TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Şili’de ‘maden işçisi ’Karadon’da ‘sarf malzemesi’

Şili’de ‘maden işçisi ’Karadon’da ‘sarf malzemesi’

TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Karadon‘da 17 Mayısta göçük altında kalarak hayatını kaybeden 30 maden emekçisini ve ulaşılamayan 2 maden işçisini hatırlatarak, cenazelere derhal ulaşılmasını istedi.
Odada dün bir basın toplantısı düzenleyen Torun, 111 gündür cenazelere ulaşılamamış olunmasını eleştirerek, "Bu durumdan sorumlu Bakanlık ve Türkiye Taşkömürü Kurumudur. Ocağı Çinliler yaptı, gelip onlar çıkarsın diye bekleniyor" dedi.

KAMU VİCDANI RAHATSIZ
Şili‘de Cerro San Jose bakır madeninde yerin 680 metre altında mahsur kalan 33 madencinin bir aydır sığınma odasında yaşamlarını sürdürdüklerini hatırlatarak, "Şilili madencilerin, yüzeye çıkartılacakları tünel 66 cm, çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla diyet programı uyguluyorlar" dedi. Madenciliğin tüm dünyada en zor ve en riskli sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Torun, "Şili‘deki kurtarma çalışmaları izlendiğinde, Karadon kazasında hayatını kaybeden iki işçiye hâlâ ulaşılmamasının hiçbir mazereti olamaz" dedi. Her türlü teknolojik olanak mevcut iken işçi cenazelerine ulaşma çalışmasının dahi başlatılmadığını vurgulayan Torun, eleştirisini "Gecikmeyi anlamak mümkün değil, bu durum ancak çalışanları sarf malzemesi gibi gören bir anlayışla açıklanabilir" sözleriyle dile getirdi. Başbakanın Zonguldak Karadon‘da "Bakanlarım yeraltındaki işçilere ulaşılmadan olay yerinden ayrılmayacaklar" dediğini hatırlatan Torun, yetkilileri "Empati kurmaya" çağırdı. Cenazelere bir an önce ulaşılması ve ailelere teslim edilmesi gerektiğinin altını çizen Torun, "111 gündür olayın sonuçlandırılmaması ve Çin‘den kurtarma ekibi beklenmesi kamu vicdanını rahatsız etmekte ve ölen işçilerin yakınlarının acılarını daha da arttırmaktadır" dedi.

SIĞINMA ODASI ŞART
"Şili Büyükelçiliğine dilekçe verdik, elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız" diyen Torun, Şili‘de devletin en üst kademesinden başlayarak tüm kamuoyunun hassasiyet göstermesine karşın, ülkemizde sadece kaza olduğunda "ilgilenilmesi!" ancak hukuki ve vicdani sorumlulukların yerine getirilmemesinin maden çalışanlarını incittiğini belirtti. Ülkemizde birkaç altın ve bakır madeninde bulunan sığınma odalarının tüm maden ocaklarında yasalarla zorunlu hale getirilmesini talep eden Torun, "İş kazalarının yüzde 98‘i önlenebilir kazalardır, kâr öncelikli çalışma anlayışı bırakılmalıdır" dedi. Zonguldak Karadon kazasında mevzuata aykırı pek çok durum tespit edildiğini belirten Torun, 24 Haziran tarihli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Raporu‘na değindi. Raporda ana ve tali havalandırma sistemleri ile elektrikli ekipmanın uygun olmadığı, gaz ölçümlerinin yapılmadığı ve cihazların yetersiz olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Torun, "Karadon‘da kaza olmaması mucize olurmuş" dedi.

(Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 249
Yayın Tarihi: 07.09.2010