TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Şube Yönetim Kurulu Çatalağzı Lavvarında

Şube Yönetim Kurulu Çatalağzı Lavvarında

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu ilk işyeri ve üye ziyaretini sorunlar yaşanan Çatalağzı Lavvarında gerçekleştirdi.

Maden Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulumuz  TTK Lavvarları ve işletme şekilleri konusunda günümüze kadar görüşünü defalarca kamuoyu ile paylaşmış bulunmakla beraber bir kez daha paylaşmayı uygun görmektedir.

"Kömür yıkama işinin   TTK`nın asli görevi olduğu  yüklenicilere yaptırılmasının süreç içinde büyük sorunlar yaratacağı,  bu nedenle TTK nın yıkama işini yatırım yaparak kendisinin yapması gerektiği" görüşümüz devam etmektedir.  

Türkiye Taşkömürü Kurumu, yakın zamanda Karadon Müessesesinde üretilen tüvönan kömürün zenginleştirmesini sağlayan Çatalağzı Lavvarının  devre dışı bırakılmasına, ihale ile yükleniciye lavvar kurdurularak kömür yıkama işinin yaptırılmasına karar vermiştir.

İhale süreci tamamlanmış, sözleşme ile işi yüklenen firma tesisini kurarak 21.11.2011 tarihinde kömür yıkamaya başlamıştır.

Yerel basınımızda  16 Ocak 2012 tarihinde ve devam eden günlerde  çeşitli nedenlerle kömür yıkama işleminde aksamalar meydana geldiği ve bu nedenle Karadon Müessesesinde üretimin  yapılamadığı işçilerin ocağa girmeden evlerine gönderildiği, TTK` nın büyük zarara uğratıldığı  konusunda haberler yapılmıştır.

Bazı basın organlarında Maden Mühendisleri Odasının  bu durum hakkında ne düşündüğü sorgulanmış, olay karşısında sessiz kaldığı belirtilmiştir.

Şube Yönetim Kurulumuz 21.02.2012 tarihinde Çatalağzı lavvarında  üyelerimizi ziyaret etmiş, ve sorunları  yerinde incelemiştir.

Lavvarlar konusunda yukarıda belirttiğimiz genel görüşümüz devam etmekle birlikte, Çatalağzı lavvarında yapılan görüşmeler ve inceleme sonucu yaşanan olayın;

Yoğun Kar yağışından kaynaklanan Mücbir (Elektirik kesintisi vb) nedenlerden,

Firma tarafından kurulan ve yeni devreye alınan lavvarda oluşan teknik nedenlerden, ve

TTK Karadon Müessesesininde yaşanan problemlerden kaynaklandığı  saptanmıştır.

Ziyaret sırasında  var olan sorunun çözümlendiği üretim ve yıkama süreçlerinin devam ettiği görülmüştür.

Okunma Sayısı: 1628
Yayın Tarihi: 22.02.2012