Odamızca hazırlanan 31. Madde değişiklik önerisi TBMM Komisyonunda.
Maden Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, 25 Mart 2010 Perşembe günü TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülecektir. Tüm meslektaşlarımızı ilgilendiren Kanunun 31. maddesinin değişikliği önerisi de aynı gün komisyon gündemindedir. Odamızca hazırlanan değişiklik önerisi aşağıdadır.
Öneriye destek için, Maden Kanunu Değişiklik Önerisi metninin alttaki iletişim adreslerine iletilmesi önemlidir.
Tel: 0312 420 53 43-44
Tel-Fax: 0312 420 53 40
Elektronik Posta: sanayi.tic.kom@tbmm.gov.tr
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASININ MADEN KANUNU DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
3213 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Maden üretimi, maden mühendisi nezaretinde yapılır. En az on beş işçi çalıştıran yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler ile en az otuz işçi çalıştıran işletmeler en az bir maden mühendisini daimi olarak istihdam etmek zorundadır. Vardiyalı olarak çalışan maden işletmelerinde her vardiyada en az bir maden mühendisi daimi olarak istihdam edilir. Teknik nezaretçi ve daimi olarak istihdam edilen maden mühendisinin görev, yetki, sorumlulukları ile atanma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."
"Ruhsat sahibi tarafından teknik nezaretçiye ödenmesi gereken ücret, Bakanlıkça oluşturulacak nezaretçilik hesabına yatırılır. Nezaretçi ücretini bu hesaptan alır. Ruhsat sahibinin, ücreti yatırmaması durumunda, ruhsat teminatı irad kaydedilerek faaliyet durdurulur. Ücretin yatırılması ve teminatın yenilenmesi durumunda faaliyete izin verilir. Nezaretçilik ücreti her sene Bakanlığın görüşü alınarak Maden Mühendisleri Odasınca belirlenerek Resmi Gazete‘de ilan edilir. Nezaretçilik hesabına ücretlerin yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile ilgili hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir."
GEREKÇE
Vardiyalı üretim yapan maden işletmelerinde her vardiyada en az bir maden mühendisi bulundurulması zorunluluğu getirilerek, ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarının sıklıkla görüldüğü vardiya usulü çalışan işletmelerde kazaların önüne geçilebilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yönetmelikte yer alan "en az otuz işçi çalıştıran işletmeler ile en az on beş işçi çalıştıran yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler bir maden mühendisini daimi olarak istihdam etmek zorundadırlar" hükmü kanuna eklenerek daimi olarak maden mühendisi istihdamı zorunluluğu oluşan işletmelerin belirlenmesinde, kanunilik ilkesinin gerçekleşmesi sağlanmıştır.
4857 sayılı İş Kanununun 82 nci maddesi 15.05.2008 tarih ve 5763 Sayılı Kanunun 37. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Kanunun 81 nci maddesi ile İş Güvenliği Uzmanlığı oluşturulmuştur. İş güvenliği uzmanlığı ile nezaretçilik kavramı arasında ortaya çıkabilecek yetki ve tanım karmaşasının engellenebilmesi amacı ile maddenin 2 nci fıkrasının madde metninden çıkarılması uygun görülmüştür.
Maden Kanunu‘nda nezaretçi, işletmelerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan sorumlu ve yetkili maden mühendisi olarak tanımlanmıştır. Bu denli önemli bir görevi yerine getiren maden mühendislerinin görevini layıkıyla yerine getirebilmesi için ruhsat sahibinden bağımsız olmaları gerekmektedir. Bu görevin uygun şekilde yapılması ise madencilik faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütümü açısından azımsanamayacak bir öneme sahiptir.
Ruhsat sahibi ile nezaretçi arasındaki ilişki basit bir işçi - işveren ilişkisinin ötesinde madenin üretiminden, verilen beyanlara teknik ve emniyet yönünden yürütülen bir görevdir. Nezaretçinin görevinin özelliği gereği, işverene karşı mesleki bağımsızlığının korunabilmesi için nezaretçilik ücretlerinin Bakanlıkça oluşturulacak bir havuz hesabında toplanması ve ücretlerinin bu hesaptan ödenmesi amaçlanmıştır. Ücretlerin kanun maddesine uygun ödenmemesi durumunda uygulanacak yaptırımlar yine kanunla belirlenmiştir. Nezaretçilik ücretini belirleme yetkisi ise Bakanlığın görüşü alınmak kaydı ile maden mühendislerinin ülke sınırları içerisinde mesleki faaliyetlerini yürütebilmeleri için Anayasa‘nın 135. maddesi ve 6235 sayılı Kanun gereği üyesi olmak zorunda oldukları, kuruluş amacı belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak olan Maden Mühendisleri Odası‘na bırakılmıştır.
Ücretlerin nezaretçilik hesabına yatırılma tarihi, hesabın denetimi ve yönetimi ile hususlar teknik bir konu olması nedeni ile genel çerçevesi kanunla çizilerek Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.