TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MADENCİLİK SEKTÖRÜ BİTİRİLİYOR

MADENCİLİK SEKTÖRÜ BİTİRİLİYOR

Başbakanlık tarafından, 16.06.2012 tarih ve 28325 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan 2012/15 sayılı genelge ile kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlıktan izin alınacağı belirtilmiştir. Yayımlanmış olan genelge sonrasında madencilik faaliyetlerinin yürütümü için alınması zorunlu olan arama ve işletme ruhsatları ile devletin hüküm ve tasarrufundaki yerlerde yapılacak madencilik faaliyetleri mülkiyet izinleri için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce Başbakanlığa izin için başvuruda bulunulmaktadır. Bu uzun prosedür sürecinde, özellikle yeni ruhsat alımları, maden aramaları  ve ruhsatlı alanlarda madencilik faaliyetinde bulunulması durma noktasına gelmiştir. Edinilen bilgilere göre, bu süreçte objektif kriterler yerine büyük oranda keyfiyet öne çıkmaktadır. Ayrıca genelge; Anayasa, Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği ile tezatlık içermektedir.

Bu sorunun çözümü ve konunun anlatılması için, 19.09.2012 tarihinde Başbakanlık Makamına bir yazı yazılmış ve randevu talep edilmiştir. Ancak bugüne kadar olumlu bir gelişme olmamıştır.

Madencilik, tarih boyunca uygarlıkları şekillendiren temel sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da, bor, endüstriyel hammaddeler, metal madenleri, trona, toryum gibi yeraltı kaynaklarının insan yaşamının sürdürülebilmesi bakımından belirleyici olmaları muhtemeldir. Bu bakımdan madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir.

Kendi kaynaklarını yok sayan, kaynaklarını kullanmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Madenler, kalkınmanın temel unsurlarından en önemlisidir. Ülkelerin kalkınmaları ve yaşam seviyelerinin belirleyicisi olarak kabul edilen sanayi, enerji ve tarım sektörlerinin temellerini de madencilik oluşturmaktadır. Bilindiği üzere, madenler, milyonlarca yılda oluşan, tüketildiğinde yenilenemeyen kaynaklardır. Bu nedenle mutlaka etkin bir planlama yapılarak üretilmelidir. Üretim yapılırken, ülkenin ihtiyaçları göz önüne alınmalı, çevreye duyarlı bir şekilde ve kamu yararı öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Madencilik faaliyetlerinin kaynak kaybına yol açmadan, çevreyle uyumlu, akılcı ve ekonomik kurallara göre ve iş güvenliği- işçi sağlığı esasları çerçevesinde yürütülmesi, bilimsel ve teknik bilginin kullanımı ile mümkündür.

Ülkemiz için oldukça önemli madencilik sektörünün, yöneticiler tarafından sadece gelir kapısı gibi görülmesi oldukça manidar ve yanlış bir tutumdur. Bu durum, madenciliğin öneminin anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır.

Bu yanlıştan dönülmesi, madencilik faaliyetleri için gerekli olan ruhsat alımı ile devletin hüküm ve tasarrufundaki yerlerde yapılacak madencilik faaliyetleriyle ilgili mülkiyet izinlerinin genelge kapsamı dışına alınması ülkemizin ve sektörün yararına olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 

YÖNETİM KURULU

21 Eylül 2013, Ankara

Okunma Sayısı: 1486
Yayın Tarihi: 20.09.2013