Özelleştirme ölüm getiriyor
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Yazman üyesi Hürriyet Demirhan, Manisa Soma‘da bir işçinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili Birgün Gazetesine röportaj verdi. 26.10.2013 tarihli Birgün Gazetesinde yayınlanan röportajı aşağıda yayınlıyoruz.
Özelleştirme ölüm getiriyor
BURAK ÖZ
Son iki yılda 5 göçüğün yaşandığı, beş işçinin yaşamını yitirdiği, onlarca işçinin de yaralandığı Uyar Madencilik‘e ait Darkale Kömür Ocağı‘nda yeterli önlem alınmamasının altında yatan nedenleri Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hürriyet Demirhan‘a sorduk. Demirhan, sorunun temelinde, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamaları olduğunu söyledi.
Devlet tarafından kamu sermayesi ve bilgi birikimi ile işletilen maden kaynaklarının özel sermayeye yok pahasına sunulduğunu belirten Demirhan, "Özelleştirme ile Türkiye‘de, maden ocaklarında, soygundan, çalınan işçi haklarından başka bir şey yaşanmamıştır. İş cinayetleri artmıştır" dedi.
Demirhan, "Taşeron sistemi günümüzde işçi sınıfının gelişimini engellemek, haklarını yok etmek için devlet veya özel sektör tarafından yaygın olarak kullanılan bir sistem haline dönüştü" diye konuştu.
BEŞ GÜNDE AÇILAMAZ
Hürriyet Demirhan, Uyar Madencilik‘in işlettiği Darkale Ocağı‘nda 2005 yılından bu yana yapılan denetimlerde toplam 66 eksikliğin tespit edildiğini, işletmenin defalarca idari para cezasına çarptırıldığını belirtti.
Hürriyet Demirhan, bu denetimlerden birinde ocağın kapatıldığını da hatırlattı. Bu kapatmadan sadece beş gün sonra ocağın ‘eksiklikler giderilerek‘ yeniden açıldığına dikkat çeken Demirhan, "Bunun böyle olamayacağını sektörü uzaktan yakından tanıyan herkes bilir" diye konuştu.
Hürriyet Demirhan, ocaklar devlet tarafından işletilirken de kazaların yaşandığını, ancak o dönemde meslek örgütlerinin, mühendislerin, akademisyenlerin görüşlerine daha fazla değer verildiğini ifade etti.
***
Ne yapmalı?
Demirhan ‘Kazaların önlenmesi için ne yapılmalı?‘ sorusunu ise şöyle yanıtladı:
»"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘ndaki iş müfettişlerinin sayısı arttırılmalı ve işletmeler daha sık ve sıkı denetlenmeli.
»İş müfettişlerinin tespit ettiği eksikliklerin yerine getirilip getirilmediği mutlaka denetlenmeli, bu konuda meslek odaları görev almalı.
»Ücret sendikacılığı anlayışı değiştirilmeli.
»Özelleştirmeler durdurulmalı, taşeronlaşma uygulamaları iptal edilmeli.
»Bakanlıklarca kapsamlı bir risk haritası hazırlanmalı ve denetimler buna göre yapılmalı.
»Teknik nezaretçi ve iş güvenliğinden sorumlu olan mühendis, ücretini, denetlemek durumunda olduğu işyeri sahibinden alıyor. Mühendisin görevini layıkıyla yerine getirebilmesi amacıyla, ücretini oluşturulacak bir fondan alması için gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalı.
»İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, madencilik sektörünün sorunları da göz önüne alınarak yeniden düzenlenmeli.
»Tüm maden işletmelerinde maden üretimi, mutlaka yeterli sayıda maden mühendisi nezaretinde yapılmalı.
Haber detayı için: http://birgun.net/haber/ozellestirme-olum-getiriyor-5812.html