TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Mermer, mermerin Başkentinde konuşuldu.

Mermer, mermerin Başkentinde konuşuldu.

MERSEM 7. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde başladı. 2 gün sürecek olan kongreye bir çok sivil toplum örgütünün yanı sıra ulusal ve uluslararası firma temsilcileri katıldı.

Gerçekleştirilen etkinlikte, ilimiz ile birlikte ülkemizin önemli ekonomik kaynaklarından olan mermer ve doğaltaş sektörünün sorunları ile birlikte sektörün daha fazla geliştirilmesi ve ilerlemesi yönünde yapılabilecek bilimsel ve idari çalışmalar konuşuldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde başlayan ve mermer sektörünün sorunları ile sektörün geliştirilmesi hedeflenen ve AKÜ ile Maden Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliğinin iş birliği ile gerçekleştirilen MERSEM 7. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresine Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Ali Altuntaş, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Maden İşçileri Genel Müdürü H. Hamdi Yıldırım, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Demirsoy, ile ulusal ve uluslararası firma temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 "Doğaltaş sektörü, inşaat sektörü ile entegre içerisinde çalışmalı"

Rekabet gücü yüksek olan doğal taş sektörünün inşaat sektörleri ile entegre çalışacak mermer ve doğal taş projeleri, öncelikle teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Torun,  "Doğaltaş sektörü uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle desteklenmeli, enerjide düşük tarife uygulanarak rekabet gücü daha da artırılmalıdır. Sektördeki işletmelerin verimliliğine yönelik çalışmalar teşvik edilmeli, bu amaçla yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmaları, devlet tarafından desteklenmelidir. Doğal taş sektöründe aramadan nihai ürüne kadar her aşamada ileri teknoloji kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Bu çerçevede Üniversite- Oda - sektör işbirliğini, sektörün gereksinimleri doğrultusunda geliştirmek önemlidir. Gelişmiş teknoloji kullanımı ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi, sektöre önemli katkılar yapacak yeni fırsatlar yaratacaktır. Bu durum, sektörde bilim ve teknolojinin uygulayıcısı olan maden mühendisinin istihdamını gerekli kılmaktadır. Sektörde maden mühendisinin istihdamının süratle arttırılması, genel verimliliğin artışı bakımından son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından kongreye katılan protokol üyelerine AKÜ tarafından teşekkür plaketi verildi.

Okunma Sayısı: 252
Yayın Tarihi: 19.10.2010