MADEN MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI HAKKINDA ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA YAZILAN YAZI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İNÖNÜ BULVARI NO:42 EMEK / ANKARA | Ankara; 30.09.2011 Sayı : 9122 |
Odamız faaliyetlerini 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Kanuna dayalı olarak 24.08.2005 tarih ve 25916 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe konulan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği çerçevesinde yürütmektedir.
6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu‘nun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası;
"Türkiye‘de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler." şeklindedir.
Madde gereği maden mühendisleri, mesleklerinin uygulanmasını gerektiren işlerle iştigal edebilmek için Oda‘ya üye olmak ve kimlik belgelerini her yıl onaylatarak, üyeliklerini korumak zorundadırlar.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin "Odanın Amaçları" başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi;
"Maden mühendisliği hizmetleri ile ilgili asgari ücretleri belirlemek, tip sözleşmeleri oluşturmak ve belirlenen asgari ücretler doğrultusunda faaliyet gösterilmesi için gerekli her türlü tedbiri almak," hükmünü içermektedir.
Bu hükümler çerçevesinde Odamız her yıl maden mühendisliği hizmetleri için belirlediği asgari ücret tarifesini yayımlayarak yürürlüğe koymaktadır. Ülkemizde madencilik faaliyeti yürüten işletmelerde çalışan maden mühendislerinin ücretlerinin, belirlenen bu tarifenin altında olmaması gerekmektedir.
Ancak halihazırda bazı işletmelerin maden mühendislerine ait sigorta primine esas ücretleri gerçek ücretler üzerinden değil, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen bir aylık brüt ücret olan asgari ücret üzerinden kurumunuza bildirdikleri konusunda tarafımıza şikayetler ulaşmaktadır.
Yine birçok işletmenin 4857 sayılı İş Kanunu‘nda belirtilen haftalık çalışma saati sürelerine uymadıkları, "Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedi buçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmelik" hükümlerine aykırı olarak fazla mesai çalışması yaptırdıkları tarafımıza bildirilmektedir.
Yapılan bu hukuka aykırı uygulamaların önüne geçilebilmesi için Bakanlığınızca gerekli inceleme ve denetimlerin yapılmasının önemini vurgular, bu konuda tarafınıza gerekli bilgilerin istenmesi halinde tarafınızla paylaşılabileceğini belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Nahit ARI
Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi