TMMOB Maden Mühendisleri Odası

ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu Kapsamında Panel Düzenlendi.

ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümünün 50. kuruluş yılı nedeniyle 16 Ekim 2010 tarihinde bir panel düzenlenmiştir. Panelist olarak MTA, TKİ, ETİ Maden Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Üniversitelerden ve Özel Sektörden yetkililerin katıldığı ve "2060‘ lı yıllarda  madencilik sektörünün geleceğine dönük öngörülerin" tartışıldığı panele çok sayıda meslektaşımız katılmıştır. Panelde Oda Başkanımız Mehmet Torun "Mesleki Örgütlülük" konulu bir sunum yapmıştır.

Oda Başkanımızın yaptığı konuşma aşağıdadır:

MESLEKİ ÖRGÜTLÜLÜK

Değerli Hocalarım, Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Öğrenciler;

Herkesi Odam ve şahsım adına saygıyla, sevgiyle kucaklıyorum. Şili‘de meydana gelen maden kazası sonrası sağ olarak kurtarılan madencilere geçmiş olsun dileklerimi sunarken, Zonguldak- Karadon‘da  yeraltında 5 aydır ulaşılamayan maden işçilerimize de bir an önce ulaşılmasını temenni ediyorum.

Örgütlenme, kelime anlamı ile; ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birliktelik, teşekkül oluşturma anlamına gelmektedir. Gerek ülke bazında, gerekse küresel anlamda örgütsüz bir yapılanma ile gerçekçi ve amaca yönelik hiçbir etkinlik sağlanamayacağı açıktır.

İnsanlık tarihine bakıldığında insanların ihtiyaçları temelinde kurdukları zorunlu ya da gönüllü birliktelikler birer örgütlenme biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneklemek gerekirse, ilkel toplumlarda insanlar en temel ihtiyaçları olan beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla  bir araya gelerek doğanın onlara dayattığı güç koşulları aşmaya çalışmışlardır. Daha sonraki toplumlarda da  egemen olan güçler egemenliğini sürdürmek, baskı altındakiler de üzerindeki baskıları ortadan kaldırmak için ihtiyaçları çerçevesinde bir araya gelmişlerdir.

Günümüz kapitalist toplumunda ise en temel örgütlenme biçimi olarak devlet organizasyonu ile karşılaşmaktayız. Bu yapı çeşitli biçimlerde ortaya konulmuş olsa da esas itibariyle bir örgütlenmedir. Ne var ki  bu yapı toplumun çeşitli kesimlerinin sorunlarına yanıt verse de bazı kesimlerin ihtiyacına yanıt vermemektedir. Bu yapıyı denetlemek maksadıyla gönüllü ya da zorunlu üyelik biçimde çeşitli menfaat kesimleri ihtiyaçları temelinde bir araya gelerek kurdukları birlikler aracılığı ile sorunlarını dile getirerek çözüm arayışı içine girmişlerdir. Bunlar; işçi, işveren, esnaf, meslek sahipleri, doğa ve çevre, kültür-sanat, kadın, gençlik gibi konularda bir araya gelerek merkezi devlet yapılanmasının kendi alanlarına yönelik dayatmalarına itiraz etmekte ve çözüm yolları aramaktadır.

Devlet örgütlülüğünün sağlam olmadığı yerlerde kamusal alanda sorunlar yaşanacağı, zaman zaman uluslararası alanda prestij ve hak kayıpları yaşanacağı açıktır. Meslek odalarının bulunmadığı veya etkin olmadığı durumlarda da; en basit ifadesi ile sayıları on binlerle ifade edilebilecek meslek sahiplerinin görüş ve önerileri alınmamış, onların etkin ve yetkin çalışma koşulları yerine getirilmemiş olacaktır. Ancak, hal böyle iken ülkemizde ister kamu kurumu niteliğindeki meslek odaları olsun; isterse dernekler gibi tamamen kamu alanı dışında yapılanmalar olsun, sivil örgütlenmelere daima ihtiyatla yaklaşılmış, zaman zaman muhtemel sorun odakları olarak görülmüşlerdir.

1954 yılında, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını icraya kanunen yetkili olup da mesleki faaliyette bulunan yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis ve mimarları teşkilatı içinde toplayan tüzel kişiliğe sahip Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği kurulmuştur. Kurulduğu günden beri toplumun vicdanı, kamuoyunun sesi olma özelliğini korumaktadır.

Birlik Kanununun (c) maddesi  kuruluş amacını ortaya koymaktadır.

c) "Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlâkını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak;" denmektedir. Bugün bağlı 23 meslek odası ve 400 000 üyesiyle TMMOB, ülkemizin tek ve güçlü bir mühendis, mimar örgütüdür. Kendi Odamız olan Maden Mühendisleri Odası da  maden mühendislerini bünyesinde barındıran bir meslek odası olarak üzerine düşen kamusal görevi yerine getirmeye çalışmaktadır.

Odanın amaçları, Ana yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilmiştir.

Madde 6 - Odamızın  amaçlarından bir kaçı  şunlardır:

a) "Doğal kaynakların bulunmasında, işletilmesinde, sanayinin gereksinimine uygun olarak hazırlanmasında ve pazarlanmasında, ülke ve kamu yararı doğrultusunda madencilik politikaları üretmek, bu hedefe ulaşmak için gerekli görülen tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak,

b) Maden mühendisliği mesleğinin gelişmesi, üyelerinin hak ve yetkilerinin sağlanması, meslek onurunun korunması için gerekli çalışmaları yapmak,"

Odamız bu görevlerini yerine getirirken Üniversitelerle çok sıkı bir işbirliği içerisinde olmuştur.  Bu anlamda ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü ile de sürekli işbirliği sağlanmıştır. Bu destek ve işbirliği için katkı koyan bütün bilim insanlarına Odam adına teşekkürlerimi sunuyorum.  

Meslek örgütlerinin güçlü olabilmesi üyelerinin desteğine bağlıdır. Bu anlamda tüm üyelerimizin desteği ve katkısı bizim için çok önemlidir. Odamıza katkı koyan, destek veren tüm üyelerimize bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum.

ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümünü ve hocalarımızı; bilime, madencilik sektörüne ve Odamıza verdiği desteklerden dolayı kutluyor, nice 50 yıllara diyorum.

Mehmet TORUN

Maden Mühendisleri Odası Başkanı

Okunma Sayısı: 1724
Yayın Tarihi: 22.10.2010