TMMOB Maden Mühendisleri Odası

MMO “Soma faciası ön raporunu” açıkladı

MMO “Soma faciası ön raporunu” açıkladı

 Maden Mühendisleri Odası (MMO) raporu, Soma katliamının gerçek nedenlerini gösteriyor: aşırı kar hırsından kaynaklanan kömür üretiminin zorlanması, vahşi sömürüye dayalı taşeron sistemi ve sermaye sınıfı çıkarına olan neoliberal ekonomi politikaları ısrarla sürdüren AKP hükümetidir.

Maden Mühendisleri Odası raporunda, Soma Madencilik işyerinde yetkili emek örgütü olan TÜRK-İŞ`e bağlı Maden-İş sendikasının sorumluluğu da şu tespitle açıklandı. "bu faciada sendikanın sorumluluğu gizlenemez. 301 işçinin yaşamını yitirdiği ve bunca şikâyetin olduğu bir madende, sendika bu kadar etkisiz hale gelmişse, işyeri temsilcisinden şubeye, oradan genel merkez yönetimine kadar bir dizi zaaf ve ihmal söz konusudur."

…   …   …

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Araştırma Komisyonu "SOMA FACİASI ÖN RAPORU-Temmuz 2014 –Ankara" başlığıyla hazırladığı Soma Raporunu 23 Temmuz 2014 günü düzenlediği "  basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Soma Faciası birçok yönüyle MMO tarafından incelendi. Ancak hazırlanan rapor, MMO`nın deyimiyle "Ön Rapor" niteliğinde. Bu ifade, hazırlanan raporun yeterli olmadığı anlamını taşıyor. MMO yetkilileri açıklamasına göre "kesin olmayan" bir ön raporlandırma yapmalarının nedeni, Soma katliamı ile ilişkili kurumların yardımcı olmayışı diğer bir deyişle MMO raporuna dolaylı da olsa engel çıkartmaları. Başta Soma AŞ olmak üzere, diğer resmi devlet kurumları olan TKİ, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Müdürlüğü, Maden İşleri Genel Müdürlüğü;  MMO`nın istediği belge ve bilgileri vermemekte ısrarlı davranmışlardır. MMO Başkanı Ayhan Yüksel ‘in basına verdiği bilgiye göre, soruşturma halinde olan Soma katliamı dosyasına ait herhangi bir gizlilik kararı da bulunmuyor. Dolayısıyla şirket ve devlet kurumları; denetleyemedikleri, bağımsız bir inceleme sonucu istenmeyen boyutları içeren bir raporun çıkmasını istemedikleri anlaşılıyor. MMO başkanı Yüksel, kurumların tutumunun devam etmesi halinde suç duyurusunda bulunacaklarını, oda olarak Soma faciasının tüm yönleriyle açığa çıkmasını ve bir daha bu tür olayların yaşanmasını engellemeye yönelik katkılarını sunmaya çalıştıklarını açıkladı.

Ön Raporu incelediğimizde, Soma katliamına ait şirket, devlet, iş hukuku, sözleşmeler, taşeronlaşma, denetimsizlik, sendikanın işlevsizliği vb konularında emek kamuoyunda yapılan tüm eleştirilerin haklı olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır.

Raporda öz olarak; taşeronlaşma, üretim zorlaması (2012 yılında rekor rakama ulaşılarak 3.8 milyon ton kömür çıkarılmış), havalandırma sistemindeki hatalar, gaz ölçümlerinde değerlere dikkat edilmeyerek önemsenmemesi, kişisel koruyucu donanımın ilkel ve yetersiz oluşu, şirket-iç  ve devlet-dış denetiminin zayıflığı gibi ana başlıklarda facia incelenmektedir.

Sendikanın durumunun değerlendirildiği kısımda "Facianın yaşandığı işyeri, sendikalı bir işletmedir. Mevzuat ve Toplu iş sözleşmeleriyle çalışma hayatındaki roller ne kadar sıfırlanmış olursa olsun, bu faciada sendikanın sorumluluğu gizlenemez. 301 işçinin yaşamını yitirdiği ve bunca şikayetin olduğu bir madende, sendika bu kadar etkisiz hale gelmişse, işyeri temsilcisinden şubeye, oradan genel merkez yönetimine kadar bir dizi zaaf ve ihmal söz konusudur." denilerek sendikanın faciadaki sorumluluğuna işaret edilmiştir.

Diğer kurumların sorumluluğunun da ayrı ayrı incelendiği rapor, birçok yapıcı öneriyi içermektedir. 24.07.2014

Emek.org.tr

Okunma Sayısı: 403
Yayın Tarihi: 24.07.2014