapması konusunda çalışmalar gerçekleştiren,

- Madencilik sektöründe, toplumu eğitme ve bilgilendirme gereksinimi ile, madencilik sektörünün ülke kalkınması ve toplumların gelişmesindeki önemi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi, toplumun, bir istihdam alanı ve gelir kaynağı olarak madenciliğin önemi hakkında eğitilmesi, sektörün gelişmesi doğrultusunda faaliyetler sürdüren, 

- Madencilik sektörünün her alanında, şeffaflık sağlanması, sektörde bilgi akışı sağlanması, alınan kararlardan toplumun her kesimi bilgilendirilmesini hedefleyen, 

- Toplumsal, ekonomik ve çevresel bakımdan sürdürülebilir bir madencilik sektörünün gelişimi; devlet, sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin yapıcı işbirliği ile söz konusu tarafların doğrudan katılımları olmaksızın hazırlanacak herhangi bir sektör planının ya da plan uygulamasının başarılı olması mümkün görmeyen, 

- Üretimin ve yaşamın önemli bir unsuru olan bilgiyle donanmış maden mühendislerin gelecek güzel bir dünya söylem ve eylemleri mesleki konu ve sorunlardaki birikim ve çabalarıyla birlikte tutarlı ve etkili olması konusunda çalışmalar yapan,

- Toplumdan soyutlanmamıș aksine toplumun içinde yer alan, onun bir parçası olarak toplumla etkileşim içinde bulunan, temsili demokrasi alanının daraltılması ve biçimsel uygulamalar yerine, birlikte düşünme, birlikte üretme ve birlikte yönetme mekanizmalarını güçlendirici çabalara yönelen maden mühendisleri ile birlikte Oda çalışmalarını yürüten,

- Hiçbir üyesinin sorununu dışlamayan, ancak üyesinin büyük çoğunluğunu oluşturan ücretli çalışan maden mühendislerinin konumları gereği, ücretli çalışan kesimlerle ve onların örgütleri ile ilişkilerini güçlü hale getiren,

- Meslek örgütü kavramını ve demokratik kitle örgütü özelliğini öne çıkartarak mesleki-demokratik kitle örgütü anlayışlarını yaşama geçiren,

- Odamızın uluslararası ilişkilerini güçlendiren,

Bu ülkenin madenciliğinden, sanayileşmesinden ve gelişmesinden sorumluluk duyan maden mühendislerinin örgütlü yapısı olan TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak 54 yıldır, ülkeye, mesleğe ve meslektaşlarımıza hizmet ediyoruz.

Odamız, önümüzdeki yıllarda da tam bağımsız, demokratik bir Türkiye özlemiyle, emekten ve halktan yana mücadelesini sürdürecek, TMMOB ve bağlı Odaları ile birlikte toplumsal muhalefetin odağında yer alacaktır.

TMMOB

Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 1359
Yayın Tarihi: 02.01.2009