Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun: Maden ocaklarında havalandırma önemli.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, kömür madenlerinde metan gazının patlaması sırasında 800 dereceye ulaşan ısının açığa çıktığını belirterek maden ocaklarında havalandırmanın önemli olduğunu söyledi.
Mehmet Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa‘nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen ve 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaydan ders çıkartılması gerektiğini söyledi.
Türkiye‘de kömür madenlerinde ölümlere yol açan kazaların başında grizunun geldiğini ifade eden Torun, şöyle konuştu:
‘‘Metan gazı kömürün bünyesinde olan bir gaz. Kömür kazıldıkça metan gazı açığa çıkıyor. Ne kadar kömür kazarsanız o kadar gaz açığa çıkar. Havalandırma yapılmazsa aşağıda biriken yoğun metan gazı küçük bir kıvılcımla alev alıp patlar. Patlama ile birlikte 800 dereceye ulaşan ısı oluşur. ‘Ortalık cehenneme döner‘ dersek yeridir. Her şey yanar. Şiddetli patlama ile darbe de oluşur. Karbonmonoksit gazı da yayılır. Yani patlamadan sonraki 2-3 dakika içinde bütün solunumlar biter.‘‘
‘‘KÖMÜRDEKİ METAN GAZI ALINABİLİYOR‘‘
Mehmet Torun, Almanya, Belçika, Kanada ve Avustralya gibi birçok ülkede bulunan kömür madenlerinin, bünyesindeki metan gazının boşaltılmasından sonra üretime geçtiğini belirterek, ‘‘Önce maden tespit ediliyor ardından, sondajla metan gazı alınıyor. Böylece grizu riski tamamen ortadan kaldırılmış oluyor. Ayrıca çıkarılan bu gaz enerjide kullanılıyor‘‘ dedi.
Türkiye‘de ise böyle bir uygulamanın henüz olmadığını dile getiren Torun, ‘‘Bunu geçtik, ciddi bir teknolojik yatırım da yok. Uzaktan kumanda edilen sistemler var. İçeriye gaz dedektörleri konuluyor. Bu dedektörler gazdaki artışı tespit edip üretimi otomatik kesiyor. Bazı ocaklarda ise gaz ölçümü hiç yapılmıyor‘‘ diye konuştu.
‘‘BENZER OLAYI HER AN YAŞAYABİLİRİZ‘‘
Torun, Mustafakemalpaşa‘daki ocakta ciddi hataların olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
‘‘Patlamaya neden olan ciddi ihmaller var. Havalandırmanın yetersiz olduğu ve gaz ölçümlerinin yapılmadığı ortada. Havalandırma yeterli olsaydı gaz birikmezdi. Birkaç günah keçisi bulup tutukladılar. Benzer olayı her an yaşayabiliriz. Tutuklamalarla kamu vicdanını rahatlatmaya gidilmemeli. Risk haritasının dikkate alınması gerekiyor. 19 can gitti, başka ölümlerin olmaması için acilen önlemlerin alınması gerekiyor.‘‘