TMMOB Maden Mühendisleri Odası

sendika.org | İliç’teki madeni yeniden açmaya hazırlanıyorlar | Maden Mühendisleri Odası: “Şirketin tüm ruhsatları iptal edilmeli”

sendika.org | İliç’teki madeni yeniden açmaya hazırlanıyorlar | Maden Mühendisleri Odası: “Şirketin tüm ruhsatları iptal edilmeli”

Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan toprak kaymasıyla 9 işçi yaşamını yitirdi, cenazeleri aylar sonra çıkarılabildi. Anagold Madencilik’in ana ortağı Kanada merkezli SSR Mining 2024 ikinci çeyrek raporunda maden için şirketin bakanlıkla iletişim halinde olduğu ve madenin yeniden faaliyete girebilmesi için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptığı belirtildi.

Maden Mühendisleri Odası, konuya dair yaptığı açıklamada olayın sorumluları henüz ortaya çıkarılmamışken ve hukuki süreç sonuçlandırılmamışken şirketin yaptığı görüşmelerin sorgulanması gerektiğini belirtti. Maden Mühendisleri Odası, şirketin hiçbir talebinin dikkate alınmaması gerektiğini ve tüm ruhsatlarının iptal edilerek ülkemizde herhangi bir faaliyette bulunmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Maden Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

Erzincan ili İliç ilçesi sınırları dahilinde, Anagold Madencilik firması tarafından altın üretimi yapılan Çöpler Altın Maden İşletmesinde 13 Şubat 2024 tarihinde, liç prosesi için oluşturulan siyanürlü yığında meydana gelen kayma nedeniyle 9 işçi hayatını kaybetmiş ve cansız bedenlerine aylar sonra ulaşılabilmiştir.

Olaydan sonra yapılan incelemeler sonucunda; sahada üretime başlandıktan bugüne kadar tek bir yığın liç alanının kullanıldığı, 2014 ve 2021 yıllarında hazırlanan ÇED Kapasite Artışı Projeleri ile yığın liç tesisi için de kapasite artışı talebinde bulunulduğu ve her iki talebin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun bulunarak onaylandığı, her iki kapasite artışı ile liç alanı kapasitesinin 85,3 milyon tona yükseltildiği ve 34 basamaktan oluşan 250 metreyi aşan devasa bir yığına ulaştığı, facianın meydana geldiği tarihten önce kaymanın yaşandığı alanda yarık ve çatlakların oluştuğunun tespit edilmesine rağmen sahanın tamamen tahliye edilmediği ve çalışanların hayatının riske atıldığı anlaşılmıştır. Ayrıca, yığın liç alanından kayarak akan yaklaşık 10 milyon m3’lük siyanür içerikli yığın, doğal ortama ulaşarak, toprağı, yeraltı ve yerüstü sularını tehdit eder hale gelmiştir. Sonuç olarak, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak, daha fazla kâr hırsı ile insan hayatını ve çevre sağlığını hiçe sayarak sürdürülen madencilik faaliyetleri sonucunda bu facia meydana gelmiştir.

Basına yansıyan haberlere göre; Anagold Madenciliğin ana ortağı SSR Mining şirketince hazırlanan 2024 ikinci çeyrek raporunda, faaliyetleri durdurulan Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nin yeniden açılması için şirketin hükümet yetkilileriyle iletişim halinde oldukları ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptıkları belirtilmektedir.

Olayın sorumluları henüz ortaya çıkarılmamışken ve hukuki süreç sonuçlandırılmamışken, bu faciaya neden olan şirketin hükümet yetkilileriyle hangi yüzle madenin yeniden açılması için görüşme yaptıkları sorgulanmalıdır.

Halkın vicdanında kara listeye alınan şirketin hiçbir talebi dikkate alınmamalı ve tüm ruhsatları iptal edilerek ülkemizde herhangi bir faaliyette bulunmasına izin verilmemelidir.

KAYNAK

https://sendika.org/2024/08/ilicteki-madeni-yeniden-acmaya-hazirlaniyorlar-maden-muhendisleri-odasi-sirketin-tum-ruhsatlari-iptal-edilmeli-709157

Okunma Sayısı: 70
Yayın Tarihi: 06.08.2024