TMMOB Maden Mühendisleri Odası

PATLAYICI MADDE SATIN ALMA VE KULLANMA İZİN BELGESİ OLAN FİRMALARIN DİKKATİNE!

PATLAYICI MADDE SATIN ALMA VE KULLANMA İZİN BELGESİ OLAN FİRMALARIN DİKKATİNE!

PATLAYICI MADDE SATIN ALMA VE KULLANMA İZİN BELGESİ

OLAN FİRMALARIN DİKKATİNE!

PATLAYICI MADDELER BİLGİ SİSTEMİ (PATBİS)

T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı Patlayıcı Madde İşlemleri Şube Müdürlüğü tarafından sivil amaçlı kullanılan patlayıcı maddelerin üretiminden, depolanmasından, taşınmasından ve sarf edilmesine kadar geçen tüm süreçleri anlık izleyebilmek için geliştirilen PATLAYICI MADDELER BİLGİ SİSTEMİ (PATBİS) programı 07.09.2020 tarihinde kullanıma açılmış ve eksikliklerin giderilmesi için süre verilmişti.  T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin Valisi adına gönderilen 18.11.2020 tarih ve 40347008.68345-(31370) sayılı yazı ile 01.01.2021 tarihine kadar PATBİS’e verilerini girmeyen, eksikliklerini tamamlamayanlara taşıma izin belgesi verilmeyeceği ve izin belgelerinin yenilenmeyeceği bildirilmiştir.

Yaygın olarak Patlayıcı Madde Ruhsatı olarak ifade edilen Patlayıcı Madde Satınalma ve Kullanma İzin Belgesi’ne sahip tüm firmaların 01.01.2021 tarihine kadar varsa eksikliklerini gidermeleri gerekmektedir. Bu noktada, gerek patlayıcı madde tedarikinde gerekse süresi dolan patlayıcı madde ruhsatlarının yenilenmesi sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için öncelikli yapılması gerekenler şunlardır:

  • Patlayıcı madde kullanan, depolayan ve satan firmaların mağdur olmamaları için öncelikle internet IP adreslerini sabitlemiş olmaları gerekmektedir. İnternet servis sağlayıcı firma ile görüşülerek internet hattının IP adreslerinin sabit IP yapılması (eğer mevcut IP adresi sabit ise değiştirmeye gerek yok) talep edilmelidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta ise bilgisayarların IP adreslerinin sabitlenmesi DEĞİL, internet hattının IP adreslerinin sabitlenmesi istenmektedir. Sabit IP adreslerini Emniyet Müdürlüklerine bildirmemiş olan belge sahipleri bu eksikliklerini öncelikle gidermelidir.

 

  • Patlayıcı Madde Ruhsatlarında isimleri yazılı ateşleyici ve nakilcilerin https://patlayicimaddeler.egm.gov.tr adresine girerek PATBİS sistemine giriş için şifrelerini almaları gereklidir. 01.01.2021 tarihinden sonra nakil ve kullanım bildirimleri PATBİS üzerinden yapılacağı için nakilci ve ateşleyicilerin şifrelerini almış olmaları önemlidir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

Saygılarımızla;

 TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Aralık 2020 Ankara

Okunma Sayısı: 1645
Yayın Tarihi: 25.12.2020