TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Maden Mühendisleri Odası`ndan açıklama

Maden Mühendisleri Odası`ndan açıklama

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, Manisa‘nın Soma ilçesinde özel bir maden ocağında çıkan yangınla ilgili, "Umutlarımız tükendi. Karbonmonoksitle maruz kaldığınız anda yaşama şansınız çok zor, önemli olan gazla hiç karşılaşmamanız" dedi. Yüksel, olayı haber almalarının ardından Soma‘ya gelerek ilgililerden bilgi almaya çalıştığını söyledi.
‘‘Yangınla ilgili iki farklı bilgi var‘‘

Ocakta çıkan yangınla ilgili iki farklı bilginin olduğunu anlatan Yüksel, "Bunlardan birisi trafo patlamasının yangına yol açtığıdır. Diğeri ise burada kalın kömür damarlarında çalışılıyor. Ocakta kömür kalabiliyor, bunlar da oksijenle temasa geçtiğinde tutuşabiliyor. Bu yangın da konveyör ve ahşap tahkimat gibi yanıcı maddelere sıçrayabiliyor" diye konuştu.

Yüksel, ocakta yanmadan kaynaklı ölümlerin de olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Madencilerin asıl hayatını kaybetmesine yol açan ise yanma sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit zehirlenmesidir. Şu anda ölü sayısıyla ilgili farklı rakamlar geliyor. Yer altından çıkarılmamış çok sayıda insan var, umutlarımız tükendi. Karbonmonoksitle maruz kaldığınız anda yaşama şansınız çok zor, önemli olan gazla hiç karşılaşmamanız. Ocaktan sağ çıkmanın tek yolu bulunduğunuz yere karbonmonoksidin gelmemiş olması ve orada yaşamınız için yeterli oksijenin bulunmasıdır."

Yangının halen söndürülemediğine, çıkan dumanın da ocağı kapladığına işaret eden Yüksel, bunun da yer altında mahsur kalan işçilerin sağ kurtulma şansını azalttığını dile getirdi.

"Kişisel koruyucu"

Yüksel, madencilerin yanında kişisel koruyucu olup olmadığı gibi ellerinde teknik bilgi olmadığını vurgulayarak, ocağın güvenliği alındıktan sonra eksiklik ve ihmal konularının araştırılabileceğini belirtti.

Madencilerin ferdi oksijen maskelerini kullanmaya fırsat bulsalar bile geçen sürede bunların yetersiz kalacağını anlatan Yüksel, "Kişisel koruyucuların belli bir süresi var. O sürede madencilere ulaştınız ulaştınız. Yer altında 5 kilometreye kadar çıkan mesafeler var. Her kişinin yaşama şansı yangına göre bulunduğu yere bağlı ancak bu saate kadar kişisel koruyucu kullanmış da olsa hayatta kalınması çok zor" ifadesini kullandı.

MMO Başkanı Yüksel, ocak içindeki gaz nedeniyle kurtarma çalışmalarının yürütülmesinin güç olduğunu anlattı.

"Ne olsaydı madenciler kurtulabilirdi?"

"Ne olsaydı bu madenciler sağ kurtulabilirdi" sorusuna cevap verebilmek için ocağın durumunu ve yapısının bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Yüksel, şunları kaydetti:

"Maden ocağının içerisinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik ne gibi tedbirler alınmış gibi konularda bilgi sahibi değiliz. Bunu bilmeden bir şey söylemek yanıltıcı olur. Şunu biliyoruz ki kazaların yüzde 98‘i önlenebilir, bunları kaçınılmaz olarak değerlendirmiyoruz. Madendeki teknik incelemeden sonra kazanın nedenleri, önlenebilir olup olmadığı ortaya çıkacaktır."

(AA)

Okunma Sayısı: 260
Yayın Tarihi: 21.05.2014