Madencilik Sektöründe Çalışanların Zorunlu Mesleki Eğitimi Hakkında
4857 Sayılı İş Kanununun ‘‘Ağır ve Tehlikeli İşler‘‘ başlıklı 85. maddesinin 1. fıkrasında ‘‘On altı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz‘‘ hükmü gereğince Odamızca Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Şubat 2012 ayında mesleki eğitimlere başlanılmış ve halen devam edilmektedir.
20.06.2012 tarihinde kabul edilen 30.06.2012 tarih ve28339 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda bu hüküm yürürlükten kaldırılarak, yerine kanunun ‘‘Çalışanların Eğitimi‘‘ başlıklı 17. maddesinin 3. fıkrasında;
‘‘Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz‘‘ hükmü getirilmiştir.
İlgili kanun hükmüne göre ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanların yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldırmadan ve verilen eğitim belgelendirilmeden çalıştırılması yasaklanmıştır.
Meydana gelen iş kazalarında çalışanlara mesleki eğitim verildiğinin belgelenememesi durumunda sorumluluk ve kusur işverene ait olmaktadır. Sonucunda ise ağır tazminatlar ve mahkumiyet kararları ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda işverenlere mesleki eğitim verilmeyen her bir çalışan için Bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır.
İş kazalarının önlenmesi ve cezai yaptırımlarla karşılaşılmaması için madencilik sektöründeki işletmelerin, çalışanlarına mesleki eğitim aldırmaları ve bu eğitimleri belgelendirmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatırız.