TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Madencilikte İş Kazaları ve Hukuksal Süreçler Trakya Çalıştayı düzenlendi.

Madencilikte İş Kazaları ve Hukuksal Süreçler Trakya Çalıştayı düzenlendi.

İstanbul Şubemiz tarafından düzenlenen "Madencilikte İş Kazaları ve Hukuksal Süreçler Trakya Çalıştayı", 9 Haziran 2012 Cumartesi günü Keşan Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi. Bölgedeki İş sahibi ve çalışan üyelerimizin yanı sıra Şubemizden ve Ankara‘dan da arkadaşlarımızın  katılımı olmuştur. Odamız Ankara Merkez Yönetimi 2. Başkanı Ayhan Yüksel toplantıya katılmış iş müfettişi kimliği ile de çalışmaya katkı sunmuştur. Ayrıca merkezimizin Çalıştay‘ımıza yetiştirmek üzere basımını hızlandırdığı ve katılımcılara dağıtılmak üzere gönderdiği "Maden Mühendisleri İçin Maden ve İş Güvenliği Hukuku Kılavuzu" yayınımızı hazırlayan Y.Müh. Murat Tekin‘de Çalıştay‘a katılmıştır.

Çalıştay öncesi madencilik faaliyetlerini Keşan‘da yürüten Yönetim Kurulu üyemiz Erdinç Selimoğlu basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını yanıtlayarak etkinliğin amacı, bölgenin rezervleri ve potansiyeli hakkında bilgi verdi. Meslektaşımız "Maden iş kolu diğer hiçbir iş koluna benzemez. Yeraltına girdiğiniz andan itibaren risk altına girmiş olursunuz. Bu işçi için de Maden Mühendisi için de aynıdır" diyerek güvenli çalışmaya dikkat çekmiş ve bölgede bu konuda yapılan çalışmaları özetlemiştir.

Şube başkanımız Nedret Durukan‘ın aşağıda özeti verilen açılış konuşmasının ardından ilk oturumda Yönetim Kurulu Üyemiz Maden Mühendisi-İş Güvenliği Uzmanı  Burhan Erdim, İş Müfettişi Şeref Özcan sunumlarını yapmıştır. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Avukat-Doktor Yıldız Ertuğ Ünder ve Avukat-Maden Mühendisi Ali Rıza Belgin sunumlarını yapmışlardır. iki oturumda da katılımcılardan gelen tüm soruları yanıtlanmıştır. Üyelerimizin sıkça sorduğu, kazadan sonraki hukuksal süreç çerçevesinde "ne yapmalıyız" sorusunan yanıtı ortaya konularak tartışılmıştır. Her iki oturumda da salondaki konularında uzman diğer katılımcıların katkı ve görüşleriyle de çalışma zenginleşmiştir.

Çalıştaydan alınan verim bu çalışmanın değişik bölgelerde tekrarlanması ve yeni çalışmaların yapılması fikrimizi desteklemiş ve yönetimimizi yüreklendirmiştir.

Çalıştay‘ın düzenlenmesinde emeği geçen tüm üyelerimize temsilcilerimize ve katılımcılara teşekkürü borç biliriz.

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
Yönetim Kurulu

             

Şube Başkanımız Nedret Durukan‘ın açılış konuşması özeti:

"Bu Çalıştay bir gereksinimden doğuştur. Bu etkinlik çalışma programımızda vardı ve çalışmalar başlatılmıştı ancak bir süre önce temsilci belirlemesi için Keşan‘a geldiğimizde bu çalışmanın yapılmasının kaçınılmaz olduğunu gördük. İş güvenliği, ülkemizde derin bir yara halindedir. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO‘nun verilerine göre Türkiye, iş kazalarında Avrupa 1.si ve dünya 3.südür. Bazı verilere göre de Çin‘den sonra 2. sırada bulunmaktayız. Bu, gelişmekte olduğumuz söyleminin ardında çok acı bir gerçektir. İş kazası demek can kaybı demektir, bunun parayla, tazminatla telafisi mümkün değildir. Bunun ardından iş, zaman ve yatırım kaybıdır.
............
Hepimiz birbirimizin canından sorumluyuz. Mühendislerimizin teknik ve eğitim olarak çok iyi donanımlara sahip olması gerekmektedir. İşverenin mühendislerimizin yönergeleri doğrultusunda alınacak tedbirler için gerekli yatırımları yapması, çalışanlarımızın ise bu yönergelere uyması gerekmektedir.
Olayın bir diğer boyutu ise hukuksal süreçlerdir. Arkadaşlarımız çok sıkıntılı süreçler yaşamaktadır. Bizim birincil görevimiz kazanın olmamasını sağlamaktır. Kaza olduktan sonra ise hukuksal olarak haklarımız, sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimizi önceden bilerek yola çıkmamız gerekmektedir.
...........................
Oluşacak kazaların %98‘inin önlenebilir olduğu söylenmektedir. Buna rağmen yaşadığımız ve gördüğümüz tablo inanılmazdır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi bileşenlerinden biri de TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kuruludur. İSİG Meclisi emek ve meslek örgütleri ile çalışmalar yürütmekte, aldığı yazılı ve dijital basın verilerine göre iş kazalarını bire bir Yangın Kulesi adında bir elektronik bültenle duyurmaktadır. Bu yayınlar mail olarak gelmiyorsa web sitesinden görebilirsiniz.
..........
Hepimiz üzerimize düşen görevleri yapmak durumundayız. İş güvenliği pahalı ve yatırım gerektirebilir ama kaçınılmazdır. Kaybedilen canın karşılığı zaten yoktur. Kazalarda yaşanacak maddi kaybınız yatırımınızdan çok daha fazla olacaktır.
Şu an mecliste tartışılan bir yasa da mevcuttur. Emek ve meslek örgütlerinden, bu yasanın çok fazla incelenmeden oluşturulduğu bildirilmektedir.
......................
Bu Çalıştay‘ın başarılı olması demek salonun tartışmalara katılımının yüksek olması demektir. Kafanızdaki soru ve sorunları arkadaşlarımıza yöneltiniz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Nedret Durukan
Keşan, 09.06.2012

Okunma Sayısı: 1542
Yayın Tarihi: 12.06.2012
Fotoğraf Galerisi