TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Madende korkunç ihmal!

Madende korkunç ihmal!

işçinin hayatını kaybettiği maden kazasında, taşeron şirketin iş takviminin yüzde 10 gerisinde olduğu iddia edildi. İşi yetiştirmek için güvenlik önlemlerini azaltan şirket, metan gazını dışarı çıkartmaya yarayan sondajlamayı neredeyse yarı yarıya indirdi. Bu uygulama sonucunda da var olan metan gazı saptanamadı ve 8 kişinin ölümüne neden oldu...

Zonguldak Kozlu‘da, Türkiye Taşkömürü Kurumu‘na ait kömür ocağındaki 8 kişinin korkunç bir ihmal sonucu öldüğü ortaya çıktı. Maden ocağında galeri açma çalışmasını yürüten taşeron şirket Star İnşaat‘ın, eksik ve yüzeysel sondaj yaptığı anlaşıldı. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, 8 işçinin canına kasteden bu ihmali şöyle anlattı:

25 yerine 10 metre

"Galeri açma çalışmalarında kömürde oluşan metan gazının püskürmemesi için drenaj sondajının kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyordu. Ancak sondajın hem miktarı az hem de metresi kısa. Bize verilen bilgilere göre, 25 metre olarak yapılması gereken sondaj çalışması 10 metre yapılmış. Oysa çalışma yönüne doğru her metrekarede 6 santim çapında bir sondaj deliği açılıp, 25 metre derinliğe kadar sondaj yapılması gerekiyordu."

14 yerine 7 sondaj

Çalışma yapılan galeri 14 metrekare. Burada en az 14 sondaj yapılmalıydı ve sondajların boyu da en az 25 metre olmalıydı. Ancak sondajların boyunun 10 metre olduğu ve 7 sondaj yapıldığı görülüyor. "

Zamanlama yetişmedi

VATAN‘ın yetkililerden edindiği bilgilere göre, şirketin 14 Mart 2008‘de başladığı galeri açma çalışmasını 31 Ocak 2014‘te bitirmesi gerekiyordu. 8.683 metre galeri açma işini yürüten şirket şu ana kadar yaklaşık 7 bin metre galeri açtı. Ancak galeri açma çalışmasıyla beraber, kanal, kavşak betonlaması, 5 tonluk alt yapı ve yol dizaynı çalışmasını da tamamlaması gerektiği için programın yüzde 10 gerisine düştü. Yüzde 10 düşünce de güvenlik önlemleri hiçe sayıldı.

Orada 800 işçi ölebilirdi

Başkan Mehmet Torun, kaza sırasında ayrıca, 800‘e yakın işçinin aynı vardiyada çalıştığını belirterek, "800 işçiyi de kaybedebilirdik. Her taraf gazla dolmuş, ocağın tamamı patlamaya hazır hale gelmiş. Atom bombası gibi patlayabilirdi. Küçük bir kıvılcım madeni yerle bir edebilirdi. Ocaktaki yer altı çıkrıkları birbirine bağlıydı ve tamamı anında gazla dolmuş. Felaketten kıl payı kurtulunmuş" dedi.

Kaynak: http://haber.gazetevatan.com/madende-korkunc-ihmal/504863/1/G%C3%BCndem

Okunma Sayısı: 507
Yayın Tarihi: 08.01.2013