TMMOB Maden Mühendisleri Odası

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI`NA GÖNDERİLEN GEMİ VE DENİZ ARAÇLARININ İNŞA, TADİLAT, BAKIM, ONARIM VE SÖKÜM İŞLEMLERİNDE GAZDAN ARINDIRMA YÖNETMELİĞİ HK. YAZIMIZ.

 

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

HAKKI TURAYLİÇ CADDESİ NO:5

EMEK/ANKARA

 

Ankara; 24.04.2014

Sayı     : 3173

Konu: Gemi ve Deniz Araçlarının İnşa, Tadilat, Bakım, Onarım ve Söküm İşlemlerinde Gazdan Arındırma Yönetmeliği hk.

Gemi ve Deniz Araçlarının İnşa, Tadilat, Bakım, Onarım ve Söküm İşlemlerinde Gazdan Arındırma Yönetmeliği`nin 4 üncü maddesinde "Gazdan Arındırma Uzmanı"; "Üniversitelerin lisans düzeyinde öğretim veren mühendislik veya fen fakültelerinden mezun kimya mühendisi, kimyager, makine mühendisi, gemi mühendisi, gemi makine işletme mühendislerinden en az iki yıl tersane veya gemide çalışmış veya en az bir yıl bakım, onarım veya gemi söküm tesisinde çalışmış olanlar, üniversitelerin denizcilik ile ilgili fakültelerinden mezun ve petrol ve petrol türevleri tankerleri, kimyasal, LNG, LPG tankerlerinin birinde en az iki yıl süre ile birinci zabit olarak çalışmış olanlar ile İdare tarafından belirlenen ve denetim için görevlendirilen personelin, verilen gazdan arındırma eğitimini başarı ile tamamladığını gösterenlerin sertifika ile müracaatı sonucu, İdareden Gazdan Arındırma Uzmanlığı Belgesi almış olan kişileri," ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.

Bilindiği üzere tersanelerde gemilerin ve deniz araçlarının tadilat, bakım ve onarımlarında kapalı alanlarda çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapalı mahallerde her türlü tehlikeli, zehirli, parlayıcı ve patlayıcı gaz oluşmaktadır. Bu gazların tahliyesi ve konsantrasyon değerlerinin düşürülmesi oldukça önemlidir. Havalandırma yapılarak gazların boşaltılmaması durumunda iş kazaları ve buna bağlı ölümler yaşanmaktadır.

Maden mühendisliği disiplini, lisans eğitimlerinde havalandırma, gazlarla mücadele, tozla mücadele, patlayıcı ortamda çalışma, ilk yardım ve kurtarma gibi dersleri ana ders olarak almaktadırlar. Mesleki yaşamında ise özellikle yeraltı işletmelerinde bu çalışmaları sürekli olarak yapmakta ve deneyim kazanmaktadır.

Halen Tuzla tersanelerinde 15 civarında maden mühendisi iş güvenliği alanında çalışmakta olup, görevlerini layıkıyla yerine getirmektedir. Bu görevleri içinde yukarıda belirtilen görevler de bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle "Gemi ve Deniz Araçlarının İnşa, Tadilat, Bakım, Onarım ve Söküm İşlemlerinde Gazdan Arındırma Yönetmeliği"nin 4 üncü maddesinde "Gazdan Arındırma Uzmanı" olarak görev alabileceği belirtilen mesleklere, maden mühendisliğinin de eklenmesi yaşanan iş kazalarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. İlgili Yönetmelikte talebimiz doğrultusunda değişiklik yapılması hususunu belirtir, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla.



Necmi ERGİN

Genel Sekreter

Okunma Sayısı: 1134
Yayın Tarihi: 28.04.2014