TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Sondaj Komisyonu Söyleşi Programı

Sondaj Komisyonu Söyleşi Programı

             Ankara, 24.12.2005
Sayı: 1120

SONDAJ KOMİSYONU SÖYLEŞİ PROGRAMI

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu kararı ile, 2005 yılında Sondaj Komisyonu kurulmuştur. Bu komisyonda sondaj alanında hizmet veren farklı meslek gruplarından İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Maden, Makina ve Petrol Mühendisi üyeler bulunmaktadır.

Komisyonun hazırladığı ve Oda yönetim kurulu tarafından onaylanan Sondaj Çalışma Programı‘nda Amaç; Ülkemizde ve Dünya’da sondaj alanında yapılan çalışmaları, bilgi ve belgeleri rapor’a dönüştürmek. Bu alandaki gelişmeleri sektörde çalışanlara aktarmak olarak belirtilmiştir.

2006 yılı içinde Ocak- Mayıs aylarını kapsayan bir takvimde, Her ay, Bir gün, Bir konu programı çerçevesinde katılım belgesi verilen bir semineri başlattık. Bu program, Ekim-Kasım 2006’da yapılması hedeflenen ve yeterlilik sertifikası ile belgelenen bir seminere de ön çalışma niteliği taşımaktadır.

Kişisel ve/veya kurumsal olarak aşağıda belirtilen ana başlıklar altında, belirleyeceğiniz bir alt başlıkla sizlerin de bir sunum yaparak katkı koymanızı beklemekteyiz. Bu sunumda kuramsal bir bilgiyi aktarabileceğiniz gibi, hizmet verdiğiniz alandaki, üretim, uygulama ve ticari çalışmalarınıza yönelik tanıtıma da yer verebilirsiniz.

Konular ve Ana Başlıklar;

A) Sondajlarda Kullanılan Kesici Uçlar (Matkaplar), - OCAKB) Sondajlarda Kullanılan Borusal Malzemeler,- ŞUBATC) Sondaj Makinaları, Pompalar, Kompresörler ve Diğer Kuyu başı Ekipmanları,- MARTD) Sondaj Sıvıları, Sondaj Çamurundaki Doğal ve Sentetik Katkı Maddeleri,- NİSANE) Sondaj Uygulamaları, -MAYIS.

2006 yılı Ocak ayında yapılacak olan tam gün süreli seminerin konusu “Sondajlarda Kesici Uçlar-Matkaplar” olarak belirlenmiştir. Seminerin içeriğine yönelik tasarım aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Sondajlarda Kesici Uçlar

Bu konu üç ana başlık altında ele alınacaktır;A) Elmaslı matkaplarB) Konlu matkaplarC) Diğer Matkaplar

Sunumlar için belirlenen alt başlıklar;A) Kesici uçlarla ilgili kuramsal bilgiler, deneysel çalışmalar• Kesmenin mekanik özellikleri• Kesicinin metalurjik özellikleri• Kesicilerin üretimine yönelik standartlar, endüstriyel tasarımlar ve uyulması gereken teknik ve hukuki düzenlemeler• Kesicilerin üretimi ile ilgili kalite ölçütleri ve alımlarda izlenecek kontrol yöntemleri• Kesici uç seçimi ile ilgili deneysel çalışmalar ve elde edilen sonuçların uygulamaya yansıması

B) Kesici Uçların üretim ve pazarlama işinde yer alan özel ve tüzel kişilerin ürün tanıtımları “ Ürünün teknik özellikleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar,sorun giderici çalışmalar, üretim ve pazarlamanın ticari boyutu, ticaretin serbestleşmesinin yarattığı olumlu ve olumsuz gelişmeler”• Türkiye’de üretimi yapılan kesici uçlar• Diğer ülkelerde üretilen kesici uçlar “AB, Asya Ülkeleri, ABD, Japonya, Rusya vb.“

Program Uygulanma Şekli:A) Sunumlar 20 dakikalık sürede gerçekleştirilecek ve tartışma ortamı yaratılacaktır.B) Günde 8 bildirinin sunulmasına olanak yaratılacak ve diğer bildirilere CD’de yer verilecektir.C) Bildiriler, CD‘ de kayıtlı olarak katılımcılara verilecektir.D) Programa katılım için kayıt zorunluluğu olacaktır.

Yukarda belirtilen program ile ilgili görüşleriniz, çalışmalarımızın amacına ulaşacak şekilde gelişmesinde etkili olacaktır.

Böyle bir programda kesici uçlara yönelik bir sunum yaparak çalışmalara destek vereceğinizi düşünüyoruz. Katkılarınız için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Mehmet TORUN
Yönetim Kurulu Başkanı

 

Maden Mühendisleri Odası Sondaj Komisyonu

Not: Program düzenlemeleri için,sunum özetlerinin her ayın ilk haftası içinde “e-posta, diskete kayıtlı veya faks” ile adresimize iletilmesi gerekmektedir.

İletişim: sondaj2005@maden.org.tr
ilkertem@yahoo.com
tokabulent@yahoo.com  

Faks: 0 312 417 52 90

Okunma Sayısı: 1802
Yayın Tarihi: 28.12.2005