Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Açıklandı.
MADENCİLİK FAALİYETLERİ İLE BOZULAN ARAZİLERİN DOĞAYA YENİDEN KAZANDIRILMASI ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, madencilik alanında kamu yararı öncelikli her türlü bilimsel ve teknik etkinliklerde bulunarak, bunları üyelerinin ve madencilik sektörünün yararına sunmak amacı doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Muğla İl Temsilciliği tarafından ve Güney Ege Linyitleri Müessese Müdürlüğü‘nün desteği ile düzenlenen "Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Çalıştayı" 22-23 Ekim 2009 tarihlerinde Muğla - Yatağan GLİ tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Konusunda uzman kişilerce 10 adet sunumun yapıldığı çalıştayı 122 katılımcı izlemiştir. İki gün süren çalıştayda dile getirilen görüş ve öneriler ana başlıkları ile aşağıda verilmiştir:
- Sanayileşmenin ve kalkınmanın temel unsuru olan yeraltı kaynaklarımızın değerlendirilmesi için madencilik faaliyetlerini yürütme zorunluluğu vardır. Yürütülen madencilik faaliyetleri, mühendislik disiplini ile gelişmiş teknolojiler kullanılarak en üst düzeyde katma değer üreterek topluma fayda sağlamalıdır.
- Madencilik faaliyetleri, ekonomik değeri olan cevherin veya hammaddenin üretilmesi için doğadan ödünç alınan arazinin geçici olarak kullanıldığı faaliyetlerdir. Bu nedenle madencilik faaliyetleri sonrası kullanılan arazinin, o yörenin kullanılmadan önceki durumu da göz önüne alınarak sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik değerleri ile birlikte en uygun şekilde düzenlenmesi yapılmalıdır.
- Madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması genel olarak planlama ve uygulama aşamalarını içerir. Bu kapsamda planlama aşaması, madencilik faaliyetlerinin planlaması ile başlaması gereken çok disiplinli mühendislik çalışmalarıdır. Doğaya yeniden kazandırma uygulama çalışmaları madencilik faaliyetleri ile birlikte yapılan plan çerçevesinde yürütülmelidir.
- Madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması çalışması bölgenin ağaçlandırılması çalışmaları yanında, arazinin etkin kullanımı için yöre halkının öncelikleri de göz önünde bulundurarak alternatif değerlendirmelerin yapıldığı çok yönlü mühendislik çalışmalarıdır.
Bu konuda yapılacak yasal çalışmalarda Odamızın görüşü alınarak kamu yararına uygun düzenlemeler yapılması ülkemizin ve sektörün yararına olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TMMOB
Maden Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi Yönetim Kurulu
24 Ekim 2009, Yatağan