TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Ölü sayısı 8 değil 800 olabilirdi

Ölü sayısı 8 değil 800 olabilirdi

TTK‘nın Kozlu Müessesesinde 8 işçinin yaşamını yitirmesi, işyerlerinde taşeron çalışmayı, işveren ihmalini ve devlet denetimini yeniden gündeme getirdi. Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, Kozlu‘da "8 değil 800 işçi ölebilirdi" diyerek, ihmalin boyutlarına dikkat çekti. Sendikalar, son birkaç yıldır taşeronlaştırmayla birlikte iş kazalarının da arttığını belirterek, taşeron çalışmanın özellikle madenlerde yasaklanmasını istiyor. Çalışma Bakanlığı‘nın söz konusu ocağın yaklaşık iki ay önce denetlendiğine yönelik açıklaması ise "yasaların ve cezaların yaptırımı olmadığı" gerçeğine işaret ediyor.

800 KİŞİ ÖLEBİLİRDİ

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, olayla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, "2010 yılında da Yapı Tek diye bir taşeron firmada benzer bir kaza yaşanmış, 30 işçi ölmüştü. Benzer diyorum çünkü Kozlu‘da metan gazı patlamadı. Eğer metan gazı patlasaydı 800‘e yakın işçiyi kaybebilirdik. Çünkü ocakta o vardiyada 800 işçi çalışıyordu" dedi. Star İnşaat firmasının 7-8 yıldır TTK‘dan ihale alarak bu işi yaptığını belirten Torun, madencilik işkolunda taşeron olmaması gerektiğini söylemelerine rağmen giderek yaygınlaştığını kaydetti. Torun, "Kömür madenciliğinde taşeron uygun değil. İş güvencesi olmayan, sendikasız, düşük ücretle çalıştırılıyor işçiler. İş güvenliği tedbirleri alınmıyor" diye konuştu.

SONDAJ PLANI YANLIŞ

Torun, Kozlu‘da yaşanan olayla ilgili şu bilgileri verdi: "Kozlu‘da TTK ocağında 630 metre derinlikte taşeron bir firmanın çalıştığı bir işyerinde ani metan gazı püskürmesi oluyor ve 8 işçi ölüyor. Beş işçinin cenazesine ulaşıldı, üçünün üzerinde hâlâ 1500 ton malzeme var. Yeraltındaki metan gazı bilenen bir gaz. Geçmiş dönemlerde ani çıkışlar yaptığı da biliniyor. O bilinenler dion he üzerinden sondajlar yapılarak kontrollü bir şekilde çıkartmak gerekiyor. Bu sondaj için her metre karaye bir sondaj planlanır ve bunun boyunun 25 metre olması gerekiyor. Sondaj, işçilerin önündeki olası gazı boşaltmak için gerekli. Buradaki olayda ise hem metre hesabının hem de yeteri kadar sondaj yapılmadığı görülüyor. Alınmayan önlemden dolayı böyle bir gaz püskürküyor ve işçi arkadaşlarımız yaşamlarını yitiriyor."

‘GÜZEL ÖLMEK İSTEMİYORUZ‘

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madenlerde taşeronlaşmanın başladığı 2004 yılında yaptıkları eylemlerle "yeraltı hazırlık çalışmalarının taşerona verilmesi durumunda literatüre girmemiş kazalar olur" uyarısında bulunduklarını hatırlattı. Uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Alabaş, "Taşeron cinayete dönüştü. Biz maden işçileri olarak cinayetlere kurban gitmek, güzel ölmek istemediğimizi kamouoyu ile paylaşmak isteriz" dedi.

UYARI VAR, YAPTIRIM YOK

MADEN Mühendisleri Odası verilerine göre 2011 yılında 79 maden işçisi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi‘ne göre ise 2012 yılında 81 maden işçisi hayatını kaybetti. Bu kadar ölümler, madenlerde yapılan denetimlerinde bir yaptırımı olmadığını ortaya ortaya çıkartıyor. Bu rakamların gölgesinde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron Star şirketinin 16 Kasım‘da teftiş edildiğini ve 5 konuda eksiklikler tespit ettiklerini itiraf etti. Çelik, bu tespitlerin ardından şirkete yönelik nasıl bir yaptırım içinde olduklarını açıklamazken, sadece para cezası kesildiğini ve uyarıldığı ifade etti.

Kaynak: http://www.evrensel.net/news.php?id=45852

Okunma Sayısı: 466
Yayın Tarihi: 10.01.2013