MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE YAŞANAN İŞ KAZALARI
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
| Ankara; 20.02.2008 |
Madencilik sektörü, doğası gereği içerdiği riskler nedeniyle özellik arz eden, bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren en ağır ve tehlikeli sektörlerin başında gelmektedir. 2005 yılı istatistiklerine göre ülkemizde toplam 3553 maden işletmesi bulunmaktadır. Bunlardan 462 sinde kömür madenciliği, 2599‘ unda taş, kil ve kum ocağı işletmeciliği, 492‘sinde de bunların dışında kalan diğer madenlerin işletmeciliği yapılmaktadır. Emek yoğun çalışılan bu sektörde iş kazası ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma olasılığı diğer iş kollarına oranla daha yüksektir.
1995 - 2005 yılları arasındaki SSK verileri incelendiğinde, ortalama değerlere göre iş kazalarının % 8,72‘si, meslek hastalığı vakalarının % 51,12‘si, sürekli iş göremezlik vakalarının % 28,41‘i, ölüm vakalarının ise % 10,18‘i madencilik sektöründe meydana gelmiştir.
Odamız, sektörde yaşanan ve meslektaşlarımızı da direkt ilgilendiren iş kazalarının önlenebilmesi için sürekli çalışmalar yapmaktadır. Bu konuda raporlar hazırlamakta, sempozyumlar düzenlemekte ve eğitimler vermektedir.
Son yıllarda iş güvenliği alanında çalışmalar yapılmasına rağmen iş kazalarında artış yaşanmaktadır. Sektörümüzde yaşanan kazaların oluş nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili olarak Odamızca, Bakanlığınıza 24.01.2008 tarihinde 85 sayılı yazı ile bir rapor sunulmuş ve önlem alınması talep edilmiştir (Ek:1).
Manisa İl temsilciliğimizce hazırlanan raporda, yörelerindeki maden ocaklarında ölümlü iş kazalarının arttığını, önlem alınması için çalışmaların yapılması gerektiği belirtilmektedir (Ek:2).
Konunun tetkik edilerek gerekli çalışmaların yapılmasını ve sonucundan Odamızın bilgilendirilmesi hususunu bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Nahit ARI
Genel Sekreter, Yönetim Kurulu Üyesi
Ekler: 1) Madencilik Sektöründe Yaşanan İş Kazaları hk. Rapor (2 sy.)
2) Manisa İl Temsilciliğimizin yazısı (1 sy.)
Dağıtım :
Gereği İçin: - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Bilgi İçin : - TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, TTB, TİSK, Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği,
TÜMMER, TÇMB, AGÜB, Kireç Sanayicileri Derneği